АКТУЕЛНО

Концерт у Руском дому: “Сјајна ноћ”


Београдска подружница професора руског језика при Славистичком друштву Србије и Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду од 2014. године организују концерте ученика београдских основних школа и гимназија и средњих школа. Концерти ученика основних школа одржавају се традиционално у децембру, а концерти ученика гимназија и средњих школа у мају, поводом Дана победе. До сада је одржано шест концерата. Концерти се оджавају с циљем популаризације руског језика, културе, уметности и традиција руског народа, и учвршћивања наших међусобних веза.

Из године у годину повећава се интересовање школа за учешће на концерту, па ће ове године на концерту учествовати ученици из 26 школа, међу којима и бисери Основне школе “20. октобар” из Београда, на челу са Николетом Илић, наставницом руског језика, великим посвећеником у раду с децом и једним од свакако најбољих педагога који се првенствено труди да ученике оплемени, научи и усмери на пут знања и највећих људских вредности, у прилог чему сведоче посете ученика збратимљеној школи “Речицка” из града Гжеља недалеко од Москве, о чему су извештавали водећи руски медији, као и узвратној посети руских ђака, учитеља и званичника Гжеља у мају минуле године.

На сваком концерту ученици освајају симпатије увек препуне сале Руског дома извођењем атрактивних нумера. Они певају руске и српске песме, рецитују стихове руских песника, играју, изводе инструменталне нумере, балет, и сл. Поред ученика из школа које уче руски језик, на концерту наступају са сјајним нумерама и ученици из школа у којима се не учи руски језик. Овакви концерти су празник за ученике, њихове професоре, родитеље и осталу публику у сали.

Гости концерта београдских основних школа који ће бити одржан у четвртак, 7.12.2017. са почетком у 19 сати (улаз слободан) биће ученици Основне школе “Стари град” из Ужица, КУД “Војвода Катић 1896.” из Младеновца као и ученици школе при амбасади Руске федерације у Београду.

————-

5.12.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић