АКТУЕЛНО

Најтиражнији шведски лист: Хрватима није место у ЕУ


„Хрватима није мјесто у ЕУ“ – наслов у шведском „Афтонбладету“ (Фото:/screenshot: FaH/Aftonbladet)

Водећи шведски дневник Афтонбладет објавио је жестоку колумну о слављењу Слободана Праљка у Хрватској коју потписује Петер Кадхамер, један од најпознатијих шведских новинара.

Афтонбладет (Aftonbladet) је један од најтиражнијих скандинавских дневних листова који свакоднено има око 3,5 милиона читалаца и  представља глас леволибералне Шведске. Кадхамер пише да је Хрватска слављењем Праљка пљунула Шведску и Европску унију у лице, али да и даље воли европски новац.

„Може се рећи да је његово јавно самоубиство наставак политике нихилизма и разарања која је карактеризовала рат у БиХ“, објавио је лист и подсетио да је у хашкој пресуди утврђено да су Праљак и остали из херцеговачке шесторке осуђени за „дуги низ злочина: протеривање цивила, затварање људи у логоре, убијање и уништавање имовине, кориштење заробљеника за рад и као живе штитове, етничко чишћење муслиманског становништва“.

Наглашава се да је цела прича „о ратном злочинцу“ могла завршити Праљковим самоубиством, али председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић због тога је прекинула службену посету Исланду и онда изјавила да Праљков чин удара у срце хрватског народа, док је премијер Андреј Пленковић јавно изјавио саучешће „породици убице“. Изражава се шок што је у Сабору одржан минут ћутања и што се на главном загребачком тргу испред Праљкове слике пале свеће.

У Хрватској је завладао култ мртвог убице

„То се догађа у земљи која је чланица ЕУ, усред наше цивилизоване демократске заједнице. Срамотно. Култ мртвог убице показује застрашујући недостатак демократских инстинката“, пише колумнист Афтонбладета и додаје: „Тужно је што је земља попут Хрватске пуштена у ЕУ“.

У тексту Хрватску стављају у контекст земаља попут Пољске и Мађарске, у којима је угрожена демократија, те Бугарске и Румуније које су „познате само по корупцији и извозу просјака“. Лист критикује званичнике ЕУ што су сматрали да ће све наведене земље постати успешне либералне демократије и да им је судбина да буду дeо Уније. Напомиње се и да све те земље јесу различите, али да имају нешто заједничко – воле европски новац.

Ријеч је о једном од најжешћих коментара у страним медијима о стању у Хрватској, у којем се гласно прозива председница и премијер као разлог негативног хрватског имиџа из шведске перспективе.

Извор: Агенције/РТРС

———-

7.12.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Дс се ЕУ није са својом тобожњом демократијом уз помоћ бомби организоала да развали и раскомада Југославију неби Праљка ни било.Овако само прича у празно.Праљка исве Праљке направила је ЕУ и једва је чекала да се докопа Румуније и Бугарске и свих осталих даби се само развалио утицај Русије.Али сад им сметаму,јер наводно кваре им“ дамократију“ и не уклапају се довољно у њихово „цивилизовано“ друштво.Ако једну малу европску земљу(Србију) бомбардује без икаквог разлога цијела та „цивилизована“ ЕУ и развали јој сву инфраструктуру, побије народ и загади радиоактовним отпадом воду и зрак,онда би се требао бар неко у тој курвањској заједници упитати куда све то води.Хрвати се нијесу промојенили од 1941 и ни за длаку не оступају од својих фашистичких принципа,а у томе их подржава Е У, јер ни тамо није ништа боље.Хашки суд сте основали искључиво као институцију псохолошког рата против Срба, које сте протјерали и из ваше Хрвстске и всшег К иМ које сте нам отели.Мала је утјеха писати о једном разном злочинцу у Хрватској.(кап воде у мору), ако се зна да без Европе Хрватска неби могла те злочине урадити.Осим тога Хашка пресуда му дође као још једна радиоактивна бомба бачена на те просторе, јер је то само наставак вашег бруталног и прљавог рата.

  Свиђа ми се

 2. Откуд сад ово?
  Па ово је најбољи пример промоције ЕУ вредности у суседној државици која је чланица ЕУ.
  Шввеђани контрирају Хрватској јер завиде на снажној промоцији ЕУ вредности
  :((((

  Свиђа ми се