АКТУЕЛНО

Зашто је заборављен Владимир Гаћиновић – главни идеолог „Младе Босне“? (ВИДЕО)


Почетком августа обиљежена је стогодишњица смрти Владимира Гаћиновића, главног идеолога „Младе Босне“, једног од најистакнутијих националних бораца за ослобођење од окупације и уједињење српског народа.

Док је Гаћиновић неизоставан у дјелима историчара, а на њега подјсећају спомен-обиљежја, називи институција и улица, његова кућа и родно село Качањ, код Билеће, су заборављени.

Са пута Билећа-Берковићи, у село Качањ стиже се тешко проходним макадамом. У центру села, оронуло спомен-обиљежје страдалим у два свјетска рата, са бистом Владимира Гаћиновића, подигнути су прије тридесетак година. Рођаци су поносни на претка. Избјегао је хапшења, послије Сарајевског атентата, али је отрован почетком августа 1917. године, у Фрајбургу.

– Он је отрован вјероватно, зато што је учествовао у атентату и што је био главни вођа – сматра рођак Момчило Гаћиновић.

Сахрањен је у Лозани, а пренесен на сарајевско Кошево 1934. Будући да званично Сарајево за Младобосанце тврди да су терортисти, рођаци су га, у родном Качњу, трећи пут сахранили 2002.године. И ту је прича завршена.

– Овдје је било речено, још у социјалистичкој Југославији, да се изведе асфалт и да се направи маузолеј на његовој родној кући и споменик, али ништа нису урадили – рекао је Никола Гаћиновић.

До остатака темеља Гаћиновићеве родне куће, стиже се послије петнаестоминутног пјешачења. За њу знају само старији мјештани и сродници.

Овдје од Владимирове куће нема ништа, не знам гдје је камен одвежен – каже Милан Гаћиновић.
Обећања, о уређењу локалитета, не сјећају се ни они који су их изговорили. Бисту најчувенијем Билећанину, Општина је подигла испред административног сједишта. Због буџетске дубиозе, дио новца за уређење пута, моћи ће планирати за наредну годину.

– Ми смо овдје излазили љетос, нас седам-осам, насипали пут, да то нисмо урадили, ви не бисте могли изићи, нисмо кадри, не можемо – додао је Никола Гаћиновић.

Да би новим генерацијама предали историју, и успомену на личност која је страдала за достојанство нације, Качањци очекују и помоћ републичких институција.

ИЗВОР: РТРС

————–

11.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. БРАЋО ПОЗОВИТЕ СРБСКЕ ПЕВАЧЕ ДА ОРГАНИЗУЈУ КОНЦЕРТ ПОМОЋИ ЗА ИЗГРАДЊУ КУЋЕ СРБСКОГ ВИТЕЗА ВЛАДИМИРА ГАЋИНОВИЋА ГУСЛАЧЕ ХВАЛА БОГА СРБСКА ЕРЦЕГОВИНА ЈЕ ВАЗДА СЕ ПОМОГАЛА ИЗМЕДЂУ СЕБЕ ЈА ВЕРУЈЕМ ДА БИ СЕ НАШИ СРБСКИ ПЕВАЧИ ОДАЗВАЛИ ЗА ПОМОЋ СТВАРНО ЈЕ ТО ЖАЛОСНО ДА РЕПУБЛИКА СРБСКА ОДНОСНО СНСД НЕ ДАЈУ ПАРА ЗА СРБСТВО ДОК рвати и бошњаци СВОЈИМА ПОМАЖУ СЛОЖНО БРАЋО СРБИ ЗАГОРАНИ ДА СЕ ОБНОВИ КУЋА ТОГ СРБСКОГ ВЕЛИКАНА ТРЕБА КУЋУ СВАКОГ КО ЈЕ ЗАСЛУЖАН ЗА ОЧУВАЊЕ СРБСТВА ОБНОВИТИ И ДА БУДЕ ТО СПОМЕН КУЋА ДА СРБСКА ОМЛАДИНА ЗНА КО СУ ИМ БИЛИ ПРЕЦИ ВЕРУЈЕМ У БОГА И СРБСТВО НАШ БРАТ ЈОВАН ДУЧИЋ ИЗ ЗАГОРЈА СРБИЈА СССС

    Свиђа ми се

  2. То је та Србска несрећа заборава и немара прави јунаци,борци за веру,Србство и Православље, јединство и заједништво Србског народа се очас забораве док се расколницима,издајницима и упропаститељима Србског народа и државе посвећује нарочита пажња и дају све могуће привилегије које овај несрећни народ и дан данас плаћа са своје грбаче.

    Свиђа ми се