АКТУЕЛНО

Три сценарија за Ану Брнабић: Нова влада, нова коалиција или избори


.Нису сви рекли „да“ Ани Брнабић

Како ће се клупко расплести у вези са мандатарком за састав нове Владе Србије Аном Брнабић знаће се у четвртак, до када ће Српска напредна странка (СНС) „пребројавати“ гласове „за“ и у својим, али и у редовима коалиционих партнера у Скупштини Србије.

Од прошлог четвртка, када је председник Србије Александар Вучић саопштио да мандат поверава управо њој, готово сигуран избор Ане Брнабић и нове владе дошао је и до могућности одржавања ванредних парламентарних избора.

А све због тога што се Вучићевом предлогу успротивио један део напредњака.

Против Брнабић гласаће и коалициони партнери Драган Марковић Палма и Муамер Зукорлић.

Ово су три сценарија на који начин би ова „драма“ могла да буде решена:

1. Брнабић добија већину у парламенту

У СНС тврде да још није познато да ли ће њен избор подржати већина у парламенту, мада се на јучерашњем састанку са председником Србије и странке Александром Вучићем, 100 посланика лично изјаснило да су „за“ Ану Брнабић.

Званично је саопштено да је „СНС снажно подржала одлуку председника Србије да Ана Брнабић буде изабрана за премијера“.

Ако све странке које чине владајућу коалицију подрже Брнабић, она ће добити 156 гласова у парламенту, односно веома комотну већину за владање.

2. Ко не подржи Ану Брнабић, „лети“ из коалиције, странке, владе…

Управо овај сценарио могао би да задеси све оне који не буду подржали Вучићев избор за мандатара.

То се пре свега односи на Једиствену Србију (ЈС) Драгана Марковића Палме, који је одмах по објављивању имена мандатара рекао да она није његов премијер, а то је поновио и јуче.

Тако њен избор неће подржати шест посланика ЈС, а „нећкају“ се и два самостална посланика Муамер Зукорлић и Јахја Фехратовић.

Иако министри у актуелној влади листом говоре да подржавају Вучићев избор, према информацијама “Блица”, та подршка је само декларативна, док приватно мисле нешто сасвим друго.

Међу њима има и оних који су себе видели на њемом месту, па је љутња још већа.

3. Ванредни избори ако нема 128 гласова „за“

Ванредни парламентарни избори су увек опција ако договора нема, па је тако и овог пута.

Ову могућност први пут је јуче, јавно, поменуо министар полиције и потпредседник СНС Небојша Стефановић, који је казао да је то једна од могућности ако Народна скупштина не буде могла да формира стабилну већину за избор нове владе.

– Колико познајем Вучића и нашу странку, ми никада нисмо од тога бежали и, ако то буде једини излаз, и то је могућност – казао је Стефановић, али је додао да је убеђен да ће за избор Ане Брнабић бити формирана стабилна већина.

Исто је јуче поновила и потпредседница СНС Марија Обрадовић која је више пута поновила формулу „128 или избори“, мада је истакла да поновоном изјашњавању грађана на биралиштима даје мале шансе.

Законски рок рок за формирање нове владе је 30. јун.

Ако она не буде изабрана, предвиђено је расписивање ванредних парламентарних избора.

 

ИЗВОР: ВЕСТИ

—————-

20.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. Начињеним предлогом АВ је пљунуо на целу, нашу досадашњу историју, Морал и огрешио о Божји закон. Забио директно прст у око народу. Неиздрживо и недопустиво !! Глас народа се мора одржати и Испоштовати.!!

  Свиђа ми се

 2. ДОКЛЕ БРЕ ДА БУДЕ ЈЕДНА рватица У ВЛАДИ СРБИЈЕ ДА ЛИ САДАШЊА ВЛАДА ИМА ИМАЛО ПАМЕТИ ? КОД ЊИХ НЕ МОЖЕ ДА БУДЕ СРБИН ДАЈ ДОЗОВИ СЕ ПАМЕТИ НИЈЕСАМ НИ ЗА ЈЕДНУ ТЗВ СТРАНКУ ВЕЋ ЗА СВЕТЕ НЕМАЊИЋЕ ТО ЧЕКАМ КА И ОСТАЛА БРАЋА И СЕСТРЕ ДА БОГ ПОШАЉЕ СРБИМА СВЕТЕ НЕМАЊИЋЕ УЗ БОЖЈУ ПОМОЋ ТА СВЕТЕ НЕМАЊИЋЕ СССС

  Свиђа ми се

 3. Изгледна је трећа опција без обзира на сва спиновања да је све сигурно..
  Нико из СНС, ПУПС-а, и још неких коалиционих партнера не сме да каже да је против. Званично су само Палма и Зукорлић против али они су то и раније рекли и њих нико неће да дира.
  За Њега су проблем његови који се куну да ће бити како он каже а разлог је веома прост. Ако кажеш да си против Његовог предлога онда дрвље и камење има да се се на дотичног сручи. Знајући то његови „партнери“ га снажно подржавају а међусобно се значајно гледају. Другим речима изгледан је пуч у СНСу а богме и код коалиционих партнера.
  Постројавање неће ништа да реши јер су сви научили уметност преваре има да се куну на верност до бесвести а одмах после да ураде супротно. Лажов и преварант може само то да очекује (да га слажу/преваре) и ништа друго јер ту не постоје част, поштење, карактер.
  Он зна шта заклетве у тим круговима значе.
  Ништа.
  П.С.
  Већ дуже времена сви посланици прво што ујутру ураде је да укључе диктафоне а богме понекад и два. Технологија је чудо. Па ако неко хоће да их непримерено притиска мора да зна да то колико сутра може да буде на интернету.
  А и снимци са састанака у СНС и код коалиционих партнера изгледа да се тренутно уређују у редакцији Србијаликс. Чак је и домен регистрован.
  Родић је нешто љут.

  Свиђа ми се