АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Међународни кривични трибунал за бившу Југославију – Трибунал неправде и срама


Поштовани,

Верујем да нисте сви били у могућности да прочитате текст: ТРИБУНАЛ НЕПРАВДЕ И СРАМА, објављен у ВЕСТИМА у петак 24. новембра 2017. Овом приликом шаљем Вам исти текст у интегралној форми.

Посебно бих желео да Вашу пажњу усмерим на следеће чињенице:

 1. САД-НАТО су не само војно учествовали на страни сепаратистичких формација у Хрватској и Босни и Херцеговини, већ су и масивним бомбардовањем Србије починили многобројне злочине међународног карактера.
 2. Генералу Ратку Младићу судиле су углавном судије из држава чланица НАТО, што се своди на чињеницу да је агресор судио својој жртви.
 3. У току суђења чула су се многа сведочења која говоре о кршењу основних људских права затвореницима у току Хашког суђења.
 4. Влада Србије није објективно испитала та сведочења, а то је била њена дужност.
 5. Уколико би сведочења о кршењу основних права хашким затвореницима била тачна, дужност Владе Србије би била да предузме све правне мере у складу са Повељом Уједињених Нација и да поднесе захтев Генералној Скупштини УН за одузимање имунитета свим одговорним службеницима Хашког трибунала како би правно одговарали за своје недела.
 6. Посебна комисија, на националном плану, требало би да испита могућу одговорност појединих чланова Валда Републике Србије за некритичну сарадњу са Хашким трибуналом који је од свог самог почетка сматран инструментом рата против српског народа.

 

Сима С. Мраовић, Доктор неурофизиологије
Научник у Француском Институту за научна истраживања, у пензији
Председник Конгреса Срба Европе, Париз

 

***

Међународни кривични трибунал за бившу Југославију – Трибунал неправде и срама

 

После 530 дана суђења, после 169 сведока тужилаштва и 208 сведока одбране, српски генерал Ратко Младић, командант Војске Републике Српске, осуђен је од стране Судског већа Хашког трибунала на казну доживотног затвора.

Генерал Младић је оптужен као учесник злочиначког подухвата за геноцид, злочине против човечности, истребљења, убиства и кршење закона и обичаја ратовања почињених на територији Босне и Херцеговине током 1992. до 1995. године.

Хашки трибунал (Међународни кривични трибунал за бившу Југославију) основан је Резолуциом 827 Савета безбедности, усвојеном 25. маја 1993. године. Између осталог, јавна реторика је била да ће бити осуђене особе које су одговорне за злочине на простору бивше Југославије, што ће допринети успостављању и одржавању мира. Данас, после 27. година од избијања сепаратистичких ратова и почињених злочина на простору бивше Југославије, правда није успостављена, а мир је постигнут тиме што су САД-НАТО окупарали бивши простор Југославије.

У сепаратистичком рату у Босни и Херцеговини, на страни хрватско-муслиманских паравојних и терористичких формација учествовали су САД и поједине европске државе, чланице НАТО, укључујући Немачку и Холандију. Судије и тужиоци Хашког трибунала који су судили српском генералу Ратку Младићу су управо из земаља које су починиле незакониту војну агресије и многобројне међународне злочине. Био је то у ствари само наставак рата, сада и злоупотребом међународног права. Зато с правом многи стручњаци међународног права говоре о Хашком трибуналу као инструменту рата против српског народа.

Састав судија и тужилаца који су судили Генералу Ратку Младићу, осим једног из Јужноафричке Републике, потичу из Сједињених Америчких Држава и држава чланица НАТО. Толико о објективном судском саставу.
Погледајте и сами:
Судије: Алфонс Ори (Alphons Orie, Холандија, чланица НАТО), Христоф Флиге (Christoph Flügge, Немачка, чланица НАТО), Бакоме Малото (Јужноафричка Република, бивша холандска колонија).

Тужиоци: Питер МакКлоски (Peter Mac Closky, САД), Алан Тигер (Alan Tieger, САД) и Дермот Гоме (Dermot Goome, САД).

Уместо правде и прокламованих циљева, Хашки трибунал је постао својеврсна САД-НАТО ратна творевина против српског народа који није пристао на рушење државе у којој је живео. У ствари, српски народ је бранио међународно право.

Злочиначко саучесништво Хашког трибунала против српског војног и политичког врха, са намером да се српски народ  обележи као злочиначки, најбоље се очитава из статистичких података самог Хашког трибунала: од 161 особа оптужених пред Хашким трибуналом 70% су Срби, 20% су Хрвати а 10% су босански Муслимани. Од 89 осуђених особа, 67 Срби су добили укупно 1125 година затвора, 14 Хрвати са  183 године затвора, 5 босанских Муслимана са укупно 41 годином затвора.

Оптужница терети генерала Младића за злочин геноцида у Сребреници упркос томе што подаци о броју жртава нису потврђени чињеницама, што су многи подаци противречни, оптужбе измишљене и што  је проблем Сребренице постао предмет политичке пропаганде, маркетинга и злоупотребе.

Поред тога, злочини међународног карактера, укључујући геноцид, не могу се изоловано судити, а да се не узме у обзир и узрочни злочин који је довео до сецесионистичких ратова на простору бивше Југославије – злочин против мира. Пошто је злочин против мира почињен од стране врхунских политичких личности САД и држава чланица Европске заједнице у оквиру НАТО, он је смишљено изостављен из Статута Хашког трибунала, тако да одговорни за тај највећи међународни злочин неће никада сносити правну одговорност.

Функционисање Хашког трибунала нема много заједничког са објективним суђењима заснованим на чињеницама, праву и правди. Тако на пример, више пута је постављано питање о објективности судија, о начину подизања тyжби од стране тужилаштва, као и о кршењу људских права затвореника у току суђења.

У недостатку Пороте, легитимно је поставити питање о националности судија, њиховој религији и етничкој припадности, јер те категорије несумњиво утичу на њихове одлуке. Поред тога, неизоставна су питања политичке и финансијске зависности Трибунала.

Један од кључних проблема Хашког трибунала, који до сада није привукао довољно пажње правних стручњака па ни јавног мњења, је кршење људских права оптужених и прикривање САД-НАТО злочина у СР Југославији.

Из поменутих разлога сматрамо да је неопходно да се формира једна независна међународна комисија која ће утврдити постојање или непостојање кршења људских права затвореника у току Хашког суђења и, уколико се утврди постојање таквих прекршаја, позвати се на Повељу Уједињених нација и захтевати укидање имунитета одговорним судијама и тужиоцима и покренути судски поступак против њих.

Овај приказ не би био потпун ако се не би испитала могућа одговорност чланова влада Републике Србије. Њихова одговорност се може односити на некритичну сарадњу са Хашким трибуналом који је од свог самог оснивања уочен као трибунал селективне правде, што се најбоље огледа у изостављању злочина против мира из његовог Статута, затим у многобројним кршењима основних права затвореника, као и још увек недовољно испитаним смртним случајевима затвореника.

Они који су насилно отргнули генерала Ратка Младића, председинка Радомира Караџића и председника Слободана Милошевића из отаџбине и предали их Хашкој неправди заједно са многим другим српским родољубима, треба да сносе кривичну одговорност саучесништва у злоделима Хашког трибунала. Српском народу су нанели вечну срамоту издаје.

 

 

Сима С. Мраовић, Доктор неурофизиологије
Научник у Француском Институту за научна истраживања, у пензији
Председник Конгреса Срба Европе, Париз

др Драган Павловић,
Професор Анестезиологије, Халифакс, Канада
Директор и главни уредник, Dialogue, Paris

2 replies »

 1. ГОДПОДИНЕ ЂЕНЕРАЛЕ ТИ СИ СРБСКИ ВИТЕЗ КА НШМИЛОШ ОБИЛИЋ РЕЦИ ИМ ДА ЈЕ СРБИЈА ОД БОГА ДАТА А ДА СУ СВИ ОСТАЛИ рдђе погани несоји ТВОЈИ ЗАГОРАНИ СУ СА ТОБОМ СВИ ДО ЈЕДНОГА БРАЋО ХЕРЦЕГОВЦИ СВИ ПОДРЖИМО ЂЕНЕРАЛА РАТКА МЛАДИЋА СРБИ СУ СА ТОБОМ ОНИ ЧЕСТИТИ ЉУТИ БРДЂАНИ СССС

  Свиђа ми се

 2. Господо из дијаспоре,
  то што ви видите и пишете народ у Србији зна и види.
  Али не виде „слепци“ који воде и на силу прикључују Србију антисрпским наддржавним савезима? Ти савези суде Младићу, а ВЛАСТ (Вучић) гледа у будућност.
  У будућност кога?
  Па и ти савези ће да се распадну.
  А Себија је стамена, народ је Богом дан, трпи и чека.
  Шта нам је чинити, како полуписмену булументи са својим купљеним полуписменим навијачима скинути.
  Доћи ће дан!
  Чакамо и вас да нам дате савете, да се окупимо, заједно смо јачи.
  Ко води дијаспору? Пар административних пришипетљи.
  Закон о дијаспори гуши дијаспору. Дијаспора има мања права од имиграната.
  Предложите нови закон, коју ће да уздигне дијаспору на место који јој припада.
  Наша српска дијаспора је морално и материјално јача од овакве државе, али власт ни за вас неће да чује. Ви им сметате на путу пропасти и њихове власти
  Ви сте за њих опаснији од њихових западних (НАТО-РУ) пријатеља.

  Liked by 1 person