АКТУЕЛНО

ЈОШ НИЈЕ проглашено ванредно стање: Препоруке Института за јавно здравље, ЦРВЕНИ метео аларм у Србији – Топлотни талас добио име „луцифер“


Важне препоруке – како се понашати током тропских дана

Институт за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“ објавио је препоруке за понашање током екстремно топлих дана.

Између осталог, савет је да се у становима током дана собна температура одржава испод 32 степена, а током ноћи на мање од 24 степена целзијуса.

Из Института за јавно здравље препорука је да се ноћни ваздух искористи да се просторије расхладе, па све прозоре треба отворити и држати ролетне, шалоне или засторе подигнуте током ноћи и раног јутра, када је спољашна температура нижа. У најтоплијем делу дана прозоре и засторе треба затворити, посебно оне на сунчаној страни. Помоћи ће и уколико се искључе вештачко осветљење и сви електрични уређаји који нису неопходни.

У неклиматизованим просторијама ваздух се може расхладити и ако се влажни чаршави окаче на отворене прозоре. Ако је стамбени простор климатизован треба затворити врата и прозоре.

Лекари указују и да вентилатори могу делимично да расхладе просторију, али при температури изнад 35 степени целзијуса не могу да спрече опасност од здравствених проблема изазваних топлотом.

Савет је и да се избегава боравак напољу у току најтоплијег дела дана од 10.00 до 17.00.

Треба избегаавати напорне физичке активности, а ако је нешто неопходно онда то треба обавити у току најхладнијег дела дана, што је обично између четири и часова ујутру.

Из Института за јавно здравље упозоравају и да децу не треба остављати у паркираним возилима. За туширајте се препоручује расхлађена вода, а могу да помогну и хладне облоге, пешкири, сунђери, и купке за стопала.

За оне који морају да излазе препорука је комотна одећа од природних материјала, светлих боја, уз шешир и наочаре за сунце.

Савет је и да се користи памучна постељина, а подразумева се редовно уношење течности, пре свега воде. Препорука је и да се искључи алкохол и смањи унос кафе и газираних безалкохолних пића. Треба узимати мање, а чешће оброке и избегавати храну са високим садржајем протеина.

Из Института за јавно здравље Србије препорука је и да се одмах потражи помоћ ако неко осети вртоглавицу, слабост, узнемиреност, интензивну жеђ или главобољу. У тим околностима што је пре могуће треба прећи у охлађен простор и измерити телесну температуру.

Уколико се неко не осећа добро због врућине и неколико гутљаја воде или воћног сока собне температуре може да помогне.

Ако се јаве болни грчеви у мишићима одмах се треба склонити у хлад или ући у расхлађени простор. Постепено треба уносити течност, најбоље воду. Ако топлотни грчеви потрају дуже од једног сата треба потражите лекарску помоћ.

Лекару се треба обратити и ако у случају неуобичајених симптоме попут топле и суве коже и бунцања, или несвестице. Док лекар не стигне особу са таквим симптомима треба расхладити хладним облогама, дати јој течност и ослободити је вишка одеће.

***

НА СТРАНИЦИ РХМЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – 5.8.2017.

Метеоролошко упозорење
УПОЗОРЕЊЕ ЗА ПОДРУЧЈЕ СРБИЈЕ НА ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ДО 10.08.2017.
Данас и сутра (05 и 06.08.) веома топло са максималном температуром од 37 до 42 °C. Топле ће бити и ноћи, у већини крајева тропске, најнижa температурa изнад 20 °C. Почетком наредне седмице освежење, а потом у среду и четвртак (09. и 10.08.) осетно топлије са температуром од 35 до 40 °C.УПОЗОРЕЊЕ ЗА ПОДРУЧЈЕ БЕОГРАДА НА ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ДО 10.08.2017.
Данас и сутра веома топло са тропским ноћима. Најнижа температура од 24 до 26 °C, највиша до 40 °C. Након освежења почетком наредне седмице, у среду и четвртак (09. и 10.08.) поново веома топло са температуром од 35 до 38 °C.УПОЗОРЕЊЕ ЗА ПОДРУЧЈЕ СРБИЈЕ НА КРАТКОТРАЈНЕ ВРЕМЕНСКЕ НЕПОГОДЕ за 06.08.2017.
У недељу увече и у току ноћи ка понедељку на северу и западу Србије локална појава краткотрајних временских непогода са градом и олујним ветром.

***

САОПШТЕЊЕ МУП-а РСрбије: Пожари у Србији под контролом

Београд, 4. август 2017. године – Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је данас да је више од 700 ватрогасаца-спасилаца ангажовано на свим интервенцијама везаним за ванредне догађаје, од чега више од 400 њих учествује у гашењу пожара који су захватили шуму, суву траву и ниско растиње у појединим општинама у Србији.

У гашењу пожара у рејону села Планица, у општини Мионица, учествује Хеликоптерска јединица МУП-а, чије су две летелице, у протекла два дана, извеле више од 170 налета, у којима су избацили више од 150 тона воде.

Сви пожари су тренутно под контролом. Пожар на територији Кладова, у местима Уровица, Грбовичко поље и Килом, локализован је и у току је догашивање.

Пожар у рејону села Давидовац, који је захватио више од 100 хектара суве траве и ниског растиња кроз храстову и борову шуму, загашен је и контролисан, а тренутно нема отвореног пламена.

МУП је поново упутио апел грађанима да не пале траву, смеће и ниско растиње на отвореном простору, обрадивим површинама и у близини шума због изазивања опасности по безбедност грађана и имовине.

***

BBC NEWS о времену… 

***

Ројтерс: Талас врућине „Луцифер“ погодио југ и исток Европе

Делови јужне и источне Европе хватају се данас у коштац са температурама изнад 40 Целзијусових степени, погођени врелим таласом који су Италијани назвали „Луцифер“ – а који је распламсао шумске пожаре и нашкодио усевима, али и донео жртве – преноси „Ројтерс“.

Наводећи да је европска метеоролошка служба „Метеоаларм“ издала највиша, „црвена“ упозорења за 10 земаља, британска агенција истиче да су Италија и Западни Балкан најугроженији најновијом временском непогодом, али и да северније области, као што је јужна Пољска, такође „скапавају“ под изузетно високим температурама.

„Ватрогасци имају пуне руке посла у Србији, Босни и Херцеговини, Македонији и Хрватској, а власти су препоручиле становницима да остану у кућама и пију веће количине воде“, наводи Ројтерс, уз напомену да се и за идућу недељу на овим просторима очекују температуре око 40 степени.

Најмање две особе изгубиле су живот због последица врућине – једна у Румунији, а друга у Пољској – док су многи пребачени у болницу након што су претрпели топлотни удар, сунчаницу или су имали друге здравствене тегобе везане за екстремне временске услове.

Званичници у Босни жале се да су им суша и талас врућине скоро преполовили пољопривредне приносе, док је и у Србији слична ситуација, при чему експерти упозоравају да би суша могла да за трећину смањи производњу кукуруза и соје, наводи британска агенција.

И суседну Хрватску, додаје, мучи врели талас у јеку туристичке сезоне, док се у Албанији 300 ватрогасаца и војника бори против чак 75 шумских пожара, при чему је Тирана од ЕУ затражила хитну помоћ у савладавању ватрене стихије.

Због екстремне топлоте, виноградари у Италији почели су са бербом грожђа недељама раније него што је уобичајено, примећује Ројтерс.

Италијанске власти издале су упозорења на ризик од временских услова за 26 градова, укључујући дестинације популарне међу туристима – Венецију и Рим, где су многе фонтане искључене због дуготрајне суше.

Са врућинама се бори и Мађарска, где чувари у будимпештанском Зоолошком врту довлаче огромне блокове леда како би расхладили два поларна медведа, које хране леденим лубеницама.

Према писању британских медија, надимак „Луцифер“ врелом таласу над Европом, дали су Италијани.

***

ГАРДИЈАН – ЕКСТРЕМНА ТОПЛОТА У 11 ЗЕМАЉА РЕГИОНА

ПЕТАК, 4.8.2017:

***

ФБР ПИТАЊЕ: ЗАШТО НИЈЕ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У СРБИЈИ ЗБОГ ТРОПСКИХ ТЕМПЕРАТУРА КОЈЕ НИСУ СВОЈСТВЕНЕ ЗА ОВО ПОДРУЧЈЕ, ШТА СЕ ЧЕКА?

Изузетно високе температуре не погодују ЉУДИМА. Изузетно високе температуре не погодују пољопривредним усевима, животињама, природном екосистему у Србији…

У важећем Закону о ванредним ситуацијама пише дефиниција ванредне ситуације… и није наведен степен температуре изнад кога се реагује и проглашава ванредно стање… 

***

ДА ЛИ ОВО ВРЕМЕ ИМА ДРУГИ УЗРОК ПРОЦЕНИТЕ САМИ, погледајте видео прилог:

ИЗВОР: Б92, РТС, ФБ страница The Unseen Encyclopedia.

5.8.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић