АКТУЕЛНО

СРС: ШАРОВИЋ – Влада Србије противуставном уредбом суспендовала правосуђе Србије на КиМ


фото: Танјуг

Заменик шефа посланичке групе СРС Немања Шаровић изјавио је данас да је Влада Србије уредбом угасила последње остатке правосудних органа Србије на територији КиМ, уз тврдњу да су српске судије и тужиоци положили заклетву пред Хашијем Тачијем, а нису поднели статусно неутралну изјаву, како је то представљено у јавности.

На конференцији за новинаре у парламенту, Шаровић је рекао да је уредбом Владе Србије од 19. октобра о остваривању права пензионера на КиМ предвиђено да се све судије, тужиоци и запослени у правосудним органима Србије у покрајини пензионишу и да истовремено положе заклетву пред Тачијем.

„Овом уредбом Влада Србије погазила је Устав и законе и добровољно угасила и суспендовала законе Србије на територији КиМ“, рекао је Шаровић који је новинарима прочитао и поделио текст заклетве коју су српске судије и тужиоци положили пред Тачијем, а за који тврди да су га радикали добили од „својих извора“.

Шаровић је рекао да су се том изјавом судије и тужиоци обавезали да су вољни и спремни да се интегришу у судство Косова у складу са косовским законодавством и потврдили да ће приликом обављања дужности примењивати косовски законски оквир.

Према владиној уредби, како каже, предвиђено је да бивше судије имају рок од пет дана за остваривање права на пензију која ће, наводи, износити 65 одсто од плате коју су примали током 2017. и увећана за проценат за сваку годину стажа.

„Онај ко има 25 година стажа имаће 95 посто плате коју остварују судије на територији Србије и поред тога и примања у оквиру буџета такозваног Косова“, објаснио је Шаровић који је показао и образац који ће судије подноси ПИО фонду.

ИЗВОР: Танјуг

—————-

1.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић