АКТУЕЛНО

Меркеловој нови мандат, АфД на велика врата у Бундестагу – Како је стварно гласала Немачка?


Победа ЦДУ

Демохришћанска странка предвођена Ангелом Меркел на парламентарним изборима у Немачкој освојила је 32,5 одсто гласова, Социалдемократска странка на челу са Мартином Шулцом 20 одсто, док је на трећем месту Алтернатива за Немачку (АфД) са 13,5 процената.

У Немачкој су вечерас, тачно у 18 часова, затворена бирачка места у свих 299 округа и тиме је завршено гласање на изборима за 19. послератни сазив Бундестага, на које је било позвано 61,5 милиона бирача с правом гласа.

На изборе излази више од 60 милиона Немаца, а на гласање је позвано и око око шест милиона Немаца, мигрантског порекла, од којих је 1,3 милиона турског порекла, као и велики број Руса, Пољака и Румуна са немачким држављанством.

СПД признала пораз, неће у коалицију са демохришћанима

Немачки социјалдемократи признали су пораз на данашњим изборима и најавили да ће радије прећи у опозицију него ући у нову коалицију са демохришћанима канцеларке Ангеле Меркел.

Неће у коалицију са Ангелом Меркел

– Ово је тежак и горак дан за немачке социјалдемократе, изгубили смо изборе – изјавио је лидер Социјалдеморкатске партије (СПД) Мартин Шулц у првој реакцији после објављивања излазних анкета.

Он је додао да ће се та странка борити за остварење својих изборних обећања и вредности.

Како указује АФП, СПД на данашњим изборима постигао најгори резултат после Другог светског рата.

– Преузећемо опозициони мандат – рекла је потпредседница СПД Мануела Швезиг након што су објављени резултати излазних анкета, а према којима је та партија освојила од 20 до 21 одсто гласова.

Томас Оперман, који предводи СПД у парламенту, потврдио је да је „СПД место у опозицији“.
Немачка канцеларка Ангела Меркел освојила је на данашњим изборима четврти узастопни мандат, показују анкете објављене после затварања бирачких места.

Ангела Меркел (Фото: Синхуа)

Према излазним анкетама, крајње десничарска и антиимиграциона Алтернатива за Немачку (АфД) улази у парламент.

Демохришћанска партија Меркелове је, према тим резулатитима, освојила 32,5 – 33,5 одсто гласова, док је Социјалдемократска далеко иза на другом месту са освојених око 20-21 одсто гласова, јавлили су АРД И ЗДФ.

На трећем месту је АфД, са освојених 13 до 13,5 одсто гласова.

ИЗВОР: ВЕСТИ

Како је „стварно“ гласала Немачка

Резултати избора у Немачкој показали су, у демографском смислу, јасну подељеност између некадашње Западне и Источне Немачке, јер је антиимиграциона и крајње десничарска странка Алтернатива за Немачку (АфД) на истоку земље освојила скоро двоструко више гласова него на западу, наводи BBC.

Уочљиве разлике у гласању на истоку и западу Немачке

АфД је на територији бивше Западне Немачке освојила 11 одсто гласова, а на истоку земље – чак 21,5 процената.

Такође, уколико се погледају резултати само из некадашње ДДР, демохришћани Ангеле Меркел освојили су још мање – 28,6, док је СПД тек преживео фијаско са 13,8 одсто гласова, преноси Б92.
С друге стране, велики успех у источном делу Немачке имала је Левица са освојених чак 17 одсто гласова, у односу на девет процената ако се погледају резултати у целој земљи.

АфД је на данашњим изборима први пут ушла у парламент, обећавши да ће „променити земљу“.

– Кренућемо за Меркеловом. Повратићемо нашу земљу и наш народ – рекао је један од лидера АфД Александер Гауланд, која је освојила између 13 и 13,5 одсто гласова и постала трећа политичка снага у Немачкој, преноси АФП.

АфД се нашла иза Хришћанско-демократске уније немачке канцеларке Ангеле Меркел, која је освојила 32,5 – 33,5 одсто гласова и Социјалдемократске странке Мартина Шулца, која је освојила 20 до 21 одсто гласова.

***

„Вести“ из Берлина: Полиција штити АфД од демонстраната

Берлинску дискотеку на Александер плацу, у којој се одржава постизборна журка десничарске АфД која прославља освајање преко 13 процената гласова на управо завршеним изборима, опколило је више стотина демонстраната, а велики број грађана се креће ка згради.

На прилазима и око зграде налазе се јаке полицијске снаге које задржавају учеснике да не приђу месту где се одржава прослава на којој је око 350 чланова АфД-а. Протест су спонтано преко интернета сазвали левичари, а придружују им се многе друге групације. По тренутним проценама, АфД ће у Бундестагу имати 86 посланика.

Резултати савезних избора у Немачкој су доживљени као „политички земљотрес“ и најављују бурну политичку сцену у наредне четири године. Непопуларној Гроко (великој коалицији састављеној од демохришћана и социјалдемократа) је дефинитивно одзвонило, СПД мора да поврати изгубљени углед и одлази у опозицију, десничарска АфД је постала трећа политичка снага у земљи (на истоку земље су чак јачи од СПД-а), либерали су се вратили у пуном сјају после четири године паузе и по свој прилици ће одмах у владу. Ни Меркелова, иако је изборила четврти мандат, нема много разлога за славље, јер њена партија бележи најлошији резултат од 1949.године, а преостала јој је једино тзв. Јамајка-коалиција са либералима и Зеленима, што јој много мање одговара него коалиција са СПД-ом који су били „лаки за одржавање“.

ИЗВОР: ВЕСТИ

——————-

24.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић