АКТУЕЛНО

РУСИ ОТКРИЛИ ИСТИНУ о стању у Северној Кореји


Тако гласи почетак руског документарца о овој тајновитој држави, који траје 12 минута, и готово је непознат у САД и већем делу Европе. С друге стране, врло је чест у Русији.

Овај снимак препун је фасцинантних увида, са ретким снимцима које западни свет никад није видео.

Мини-документарац садржи интервјуе са четири руска стручњака који су провели много година у Северној Кореји, и добро познају ту земљу.

Занимљиве тачке о Северној Кореји:

– Кореја је стара 3.250 година.

– Штампали су књиге 320 година пре Гутенберга.

– Луксузни џипови на улицама Пјонгјанга сугеришу да ова земља није толико сиромашна колико људи то говоре.

– Руски центри за становништво Владивостока и Хасана су удаљени свега неколико километара – ако дође до рата у Северној Кореји, нарочитно нуклеарног рата, то ће бити катастрофа и за Русију.

– Северна Кореја има комплексан систем касти који је званично подржан. Има 51 касту.

– Северна Кореја је одбацила марксизам 1970-их година.

– Емабрго на енергију неће много наштетити Северној Кореји јер имају много угља.

– Владине одлуке се доносе колективно – то није аутократија коју предводи Ким.

Различита мишљења, иста поента

Владимир Путин је недавно по питању кризе која окружује Северну Кореју рекао: „Севернокорејци ће јести траву, али неће се одрећи нуклеарног оружја.“

Совјетски доктор, Јури Беленков, који је био лични лекар Ким Ил Сунга, деде Ким Џонг Уна, каже да они који Северну Кореју сматрају заосталом државом негде у недођији, заправо много греше.

– Велика је грешка мислити да је ово далека и неразвијена земља. Мене не изненађује то да они могу да направе велики скок – рекао је он.

Константин Белов, дописник совјетске телевизије у ДНРК, који је провео пет година студирајући на Универзитету у Пјонгјангу, каже да је могао да се увери да су Севернокорјеци и Јужнокорејци уједињени по нечему другом.

– Мислим да им је заједнички национализам. Они, у суштини, друге нације не третирају баш добро. За њих је њихова нација изнад свих. Ја мислим да су по томе слични. За Корејце, сваки странац је непријатељ – рекао је он.

За Севернокорејце кажу да су веома дисциплинована, веома уједињена нација. Корејске учитеље су питали како се Севернокорејци не боје нуклеарног рата. Они кажу да то није велика ствар. Што се њих тиче, може слободно и да се деси, наводи се у снимку.

– Ми имамо много подземних тунела, сви ћемо се сакрити тамо, чекаћемо, свираћемо хармонику, добро ћемо се провести. А када се све заврши, изаћи ћемо и изградити социјализам – закључује.

Упркос њиховој самопроглашеној самодовољности, Северна Кореја има дипломатске односе са 161 земљом. САД и Јапан нису међу њима.

ИЗВОР: ИНТЕРМАГАЗИН

***

ФБР КОМЕНТАР о медијском међународном оркестрираном нападу САД и Трампа на Северну Кореју:

Карикатура са сајта Нови светски поредак

——–

24.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић