АКТУЕЛНО

Од јануара 2018. године нови услови пензионисања у Србији


У нову годину улазимо и са новим условима за пензионисање, које се пре свега односи на жене. Помера се старосна граница за њихов одлазак у пензију, али се прописи мењају и за преверемени одлазак у пензије. Циљ је како кажу у Министарству за рад запошљавање социјална и борачка питања да се до 2032. године изједначе услови за старосну пензију за мушкарце и жене – 65 година.

pio.rs

Граница за одлазак у старосну пензију за жене помера се за 6 месеци. У новој 2018. години да би напустиле радно место грађанке Србије мораће да имају 62 године живота и најмање 15 година стажа.

„Једноставно то је прилагођавање система пензијског осигурања општем стању друштва односно животни век на срећу се постаје дужи и дужи, систем пензијског осигурања мора то све да прати и да буде одржив, зато је и предбиђено повечање за ђене док не доже до изједначавања а то ће се десити тек 2032 године“изјавио је за РТВ Зоран Милошевић из Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања

Промене се односе и на оне који би да иду у превремену старосну пензију 2018. мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа осигурања и најмање 57 година живота, а женама 38 година стажа и најмање 56 година и 4 месеца живота.

„У том случају пензија се трајно умањује за 0,34% за сваки месец пре навршених година живота које су потребне за стицање права на пуну старосну пензију у каледарској години. Када је у питању укупно умањење за превремени одлазак у пензије оно не може да буде веће од 20,4 одсто“ напоменуо је.

У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање кажу да има још категорја осигураника на које се промене за одлазак у пензију односе.

Иван Тодоровић, директор ПИО фонда, филијала Београд изјавио је да „Постоје промене које се тичу осигураника који остварују право на бенефицирани радни стаж. То су припадници мупа, бие и других осигураника којима се стаж рачуна са увећаним трајањем“

Услов за њих је најмање 55 година живота, 23 године стажа осигурања и најмање 13 година ефективног стажа. Из ресорног министарства и пио фонда подећају да су набројане одредбе део закона усвојеног 2014. који се потепено примењује до 2032 године.

Подношење захтева 1. јануара и касније подразумева примену нових, услова за пензионисање који важе у 2018. години.

ИЗВОР: РТВ

————-

30.12.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »