АКТУЕЛНО

Чешки посланик на српском: Погрешили смо када смо признали Косово


„Власт Чешке погрешила је када је 2008. године признала једнострано проглашену независност Косова“, изјавио је данас посланик у ческом парламенту Јарослав Фолдинa, који борави предводи чешку делегацију у посети Београду.

Чешка погрешила: Јарослав Фолдинa током састанка с Ивицом Дачићем

Фолдин, који се заједно с делегацијом Чешке састао данас с првим потпредседником Владе Србије и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, признао је да је међународно право прекршено 2008. године, када је већина земаља ЕУ признала независност Косова.

Додаје да се нада да ће Чешка отворити то питање као модератор на путу Србије ка ЕУ.

– Ове године обележавамо 100 година од успостављања дипломатске сарадње између Чехошколавчке и Србије, односно бивше Југославије. У том смислу ћемо поступати како би вам помогли на вашем путу ка ЕУ – рекао је Фолдин.
Подсетивши да је Чешка 2008. признала Косово, Фолдин је рекао да је „видно да је погрешила власт“.

– Ми у парламенту имамо резолуцију да подржавамо Резолуцију 1244. Значи да је власт радила нешто друго од онога што им је рекао парламент, али није то кршење права код нас, али није нешто што можемо да схватимо – рекао је Фолдин.

Фолдин, чија је мајка Српкиња, рекао је да је Чешка доживела исто што и Србија, када је, како је навео, у прошлом веку изгубила 15 одсто територије, која је дата Немцима.

– Дошло је до светског рата због тог кршења међународног права – подсетио је Фолдинa, који се обратио на српском језику.

 

ИЗВОР: ВЕСТИ

——–

ПОВЕЗАНО:

*„KOSOVO JE SRBSKO!“: Петиција и протест – Исправите срамоту, повуците „признање Косова“ (фото, видео)

————-

27.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. Да је Словенство искрено и јединствено неби се десило да многе словенске земље признају лажну државу тј.срце Србије.То нису смеле да ураде ни Чешка,ни Словенија ,ни Хрватска да је среће да им није пресудна католичка вера и сам Ватикан и мржња према православном Србском народу,већ припадност истом корену и СЛОВЕНСТВУ.

    Свиђа ми се