АКТУЕЛНО

САОПШТЕЊЕ: ДСС – СУМЊИВА ВЛАСНИЧКА СТРУКТУРА КУПЦА ГАЛЕНИКЕ


Председница Владе Ана Брнабић је пре месец дана, 21.9.2017. године, изјавила да за „куповину фармацеутске компаније „Галеника“ има много заинтересованих купаца“ и да се „пуно лобира у Влади“. Тиме је потврдила да је за Владу Србије лобирање у постпуцима приватизације нормална појава.

Истина, чији је лобиста остварио циљ, открила се после само месец дана. За „Галенику“ је достављена једна једина валидна понуда и то од луксембуршке фирме која се не бави производњом лекова, у којој је 25 одсто власништва бразилске компаније која се фармацијом бави, док је три четвртине власништва ове фирме нејасног порекла.

Влада Србије је утврдила рестриктивне тендерске услове, чиме је елиминисала бројне потенцијалне купце који се баве производњом лекова. При томе нереално ниско је приказала сопствене приходе чиме је спустила цену „Галенике“, умањила приход буџета Србије и смањила квалитет социјалног програма. Тиме је „Галеника“ продата испод цене изградње само једног њеног, најновијег и најсавременијег погона.

Држава је изгубила новац за рачун компаније сумњиве власничке структуре.

Ана Брнабић је дужна да објасни јавности Србије зашто су тендерским условима растерани „многи заинтересовани купци“ које је помињала. Такође је дужна да каже који је министар, ако то већ није она сама, имао одлучујућу улогу у овој сумњивој приватизацији.

ФОТО: БЕТА

САОПШТЕЊА

————

1.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић