АКТУЕЛНО

Коме то смета најављено формирање Покрета родољуба отаџбине и дијаспоре (РОД)


Не прође ни дан од звучне медијске објаве да српска дијаспора оснива своју организацију, под именом Покрет родољуба отаџбине и дијаспоре, и под вођством Драгана Станојевића, последњег предјседника Скупштине дијаспоре и Срба из региона, са претензијима да у неко догледно вријеме прерасте у прву политичку странку дијаспоре, а већ се неки “гавранови” на пројектну идеју окомише.

Између осталих, један од њих Иван Костић предсједик Одбора за дијаспору и Срба у региону Скупштине Србије, у својој изјави наводи да подржава идеју о формирању странке дијаспоре, али му је принципијелни став да је то могуће искључиво кроз државне институције, односно Министарство спољних послова и Управу за дијаспору и Србе у региону, и да су то институције које треба да одлучују о положају.

Костић такође сматра да би се неко озбиљно бавио питањима дијаспоре потребно је да има логистику, структуру, буџет и квалитетне људе који ће стајати иза свега.

Типичан одраз српске унутрашње политике. Умјесто да поправљају искидане односе и поспјешују развој веза између матице и расејања, што је устаљена пракса у развијеном свијету, структуре власти сваку пројектну идеју од стране дијаспоре дочекују на нож, јер дијаспору сматрају као идеолошког противника, а не као искреног партнера.

Господину Костићу поручијем, не само као дијаспорац, аутор овог текста, него и као један од иницијатора уз Драгана Станојевића у формирању Покрета РОД (Родољуби отаџбине и дијаспоре) да се не представља заштитником расејања, јер он то по свом учинку сигурно није, напротив, његов наступ према дијаспори има диктаторски карактер. Узгред га подсјећам да ни његов Покрет Двери у почетној фази није пролазио кроз државне институције, а посебно и изричито му наглашавам, да избрише из главе сваку помисао да би Покрет РОД након његовог оснивања икада допустио да постане контролисана скупина нечијег и некаквог обузданог тора, у којем би се вршило селективно жигосање његових продуктивних дјелатности.

Што се тиче квалитета људи, који ће бити окосница Покрета, господину Костићу предлажем да не води бригу и бојазан о томе, јер су то махом доказани родољуби дијаспоре, високих квалификација, широког спектра знања и способности. Дакле, исти они, који су у матици Србији наилазили на игнорантност и затворена врата, а у иностранству дочекани широких руку. О њиховим резултатима вредног труда и рада и позитивног утицаја у друштвеном животу и економском систему у земљама у којима живе и раде, сувишно је назначавати.

Свака досадашња српска Власт, дијаспору са својим потенцијалом и контактима које има у пословном свијету не препознаје као драгуљ за развој и промоцију Србије, него је искључиво гаји као краву музару из које црпи 4,5 милијарди Евра годишње, – новац којим се у Србији много боље живи, и одржава социјални мир.

Де факто, бројна, успјешна и дарежљива, српска дијаспора жели по сваку цијену да превазиђе неразумевање, расколе и подјеле с матицом. и да Србија постане уређена, јака и моћна држава. Подухват, тешко остварљив, све док српске власти не уклоне камење спотицања ка том путу.

Захтијевати од чланова дијаспоре само новац и инвестициона улагања, а дозволити да могу да се боре за српске националне интересе само учешћем у системима власти у земљама у којима живе, а не и учешћем на политичкој сцени у властитој матици, тотални је апсурд и невиђена дрскост.

Несумњиво, крајње је вријеме да се мијења погрешна политика која је деценијама вођена према дијаспори.

Стога, закључно апелујем на Власт, да овај најављени Покрет којег ће по мом мишљењу подржати 80 одсто, од око 5 милона Срба у дијаспори, схвате озбиљно, пруже руке разумијевања, подршке и помоћи, зарад заједничких интереса за општу добробит државе Србије и свих њених грађана.

 

Драган Ђоговић

 

___________________________________________

О аутору:

Драган Ђоговић је бизнисмен, уметник, публициста, куманитарац и активиста.

Рођен у Сарајеву, српски држављанин. Живи од своје ране младости у дијаспори.

 

ИЗВОР: АНФОР

————-

16.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

12 replies »

 1. – Милена и Радивоје
  – Србин из дијаспоре
  – Драган Станојевић

  Милена и Радивоје су били веома јасни у тумачењу наких детаља из живота Ђоговића. То је сасвим разумљиво имајући у виду чињеницу да је он њима и њиховој породици много помогао и нашао им се када им је било тешко у животу.
  Међутим, морам да кажем да никакве детаље о његовим активностима нисам знао, а и не бих на то обраћао посебну пажњу, већ само на тај конкретан текст. А тај конкретан текст ми је деловао као да се Ђоговић веома труди да баци дрвље и камаење на неког неважног опозиционог посланика, а да се додворава и нуди садашњим властима и тражи како рече “пружене руке разумевања“. Као да је у изборној кампањи за високо место или председника Покрета дијаспоре па мора да се додвори Александру Вучићу не би ли га умилостивио да он да сагласност за његов избор. А како ће најлакше да се додвори Вучићу него да нападне члана опозиционе странке коју Вучић највише мрзи.
  Нисам ни знао ко је председник тог скупштинског Одбора ни којој странци припада, већ сам то закључио на основу прочитаног текста. Можда је Иван Костић нешто и погрешио, али се из Ђоговићевих навода није могло закључити у чему је та страшна грешка. Одмах по прочитаном тексту наметнуло ми се питање: да ли би тако силан напад уследио да је исто то изговорио Ивица Дачић, или не дај Боже Александар Вучић? Некако ми се и одговор одмах наметнуо: никако. Критика претходних власти је била као кад се милује маца што неће да једе. То сам бираним речима и цитирајући га управо и рекао. На крају крајева видећемо ко ће, и да ли ће, из власти присуствовати свечаном избору руководства Покрета. Видећемо и то колико ће организациони одбор, или како се већ зове, бити (не)осетљив на сугестије власти које тада неће бити у лику Костића, већ неког много значајнијег.
  Што се мене тиче не бих волео нико из ове влсти да присуствује, нити да на било који начин утиче на ваш рад, јер сматрам да је издајничка, а не ни из разлога што вас нико 70 година ништа није питао ни консултовао, па не мора ни сада. Организујте своје изборе сами, поштено их спроведите и без икаквих пружања руку према било коме и радите у свом интересу и у интересу свог народа и ни једног појединца па ма ко он био.
  А шта би значило и колико је прихватљиво или неприхватљиво да то буде “кроз институције система“? Ако је “систем“ добронамеран, онда би могла да уследи помоћ у техничкој организацији, можда и нека финансијска помоћ ако је потребна или можда помоћ у медијсом смислу и у земљи и у иностранству како би се што већи број људи укључио у припрему и у рад тог Покрета. Не би ваљало ако је у све укључено само десетак људи који ће међу собом поделити функције и ћао здраво. Значи ако би све било идилично, односно с добрим намерама, онда кроз државне институције, али та добра намера подразумева да вам ни ова власт, али ни било која друга, не намеће ни програм рада, ни кадровска решења, а поготово да тај Покрет не злоупотребљава за своје политичке потребе. На пример да и Покрет, као СПЦ или САНУ, ћути о Косову и Метохији. Једноставно речено да више не вршљају разне службе безбедности као што су вршљале свих ових 70 година. Немојте, молим вас, да ми кажете да то није тачно. Зато што су вршљали, зато нисте могли никако да се организујете и зато су пикници и певаљке били највећи домет тако рећи целе српске дијаспоре. Зато нисте могли ни да гласате и зато су изазиване поделе међу вама. И сами знате да су ишли толико далеко да није могао ни учитељ, ни настаник, ни свештеник да оде на службовање у неку државу без њихове дозволе. Нико.
  Непријатно ми је да употребим неке друге речи за објашњење, јер би звучало као да некога посебно браним, а некога и ја, као Ђоговић, посебно нападам. Извините, али је из самог текста било јасно да Ђоговић критикује Костића баш за оно за шта неколико реченица касније, значи истог часа, моли власт. Да ли сам у вези са додворавањем био у праву или не, видећемо у наставку формирања Покрета дијаспоре, а посебно ћемо обратити пажњу како ће се, након формирања, тај Покрет одредити у вези са издајом Косова и Метохије.
  У том смислу охрабрује последњи пасус из коментара Драгана Станојевића. Камо среће да све тако и буде.
  С поздравом и срећно формирање Покрета родољуба отаџбине и дијаспоре.

  Мића из Ниша

  Свиђа ми се

  • Претера га брате, критика Ђоговића ти је неоснована. Изврћеш речи, кажеш Ђоговић „моли власт“ није тачно, прочитао сам текст у којем сам видео да Ђоговић апелује на власт, а то је разлика као небо и земља. Најбоље да тај његов пасус овде цитирам: „Стога, закључно апелујем на Власт, да овај најављени Покрет којег ће по мом мишљењу подржати 80 одсто, од око 5 милона Срба у дијаспори, с хвате озбиљно, пруже руке разумијевања, подршке и помоћи, зарад заједничких интереса за општу добробит државе Србије и свих њених грађана“.
   У чему је овде за тебе проблем? Нема ни трунке додварања властима која желиш да му прикачиш. Културан, разборит и сасвим достојансвен апел за добробит народа, само особа која је изгубила компас за време и простор може ово критиковати, а пасус у средини текста где Ђоговић критикује власт да води погрешну политику према дијаспори, разара везе, и сваку идеју дијаспоре дочекује на нож, то намерно прећуткујеш, односно игноришеш. Имам утисак да је твоја критика неке друге природе. Добро су ти написали ова госпођа Милена и вероватно њен супруг, и да ништа очугледно ниси читао од текстова Ђоговића, у којима би видео како оштро плете по Вучићевој власти, НАТО- у и осталим антрисрпским гамадима. Ево ти га овде на овом порталу десно у скали најчитанијих аутора портала, отвори и видећеш најмање десетак оштрих критичких текстова, наслови текста сами говоре. Пусти лопту земљаче, очигледно си у офсајду. Поздрав

   Свиђа ми се

  • he he he a da niste mozda vi Mica nekakav bot tog Kostica? Uporno navodite nesto sto nikavu primesu istine nema, Tako to rade klasicni botovi jedino sto vam valja je to sto ste podrzali dijasporu ako ste bili iskreni.

   Свиђа ми се

 2. ОДБОР ЗА ДИЈАСПОРУ СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ

  Мислим да је идеја о удруживању дијаспоре добра. Покрет би, првенствено, могао да се залаже да им се омогући гласање и то на сличан начин како то раде друге државе. Међутим, дегутантно је и пада у очи стављање новца у први план. Наравно да је новац увек важан, али у овом случају не. Кад дијаспора улаже новац у овдашње банке тај новац се никоме не поклања, већ га појединци улажу у банке или га троше кад дођу у Србију. Нисам чуо да је нешто финансирано што је озбиљно утицало на српски национални интерес. Појединци можда, али све укупно ништа значајно. Уз добру организацију тај Покрет би могао, попсле седамдесет година, нешто и да поправи. Потребно је напоменути да је свака врста дознака добра за државу и становништво, па тако и дознаке гастарбајтера.

