АКТУЕЛНО

Грајф: Јасеновац био логор за истребљење, бруталнији од Аушвица


Јасеновац није био радни логор већ логор за истребљење, по звјерствима бруталнији од Аушвица, а покушај да буде описан другачије је злочин, изјавио је главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста „Шем олам“ Гидеон Грајф.

Гидеон Грајф, фото НОВОСТИ

Грајф је истакао да је изложба о Јасеновцу у УН искорак да се покаже свијету шта је он заиста био, те да је невјероватно и фрустрирајуће да данас многи образовани људи никада нису чули за Јасеновац.

Он је подсјетио да постоји много свједочења преживјелих и других поузданих извора, који доказују да Јасеновац није био радни логор, већ мјесто за мучење и брутално убијање стотина хиљада Срба, Јевреја, Рома и других људи.

„Било је то логор за истребљење и то је права дефиниција тог мјеста“, рекао је Грајф.

Указао је на важност борбе против ревизионизма, јер ревидирање, односно поновно писање историје значи искривљење оног што се заиста десило, а то је злочин и неправда, нарочито за жртве злочина који је почињен током Другог свјетског рата.

„Покушаји да се умањи обим злочина или да се они минимализују могу на крају довести до ситуације у којој се злочини потпуно негирају“, упозорио је Грајф, који је на челу међународне експертске групе историчара ГХ7-стоп чији је основни циљ да се бори против сваког покушаја искривљавања историје.

Он је подсјетио да су данашње генерације суочене са појавом изразитог неоусташтва и да имају дужност и моралну обавезу да бране достојанство заједничких жртава и да се заједнички боре свим ресурсима да се геноцид и Холокауст на овим просторима Балкана никада не понови.

Грајф је поручио да се Хрватима који су подржали усташе и креирање тако окрутног режима, као што је надбискуп Алојзије Степинац, не смије одавати поштовање, јер је подржавао злочиначки режим.

„Степинац никада не може бити светац. Идеја о његовој канонизацији сама по себи је злочин, а људи који би да га канонизују су злочинци“, истакао је Грајф.

Извор: СРНА/РТРС

————

27.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић