АКТУЕЛНО

Рат који траје 222 године: Америка побила више од 9 милиона људи


(Амерички војници на Косову и Метохији, фото ВОСТОК) Амерички војници – увек спремни за ратовање

Пентагон потроши више новца сваких пет секунди него што просечни Американац заради за годину дана, што је око 56.000 долара. „Одржавање“ само једног америчког војника на неком ратишту кошта равно 60 просечних плата у САД, које по процени Организације за економску сарадњу и развој износе 4.500 америчких долара, пише Спутњик.

Од Другог светског рата водили 19 ратова

Можете ли да поверујете да су САД од 1776. године до данас, за 241 годину колико постоје, у ратовима провеле 222 године! Тако да се сви амерички председници, технички гледано, могу сматрати „ратним“. Ако не рачунамо период Велике депресије од 1935 до 1940. године, Америка практично од свог оснивања није провела ниједну деценију без рата, наводи се на сајту који се бави ратним конфликтима.

Ако се рачуна само период од Другог светског рата наовамо, САД су водиле званично 19 ратова: Корејски, Вијетнамски и ратове у Ираку, Авганистану и Пакистану. Укупан број жртава које су америчке трупе оставиле за собом у тим ратовима прелази бројку од девет милиона људи, наводе истраживања о учешц́у САД у војним сукобима.

Сједињене Државе на своју војску троше више него 15 водец́их земаља (војни прорачуни) заједно – преко 786 милијарди долара. Америчка војска у свом власништву има више од 50.000 квадратних километара земљишта, а само на ратне ветеране Америка годишње издваја 60 милијарди долара.

Процена је да је та суперсила потрошила више од 11 милијарди долара на „изгубљене“ војне интервенције, што је 220.000 учитељских плата у Америци. Рат у Авганистану САД је коштао више него изградња зграде Пентагона, за коју се каже да је коштала више од три милијарде долара.

Више троше на рат него заједно на здравство, образовање…

И после завршетка Хладног рата и распада СССР-а, Америка је наставила да гомила и људство и наоружање, а задржала је и своје особље распоређено по Европи, тако да Министарство одбране САД и даље има више од 40 генерала, адмирала и војног особља у Европи, на које годишње троши милионе евра. Пентагон потроши више на рат него што потроше свих 50 америчких држава заједно на здравство, образовање, социјална давања и безбедност.

Што се тиче Балкана и ратова у Југославији, они се рачунају по америчким стандардима, дакле само конфликти у којима су Американци асистирали, али не и директно учествовали. Ипак, процена је изнета, а највише људи на овим просторима изгинуло је у периоду између 1992-1993. – 3 хиљаде људи, и други период 1997-1998. када је убијено више од 2.000 особа. У оба наврата, подсетимо, ради се о периодима кад је интервенисала америчка војска у оквиру команде НАТО.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: Проф. др Мирјана Анђелковић Лукић – Специјални, ХЕМИЈСКИ и РАДИОЛОШКИ рат НАТО алијансе над Србима 1999. уништавањем здравља народа и природе хиљадама година унапред!

*Биљана Ђоровић: Разговор са Вард Черчилом – „Та мала ствар – геноцид над Индијанцима“

*„Бондстил“ на окупираном Косову и Метохији је највећа америчка војна база изграђена после вијетнамског рата

Злочиначко бомбардовање , ратни злочин над цивилним становништвом: ЕКОЦИД И ГЕНОЦИД НАД НАРОДОМ СРБСКИМ И СРБИЈОМ 1999.

—————–

30.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић