Страдање Срба

ХАГ: За преглед генерала Ратка Младића, српским лекарима не дају ни ЕКГ ни скенер! (видео)


21. децембар 2017. Новости

Српским лекарима није дозвољено да користе медицинску опрему у Хагу. На основу спољашњих симптома могуће је одредити његово стање.

 Фото АП

Фото АП

СРПСКИМ лекарима који су прегледали Ратка Младића у хашком притвору у понедељак и уторак није било дозвољено да користе ЕКГ, нити скенер, иако су им они били потребни, а били су доступни, сазнају „Новости“. 

Младићев бранилац Бранко Лукић каже нам да се скенер налазио, малтене, двоја врата од просторије где је Младић прегледан, а тамо је била и притворска медицинска сестра.

Лекарима из Београда, кардиохирургу Велибору Ристићу и неуропсихијатру Горици Ђокић, приликом прегледа Младића није било дозвољено да се послуже ни једним дијагностичким апаратом који користе доктори у Схевенингену. После силног прегањања и дописивања бранилаца са управом и лекарима, дати су им на крају само притворски стетоскоп и мерач притиска.

Пре него што су дошли на преглед, Ђокић и Ристић су обавештени да не могу унети ништа осим оловке и папира. Младићева одбрана је тражила да им се омогући да ураде скенер главе генерала. Како каже Лукић, нису добили негативан одговор, али кад су лекари дошли није им дозвољено да користе скенер.

Није им дата на увид ни Младићева здравствена документација из протекла два месеца, која је нестала након ванредног претреса његове ћелије неколико дана пре доласка српских лекара, а чије оригинале имају притворски лекари.

Ипак, докторка Ђокић на основу спољашњих симптома и последица, Младићевих покрета, држања прстију, понашања и анализом медицинске документације рађене до септембра, може да да квалитетно мишљење о његовом стању. Извештај би требало да ураде до петка.

МЕРОН И АЂИЈУС ПРЕСУЂУЈУ

МЛАДИЋУ је одређено и Жалбено веће које чине судије Теодор Мерон, из САД, Кармел Ађијус са Малте, Ли Даквин из Кине, Приска Матимба Нјамбе из Замбије и Сејмор Пантон са Јамајке.

Ађијус је до сада судио у поступцима Радославу Брђанину, Насеру Орићу и Вујадину Поповићу и у жалбеним поступцима Мићи Станишићу, Стојану Жупљанину и Властимиру Ђорђевићу. Ли Даквин је судио Младену Налетелићу Тути, Видоју Благојевићу, а другостепено Николи Шаиновићу, Јовици Станишићу, Стојану Жупљанину, Јадранку Прлићу и другима.

***

ИЗВОР: РТРС

Српским љекарима дозволили само папир и оловку за преглед Младића!? (ВИДЕО)

Са папиром и оловком, без комплетних налаза и без дозволе за ЕКГ – овако су српски љекари у притвору у Хагу протекла два дана прегледали генерала Ратка Младића.

Истовремено, сам генерал Младић од адвоката је тражио да му спаси живот. Хоће ли извјештај, који ће након бројних опструкција, српски љекари поднијети наредних дана нудити реалан приказ генераловог стања и шта очекује одбрана?

Након четири мјесеца правне борбе, бројних опструкција, кашњења документације и одгађања, српски љекари коначно су прегледали генерала Ратка Младића. Уз досадашње доказе, сумњу одбране да се Трибунал игра са све лошијим здрављем генерала, продубљује и чињеница да су му хашки љекари, одмах по одласку српских, контролисали ЕКГ.

– Ја сам се јутрос чуо са Ратком и он је сам закључио и рекао „нешто мувају“ око тог мог здравља, јер не знам зашто не би био присутан српски доктор кад су радили ЕКГ, није ЕКГ хируршка интервенција да су потребни не знам какви услови – рекао је Дарко Младић, син генарала Ратка Младића.

Истовремено, предсједник Међународног механизма за кривичне трибунале изнио је састав Жалбеног вијећа у случају генерала Младића, а од свих, само један судија се, према ријечима одбране, није изјашњавао против њега. Наредних дана очекују налаз српских љекара о генераловом здрављу који прво иде на увид Секретаријату суда.

– Сматрамо, ипак, да ће наши љекари успјети и на основу онога што им је било доступно, дакле на основу налаза крви, да одреде право стање генерала Младића и да дају правилне упуте како он даље да се лијечи и наравно на којем мјесту да се лијечи. Да ли ће његово лијечење бити могуће наставити у Хагу или ће предложити пребацивање у Србију – рекао је адвокат Бранко Лукић.

Истовремено са посјетом љекара, генералова одбрана поднијела је захтјев за продужење рока за најаву подношења жалбе на првостепену пресуду на пет мјесеци и повећање финансијских фондова. Тужилаштво Хашког трибунала приједлог новог рока сматра претјерано дугим.

– Сматрамо да испуњавамо све услове да нам се одобри овај продужетак. Тужилаштво је подржало наш захтјев у одређеном степену. Они су тражили 90 дана, имајући у виду да се жале на једну тачку оптужнице, а ми смо тражили 150 дана за десет тачака оптужнице – каже Лукић.

Трибунал чији је рад у оквиру правних норми за многе остао само мисаона именица, своја врата затвара са посљедњим даном 2017. године. Свечана церемонија ипак неће изостати и биће уприличена сутра, а њој ће уз званичнике Србије присуствовати и званичници бивших југословенских република, чији су држављани током протекле 24 године рада просецуирани пред тим судом.