АКТУЕЛНО

Србија предложила Русији да посредује у преговорима сa Приштином


Србија је понудила Русији да посредује у преговорима са Приштином, уколико се формат разговора прошири, рекао је председник Србије Александар Вучић.

20.12.2017. Восток

фото: © РИА Новости / Максим Блинов

„Постигли смо неку врсту договора, ако буде покушаја и намере да се шири формат учесника и посредника у разговору између Срба и Албанаца, Београда и Приштине. Питао сам да ли би Русија могла да буде посредник и са тим се сложио председник Владимир Путин“, рекао је Вучић на састанку са председником Савета федерације Руске Федерације Валентином Матвијенко

„Ако Албанци затраже да Американци буду посредници, тражићемо и ми да се Руси придруже“, додао је Вучић.

„Питање Косова је заиста дотакнуто, ситуација на Косову је стварно дотакнута током билатералних руско-српских преговора“, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков, одговарајући на питање како је Москва реаговала на предлог Вучића.

***

Русија жели да укључи Србију у  слободну трговинску зону Евроазијске економске уније

Извор: РТ 20 Dec, 2017

Укључујући Србију у зону слободне трговине Евроазијске економске уније (ЕЕУ) могле би се отворити нове могућности за развој пословних веза, каже руски председник Владимир Путин који је додао да су разговори у току.

Русија и Србија јачају сарадњу, посебно у погледу транспортне инфраструктуре, рекао је Путин након састанка са српским колегом Александром Вучићем. Стране такође желе да побољшају банкарску сарадњу – истиче руски предсједник.

Путин је рекао да Москва и Београд истражују могућност повезивања Србије са гасоводом Турски ток. Он је рекао да руске енергетске компаније успешно раде на српском тржишту, а испоруке руског природног гаса овој земљу до 2022. године могле би достићи 3,5 милијарди кубних метара.

„Количина испорука руског гаса Србији порасла је за четвртину и износи више од две милијарде кубних метара“, рекао је Путин.

ЕЕУ је трговински блок успостављен је 2015. године на бази Царинске уније Русије, Казахстана и Белорусије. Касније су јој се придружиле Јерменија и Киргистан. 2016. године Вијетнам је званично постао прва не-регионална земља која се придружила блоку који је осмишљен да осигура слободно кретање роба, услуга, капитала и радника између земаља чланица.

Више од 40 земаља и међународних организација, укључујући Кину, Индонезију и Иран, као и неке јужноамеричке земље, изразиле су интересовање за споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом. Овај трговински блок је такође одржао преговоре са Јужном Корејом, Египтом, Ираном и Индијом.

Превод: СРБски ФБРепортер

***

Матвијенкова: Русија високо цени независну спољну политику Србије

20.12.2017. Восток

фото: © РИА Новости / Евгений Биятов

Русија високо цени независну спољну политику Србије, њену жељу да брани своје националне интересе и одбијање да подржи анти-руске санкције, изјавила је данас новинарима председник Савета Руске Федерације Валентина Матвијенко након разговора са председником Србије Александром Вучићем.

„Веома ценимо независну спољну политику Србије и њену жељу, упркос притиску, да брани првенствено националне и економске интересе, као и националну безбедност“, истакла је Матвијенкова.

Она је нагласила да Београд не подржава анти-руске санкције, што ствара додатне могућности за проширење сарадње.


„Савет Федерације увек врло активно подржава, и увек је подржавао односе са Србијом, како на билатералној основи тако и на међународним пољима“, рекла је она.


Према њеним речима, уколико би то било могуће, „цео Савет Федерације Русије би се пријавио у групу пријатеља са Србијом“.

Она је нагласила да је следеће године 180 година од успостављања дипломатских односа између Русије и Србије.

„Наши народи су увек били заједно, увек смо били браћа“, нагласила је Матвијенкова.

„Братски карактер односа између наших земаља ствара добру основу за сарадњу у различитим областима, који се развијају позитивно и са позитивном динамиком“, додала је она.

Она је такође нагласила одлично владање руским језиком, што је поново показао председник Србије током разговора.

***

Железњак: Србија је стратешки савезник Русије на Балкану и то ће јачати

20.12.2017. Восток

Сусрет председника Руске Федерације Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића сведочи о развоју дугорочних стратешких односа између наших држава, изјавио је заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије и члан Комитета Државне думе за међународне послове Сергеј Железњак.

Посланик је истакао да сусрет са лидером Србије, заједно са недавним посетама председника Русије Сирији, Египту и Турској, представља завршницу догађаја за 2017. годину на спољнополитичком плану сарадње са другим државама.

Ти догађаји истовремено сведоче о приоритетним међународним правцима руске спољне политике, изводе се закључци и одређују се будуће перспективе“, рекао је Железњак.

Развој партнерства Русије и Србије има национални консензус у обе државе и дугорочни карактер у будућности. Србија је стратешки савезник Русије на Балкану и то ће јачати, независно од унутарполитичких изборних процеса у нашим државама“, нагласио је посланик.

„Међународни ауторитет и поштовање, које је Русија са правом стекла својим војним и дипломатским напорима да победи међународни тероризам, нормализује ситуацију у Сирији и на Блиском Истоку у целини, а такође при томе стечено огромно искуство сада су од посебног значаја за мирно дипломатско решавање најважнијег српског питања — Космета, као и других горућих проблема балканског региона“, истакао је на крају заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије.

3 replies »

 1. Сваки секунд,минут,месец и година који прође није у нашем интересу,јер се брзо склапа мозаик које нам трасирају мрачне силе да нестанемо као народ и држава.Свакако то не би могли никада да ураде да не налазе издајнике ,јањичаре у нашем народу како увек кроз историју тако и данас.Сједне стране биолошки нестајемо,отаџбину нам смањују окупирајући територију по територију,купујући сва природна богатства и тако ћемо постати мањина и робови у сопственој земљи,али ћемо увек имати неке нове аге на власти србскога порекла као за време турскога ропства.Зар нам и сада није тако’?

  Свиђа ми се

 2. СРБИЈА НЕМА ШТА ДА ПРЕГОВОРА СА ПРИШТИНОМ КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ СРБИЈА АКО СЕ НЕ СВИДЂА шиптарима МОГУ ИЋИ ОКЛЕ СУ ДОШЛИ НАЗАД У СВОЈУ чеченију ДАНАШЊУ ПУТИН ЈЕ чифут МК ЧЕКАМО РУСКОГ ЦАРА И ПОТОМКА СВЕТИХ НЕМАЊИЋА ДА СЕ ЗАЦАРИ У ЛАЗАЕРВОМ КРУШЕВЦУ КАКО РЕЧЕ СТАРАЦ ГАВРИЛО СССС

  Свиђа ми се

 3. „Путин потврдио: Русија спремна да се укључи у дијалог Београда и Приштине“

  А пре тога, ако и када дође до укљичивања Русије у дијалог Београда и Приштине
  Србија ће постати тотално економски развлашћена, потлачена, окупирана и
  колонизивана.
  И док се чека тај тренутак укључивања Русије…, дотле ће нам деца бити индрок-
  тринирана ЛГБТ идеологијом, вакцинисана свим могућум вакцинама, земља
  немилосрдно запрашивана КЈМТРЕЈЛОВИМА, изворишта пијаћих и лековитих
  минерланих изворишта вода продата у бесцење, рудна богаства дата на више
  деценијску експолоатацију странцима, електрoпривредни и телекомуникациони
  систем приватизован и распордат, градско грађевинско и пољпопривредно
  заемљиште будзашто продато странцима, авио и железнички саобраћај прива-
  тизован…
  Породица и Црква се растурају, и све престаје да буде као пре – СРБИЈАНСКО/СРБСКО!
  Дакле, док дође тај тренутак укључивања Русије у тај фамозни дијалог између
  Београда и Приштине, дотле ништа више у Србији неђе бити – СРБИЈАНСКО/СРБСКО,
  па има ли онда смисла очекивати да ће и Космет остати СРБИЈАНСКО/СРБСКИ, и
  поред укључивања Русије у тај “дијалог“.
  Кад се све то збуде, а ова власт, на жалост, ка томе тежи и на томе ради, онда ће, по следу догађаја и логици ствари, престати било каква политичка потреба за укљаучивањем Русије у дијалог Београда и Приштине, те ће се тако Русија, на миран начин, ратосиљати те беде – дијалога између Београда и Приштине!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се