АКТУЕЛНО

Грађани плаћају грешке бирократа: Јавашлук код издавања докумената


Срамота: Држава пљачка грађане

Замена докумената грађана годинама већ представља огроман проблем у Србији. Од саобраћајних и возачких дозвола, чипованих личних карата и здравствених књижица, пасоша па надаље, издавање је права ноћна мора. Чак и ако занемаримо несносне гужве, редове пред шалтерима и пословичну неорганизованост државног апарата, грађани се суочавају с посебним проблемом. Наиме, за сваку грешку коју начини државни службеник погрешним уношењем података, трошак исправке сносе недужни грађани!

Примера ради, ако је погрешно уписано макар једно слово имена на здравственој књижици, корисник је дужан да плати 400 динара. Недавно су из полиције натерали десетине хиљада грађана да плате израду нових саобраћајних дозвола са мо зато што службеници МУП Србије нису на чип унели податак о носивости возила. И примера је небројено.

Жалосно је што грађани углавном ћуте, или гунђају себи у браду, или се јадају неком сличном несрећнику у реду до њих. Нико суштински не реагује на јавашлук државе и зато се овакви проблеми развлаче деценијама. Наравно, држава и сама ћути, навикнута да људи пред њене шалтере долазе погнуте главе, као да су они у њиховој милости, а не обрнуто. Као да цео државни апарат плате не прима управо из џепа грађана којима би морали да буду сервис, а не извор главобоље.

ИЗВОР: ВЕСТИ

4.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић