АКТУЕЛНО

ПРОГНОЗЕ: Суперолује прете Србији


 

Жестоким олујама попут оне која је погодила Војводину крај још није ни близу и већ за викенд удариће на јужне и централне делове земље, упозоравају метеоролози.

Хладан ваздух дошао је из централне Европе и бурно реаговао на тропске температуре које су у претходним данима биле у Србији. У снажној олуји у четвртак у Новом Саду самохрана мајка Анђелка Савић Шкрбић (43) погинула је за воланом аутомобила када је на њега пала топола. Само 80-ак километара јужније, у Београду, није се осетио ни дашак ветра.

Метеоролог Недељко Тодоровић упозорава да нас тек чекају велике олује и јако невреме, те да је ово уобичајено варирање временских прилика за ово доба године. Тодоровић наглашава да не треба дизати панику, већ спровести превентиву, односно информисати се на време, склонити се са олује и не стајати испод дрвета!

– Војводина је прекјуче била на самој граници топлог ваздуха на југу и хладног на северу. Када је хладан ваздух дошао испод вреле подлоге настала је бурна реакција. Овакве појаве су изузетно снажне, не као у Америци, али за наше услове су веома јаке – каже за „Блиц“ метеорог Ђорђе Ђурић.

Док су се Новосађани борили са олујом која је беснела, Београђани једва да су осетили дашак ветра.

– Те олује најчешће нису великих димензија. У већим местима, дешава се да погоде један део града, на пример Батајницу, а на Вождовцу не буде ничега. У централној Србији, јужно од Саве и Дунава било је лепо јер се ваздушна маса премештала од Хрватске – објашњава он.

ФОТО: НОВОСТИ

Прецизно предвиђање локације у опасности, ипак није могуће

– Неколико дана раније могуће је рећи шта ће се десити у неком ширем подручју. На пример, најављено је да је невреме могуће у Војводини, али свега два до три сата раније можемо да наведемо и саму локацију. Није до тога да ми као сиромашнија држава нисмо у могућности, већ су такви услови и у Америци – напомиње он.

Суперолује нису феномен

Како објашњава, снажна грмљавина погодила је Војводину. Најкритичније је било на југу Бачке и северу Баната, а ту су створиле и суперћелијске олује.

– Суперолује су карактеристичне за овај део године, поготову на почетку лета, нису никакав феномен, ни код нас ни у Европи. Исто је било и пре 100 година, али се због данашње умрежености више прича о њима – објашњава Ђурић и додаје да је на њихов ефекат има утицај и интервенција људске руке у природи и неодржавање дрвореда, које би можда и јача кошава срушила.

Циклон над Европом и наредних дана ће деловати, а температуре биће и до 10, па и 20 степени ниже. Невреме је прошло кроз Војводину, али следи планински појас у којем јесте хладније, али је реакција ваздушних маса специфична.

– Највећа опасност је у централној и јужној Србији. Услови за невреме створиће се поготову током овог викенда. У планинским пределима ствара се други ефекат: ваздух се сам од себе уздиже и долази до кондензације и у летњем делу године до грмљавинских олуја – објашњава Ђурић.

 

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ФБР КОМЕНТАР

БИО И ГЕО ИНЖЕЊЕРИНГ ЈЕ ГЕНОЦИД НАД НАРОДОМ ПЛАНЕТЕ

Геоинжењеринг се промовише као последњи покушај да се спасу људи и планета од глобалног загревања. Али, истина је, мало другачија, са геоинжењерингом са мењају кишни циклуси и код код многих ће довести до суше и глади, што може проузроковати милијарде мртвих!
Геоинжењеринг је термин за покушај светских моћника да уз помоћ разних акција, сачувају животну средину и смање загревање планете. Између осталог ту спада и запрашивање планете неименованим аеросолима, познатим као Кемтрејлс (Chemtrails).

Стратосфера је виши слој атмосфере и иде до 31. километара изнад површине Земље. Облаци у стратосфери су генерално танки, имају нижу стопу одбијања топлотног зрачења и имају особину да у ствари задржавају топлоту (ефекат стаклене баште).
Ови предложени експреименти заговарају одлагање СО2 у горњим слојевима атмосфере, стратосфери, тако да ће створити штит који онемогућава планети да се хлади. То је управо супротно од наведеног циља Бил Гејтса да охлади планету.

 

ПОВЕЗАНО:
*ВЕСТИ ИЗ СВЕТА: 600 врста вакцина за контролу мисли кроз аеросоле већ тестиране на људима

*ДОКАЗ БИО-ТЕРОРИЗМА: АМЕРИЧКИ АВИОНИ ЗА БИОЛОШКО-ХЕМИЈСКО ОРУЖЈЕ, ПРИЗЕМЉЕНИ У ИНДИЈИ И НИГЕРИЈИ

————

1.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић