АКТУЕЛНО

Хина: Потврђено да Хрватска не дугује пензије


ЗАГРЕБ – Међународна организација рада (ILO) сматра да Хрватска није дужна да пензионерима, претежно српске националности, са територије некадашње САО Крајине, исплати пензије за период од почетка домовинског рата до 1998. Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је ову одлуку скандалозном.

„То је препорука трипартитне комисије коју је Управни одбор ILO-а једногласно усвојио, а везано уз представку Удружења синдиката пензионера Србије о доспелим, али неисплаћеним пензијама“, јавила је ХИНА позивајући се на извор из Министарства спољних и европских послова.

Из тог министарства још, како се наводи, кажу да Одбор тај случај сматра затвореним и да је скинут с дневног реда.

Удружење пензионера Србије са некадашње територије САО Крајине је у новембру 2014. поднело представку ILO-у против Хрватске тражећи исплату заосталих пензија из поменутог раздобља, а званични Загреб је свој став саопштио крајем 2016. у одговору на15-ак страница које је саставила међуресорна радна група с представницима министарства рада и пензионог система мировинског састава, МВЕП-а, ДОРХ-а те правних стручњака.

„Оне који су отишли у Србију је обештетила Србија која их је увела у свој пензиони систем, а онима који су остали да живе на окупираним подручјима Хрватска је исплаћивала пензије све до прекида платног промета изазваног окупацијом, а чак и након тога покушано је да се пензије исплаћују преко Међународног црвеног крста.

„ILO је прихватио хрватску аргументацију да је прекид исплата био узрокован вишом силом“, навео је извор ХИНЕ.

ILO је, како се наводи, оценио да Хрватска није одговорна за исплату тих пензија и то је потврда онога што су имали да кажу хрватски судови и Европски суд за људска права у случају Љубе Чекић и осталих против Хрватске 2002.“, истичу из МВЕП.

Из министарства поново истичу, коју је потврдио и ILO, да се пензије не могу исплаћивати из оба фонда – хрватског пензионог система и „парафонда“ САО Крајине.

Напомиње се и да су Хрватска и Србија то питање решиле билатералним споразумом.

ILO такође сматра да се поједини случајеви морају решавати пред хрватским националним правосуђем.

Позивајући се на српске изворе, Хина пише да је исплату заосталих пензија од Хрватске путем ILO-а затражило око 22.000 пензионера са територије некадашње САО Крајина, што је, како се спекулише, око 800 милиона евра.

Линта: Скандалозна одлука ИЛО

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас скандалозном одлуку Међународне организације рада.

Линта истиче да је у делу данашње Хрватске, које је било под заштитом снага Уједињених народа, односно у Републици Српској Крајини до 1995. године било 57.500 пензионера.

„Свима њима Хрватски пензиони фонд је једностраном одлуком обуставио исплату пензија почетком друге половине 1991. године“, истиче се у саопштењу.

Обустава је трајала до 1997. године док није потписан Споразум о нормализацији односа између Савезне Републике Југославије и Републике Хрватске 1996. године.

Након што је потписан наведени Споразум стекли су се безбеднији услови за одлазак у Хрватску.

Према процени Удружења пензионера из Хрватске, обустављена је у просеку 81 пензија по пензионеру. Хрватски пензиони фонд и данас одбија да овим лицима исплати доспеле, а неисплаћене пензије, позивајући се тобоже на прекид платног промета, ратне околности и слично.

„На тај начин Хрватска крши међународне прописе који регулишу заштиту положаја избеглица према којима избеглицама не би смела да се умањују њихова стечена и свака друга права“, додаје се у саопштењу.

ИЗВОР: РТВ

—————-

19.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. НАДАМ СЕ ДА курватска НЕЋЕ БИТИ ДУГО НА ОКУПИРАНОЈ РСК ИЛИ ВОЈНОЈ КРАЈИНИ курвати ЋЕ ДОБИТИ ПО ЗУБИМА КАД ТАД МОГУ ДОБИТИ САМО ОД ВАРАЖДИНА ШТО ИМ ПРИПАДА ЖИВИ БИЛИ ПА ВИДЂЕЛИ НЕЋЕ ДУГО БИТИ ТЕ еу И ЊИХОВЕ немачке ОНДА ЋЕМО СЕ ПОЋЕРАТИ ДА ВИДИМО КОМЕ ЋЕ ОПАНЦИ А КОМЕ ЋЕ ОБОЈЦИ РСК ЈЕ ЗАПАДНА СРБИЈА ИСТО КА И ЗАГОРЈЕ СТАРА СРБИЈА ИТД СССС

    Свиђа ми се