  Ђоговић ће, како сам каже, у том Покрету бити важна, ако не и најважнија личност. Зато не може а да се не спомене да забрињава његов став и наступ. Он се, по опробаном методу, окомио на Ивана Костића, који је председник Одбора за дијаспору Скупштине Србије. Нисам знао ко је председник тог одбора, али сада схватам да је Иван Костић из опозиционе странке, што значи да је из странке која није на власти. Ђоговић наводи да је тај председник Одбора за дијаспору подржао формирање чак и странке дијаспоре, али му је замерио што председник тог скупштинског Одбора принципијелно сматра да је најбоље да се то спроведе у сарадњи с државним органима. Не бих рекао да је Костић изјавио да подржава формирање странке, а да је у исто време захтевао да државни органи одлучују о положају те новоформиране странке. Једно с другим не иде. Зна се да нема странке која би дозволила да неко други у њено име одлучује.
  Друго, приметно је да Ђоговић сасвим благо критикује сваку досадашњу српску власт. Не спомиње ни како се која од њих односила према дијаспори, не спомиње ни једно име и не спомиње ни оне који су деценијама наносили штету и нама овде и њима тамо. Не спомиње ни садашњу издајничку власт која је обећавала да ће обезбедити несметано гласање дијаспоре, а учинила је сасвим супротно онемогућавајући их на сваки начин.
  Ипак се на основу Ђоговићевих речи може закључити да је Иван Костић, у ствари, први званичник који је понудио помоћ у организовању формирања Покрета дијаспоре, иако је из опозиције и само председник најмање значајног скупштинског Одбора. Костић може да помогне или у своје лично име, или званично као председник Одбора за дијаспору Скупштине Србије. И шта је лоше ако се понудио да помогне? Па лоше је, вероватно, зато што је из опозиције, а не из власти. Лоше је и зато што припада националној, а не ненационалној левичарској опозицији.

  Зато се намеће питање да ли је логично да се Ђоговић толико окоми на Ивана Костића који је понудио помоћ, а у исто време “апелује“ на власт да пружи руку разумевања.
  Нејасно је, јер Ђоговић на крају каже (цитат): “Стога, закључно апелујем на Власт, да овај најављени Покрет којег ће по мом мишљењу подржати 80 одсто, од око 5 милона Срба у дијаспори, схвате озбиљно, пруже руке разумијевања, подршке и помоћи, зарад заједничких интереса за општу добробит државе Србије и свих њених грађана.“

  Желим да се Покрет дијаспоре формира и ради у корист Србије и СРПСКИХ националних интереса. Такође желим да пожуре са формирањем и мало помогну (не новчано) у спашавању Косова и Метохије од издаје и продаје. Желим и да се на сваку издајничку власт и на сваког издајничког појединца окоме много више него на опозиционог Ивана Костића који је само председник Скупштинског одбора и ништа више.

  Мића из Ниша

  **********************************
  КОМЕНТАР:
  Милена и Радивоје из Крефелда, Немачка

  Кажете: „приметно је да Ђоговић сасвим благо критикује сваку досадашњу српску власт“ Нисте у праву, вероватно сте мало или можда никада нисте читали ни један текст од г. Драгана Ђоговића. Саветујем вам да га мало гуглате , и прочитате, али и овај портал између осталих преноси све његове чланке и један је од најчитанијих аутора уопште. Он је изразито оштро критиковао и критикује и даље сваку досадашњу власт у Србији, данашњу власт Вучића, али и западне званичнике. Оштрије не може бити! На његовом приватном Фејсбук профилу који је отворен за свакога можете да видите и многе његове критичке илустрације против власти. Ово што је на културан начин као што му и доликује критиковао тог Ивана Костића је потпуно исправно и у реду. Зашто би га критиковао уопште ако Костић тако није изјавио. Осим свега што г. Ђоговић током свог живота чини за Србе и Србију је за сваку похвалу. Много је због тога штете и проблема имао у његовом приватном животу, али он никада није одустајао од својих племенитих дела. Стотине српских породица је издушно финансијски помагао, како по Србији, Босни тако и широм света, међу којима је и моја породица. Живела сам у његовом Хотелу у Дизелдорфу и са другим породицама које је помагао са мојим мужем и децом четири године бесплатно, хранио нас и облачио и на крају нам свима боравишни статус и посао обезбедио. Вечно смо му захвални. Господин Ђоговић је 70% свеукупног свог тешком и поштеном муком зарађеног новца поделио угроженим и сиромашним породицама, а и многе српске бизнисмене од пропадања спашавао. Никада ни хвала за то није захтевао. Колико има таквих људи на овоме свету? Мало, скоро никако! Осим свега први је иницијатор за оснивање Меморијалног центра српским жртвама геноцида, за којег се бори дуго година, и на томе му посебно свака част.

  https://www.facebook.com/inicijativa.za.memorijal.srpskim.zrtvama.genocida/

  Свиђа ми се

  • Мића из Ниша, све се слажем са Вама сем ове приче о Костићу! Као прво ја сам такође каоједан од оснивача покрета и морам рећи да смо сви шокирани изјавом и НАПАДОМ Костића на покрет и на дијаспору! Управо НАПАДА господине Мићо, и не могу да верујем да покушавате да одбраните нешто штп је неодбрањиво или да не видите оно што видимо сви. Костоћје рако да „има принципијелан став да дијаспора мора да делује само кроз државне институције“!!! Знате ли шта то значи Моћо? То значи да по љему ми не смемо да се сами организујемо него да и даље будемо у тору неких канцеларија и управа за дијаспору и рекао је да је то могуће само кроз МСП, односно Дачића!!! Онда је изјавио,како ми из дијаспор еимамо амбиције,па су оне по њему неоправдане! А онда каже, треба да имају „квалитетне људе“! А јел то он веш одредио какви су то људи?! Има још један детаљ, дијаспора је покренула пројекат „Јасеновац“, који је он присвојио као свој и кити се туђим идејама и способностима! Дакле, његова изјава је била најгора од свих могућих који су дали било какву изјаву, па ни режим није тако напао ту иницијативу као он!!! Јасно је да је у питању чист интерес, јер су лагали нас из дијаспоре да представљају као наше интересе а онда решавали само своје личне а сада им та комбинација отпада!

   Liked by 1 person

  • Поштовани Мићо, Хвала за подршку покрету и за разумевање. Сигурно ће ово бити једна озбиљна нада Српском народу, која ће бити оправдана. На жалост, Костић је јако лоше реговао и његови комнтари нису долични, чак шта више.Иначе, ово није први пут,јер сам имао прилику да са њим, ако могу тако рећи „сарађујем“.

   Овакав његов став јесте јако лоша порука и открива његову суштину. Ми од њега не тражимо никакву помоћ,јер је и до сда није пружио а не тражимо ни његов савет,јер ако он има принципијелан став да ми треба да делујемо само кроз власт, нека онда одговори, зашто њихов покрет не делује кроз власт?!

   Ми не желимо да се делимо нити да било ког нападамо, ми желимо да се боримо за Српске интересе реално, дуготрајно, искрено и никакав режим власти неће моћи да нас поткупи или утиче на наше одлуке,које ће сигурно бити у интересу нашег народа.
   Позивам све родољубе да се укључе у борбу за наше националне и стратешке интересе.

   Liked by 1 person

 3. СРБСКА ЕМИГРАЦИЈА НЕ БИ ТРЕБАЛО ДАЈЕ ЗА ТЗВ УЛАГАЊЕ ВЕЋ ДА ПОМОГНЕ ЕРП И КОСОВСКУ МЕТОХИЈСКУ У ПРОГОНОНСТВУ И ВЛАДИКУ АРТЕМИЈА КОЈИ ЧУВА СВЕТОСАВЉЕ И ВЈЕРУ ПРЕДАКА ПРАВОСЛАВЉЕ И ДА СЕ ПОДИЖУ СПОМЕНИЦИ ЧЕТНИЧКИМ ВОЈВОДАМА ОФИЦИРИМА ПОДОФИЦИРИМА РЕДОВИМА ЈКВУО ЧИЧА ДРАЖЕ ДА СЕ НЕ ОБРУКАМО ПРЕД ПРЕЦИМА НЕК БИ БОГ ДАО ДА СЕ ПОДИГНЕ СПОМЕНИК ВОЈВОДИ ПАВЛУ ЂУРИШИЋУ У ГОРЊЕ ЗАОСТРО И У ГРАДУ БЕРАНЕ У РАШКОЈ 7 ПУТА ГА миливи дукљањи РУШЕ АЛИ ЧЕ ГА СРБИ ПОСТАВИТИ ЧИМ рдђе погани несоји ОДУ СА ПОЛИТИЧКЕ СЦЕНЕ ПРОШИРЕНЕ ЦРНЕ ГОРЕ СССС

  Свиђа ми се

 4. Двери су давно показале своје лице! Само голи интерес као и сви остали! Поздрављам дијаспору, и треба сами да с еорганизују и да почисте ове издајнике!!!

  Liked by 1 person