АКТУЕЛНО

ОКУПИРАНЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Харадинај се извукао, да ли ће успети и Тачи?


Спремају се прве оптужнице за злочине ОВК: Нема Харадинаја, Тачи на оптуженичкој клупи?

Крајем следеће недеље Специјални суд за ратне злочине на Косову добиће овлашћења да подигне прве оптужнице против некадашњих припадника ОВК.

Још је неизвесно да ли ће се то у овом року и догодити.

Политички аналитичар из Приштине Фатмир Шехоли тврди, међутим, да ће „прве оптужнице бити подигнуте тек крајем године“.

– Поуздано знам да су две оптужнице готове и да се на још 17 ради, али док се не формира влада и не стабилизује цео парламентарни и извршни систем нема говора да прве оптужнице буду подигнуте. У тим првим оптужницама наћи ће се неколико имена, али у том првом, да га назовем, кругу, наћи ће се „нископозиционирана имена“ – каже Шехоли за „Политику“.

Он није желео да лицитира именима оних који би могли да се нађу на оптуженичкој клупи суда у Холандији.

На питање да ли је разлог подизања оптужница тек крајем године тај што би евентуално хапшење првих осумњичених довело до политичког земљотреса и евентуалних немира на Косову и Метохији, Шехоли одговара да је у  такозваној „скупштини Косова“ за Специјални суд гласало две трећине, односно 83 од 120 парапосланика, и да је тиме преузета међународна обавеза.

Како Политика незванично сазнаје из кругова упућених у рад Специјалног суда, на листи главног тужиоца неће бити Рамуш Харадинај, али би се на листи могао наћи Хашим Тачи. Истовремено, као могући осумњичени помиње се брат Рамуша Харадинаја, Даут Харадинај, као и Фатмир Љимај. Такође и Кадри Весељи један је од оних које ће теретити тужилаштво, а помиње се и Азем Суља, ујак хашима Тачија.

Извор вести: ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:
*Славка Којић: КОМЕ ЋЕ ДА СУДИ КОСОВСКИ СУД ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ?

————-

1.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић