АКТУЕЛНО

ФОРМИРАЊЕ ВЛАДЕ: Кључне тачке договора у Немачкој, не помињу проширење ЕУ


Лидери демохришћана и социјалдемократа су након маратонских преговора постигли прелиминарни договор о формирању владе Немачке. Дојче веле је прочешљао документ око којег су се усагласили и издвојио кључне тачке договора.

Ангела Меркел и Мартин Шулц

Председници три странке које учествују у преговорима усагласили су заједнички папир и тиме успешно окончали такозвану прву фазу преговора, јављају агенција DPA и магазин Шпигел.

Ангела Меркел (CDU), Хорст Зехофер (CSU) и Мартин Шулц (SPD) препоручиће својим странкама да крену у другу фазу разговора у којој треба разрадити детаље коалиционог уговора. Тиме делује извесно да ће актуелна Велика коалиција бити продужена и у наредном мандату.

Ево кључних тачака договора:

– реформа здравственог осигурања према којој ће послодавци поново плаћати половину осигурања за запослене

– пензије ће законски бити загарантоване тако да износе најмање 48 одсто просечне плате, што је данашњи ниво;

– неће бити повећања пореских стопа што је раније тражио SPD. Грађани ће плаћати за 0,3 одсто бруто-плате мање плаћати осигурање за случај незапослености. Солидарни допринос за исток Немачке биће смањен за десет милијарди евра укупно и то постепено, до 2021. године;

– избеглице из грађанских ратова које у уживају заштиту у Немачкој моћи ће поново да доведу своје породице, али тако да у земљу по том основу долази највише 1.000 људи месечно. Укупан број избеглица не сме прећи 180.000 до 220.000 годишње;

– планирана је изградња 1,5 милиона станова јавним новцем;

– запошљавање додатних 15.000 полицајаца, половина од тог броја у надлежности покрајина;

– запошљавање додатних 8.000 неговатеља старих лица;

– дечији додатак се подиже за 25 евра током мандата Владе;

– јачање ЕУ пре свега кроз сарадњу са Француском на јачању евра. Проширење ЕУ се не помиње експлицитно.

Функционерка SPD Дороти Бер је потврдила да је папир формулисан. У међувремену су медији пренели цео документ од 28 страница и адресира све важне теме око којих су последњих дана вођени мукотрпни преговори. Последњи састанак који је почео у четвртак трајао је око 20 сати, све до петка до 8:40 ујутру.

По ономе што је процурило до медија, највећа енергија је на крају уложена да се разни договорени пројекти будуће владајуће коалиције сведу у финансијски прихватљиве оквире. Процењује се да ће Влада – након распоређивања буџета на редовне издатке и раније преузете обавезе – имати маневарски простор од 45 милијарди евра за наредне четири године, што се може захвалити масном суфициту немачког буџета.

Наводно су договорене мере и жеље коалиционих партнера тражиле око сто милијарди, те су шефови странака морали да нађу компромис и отпишу део пројеката.

Међу скупљим подухватима је разговарано о инвестицијама у образовање, увођењу солидарне пензије, подршци локалним самоуправама. Демохришћани инсистирају на такозваној црној нули, то јест да немачки буџет не сме ниједне године бележити дефицит те да се укупни дугови морају смањивати.

Зависи од SPD

Раније је постало познато да су социјалдемократе, након најслабијег изборног резултата у историји, већ направиле одређене уступке демохришћанима по питању заштите климе и избегличке политике. Остало је велико питање шта ће SPD тражити за узврат.

Пољуљани лидер социјалдемократа Мартин Шулц морао је у оквиру своје странке да пристане на високе препреке за формирање нове Велике коалиције.

Тако ће 21. јануара делегати SPD одлучити да ли ће се ући у другу фазу разговора чему се противе омладина странке и поједини покрајински одбори.

Тек ако до финалног договора дође, о свему ће на унутарпартијском референдуму одлучити преко 430.000 чланова SPD. У табору две демохришћанске странке нема таквих дилема, тако да се сада пре свега гледа у правцу социјалдемократа.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————

13.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић