АКТУЕЛНО

ФРАНЦУСКА: Сигурна већина у парламенту за Макрона


Странка француског председника Емануела Макрона и њен савезник Модем обезбедили су апсолутну већину у доњем дому парламента, показали су званични резултати избора које је објавило Министарство унутрашњих послова.

Макронова центристичка Република у покрету и Модем освојили су 350 од укупно 577 места у Националној скупштини, преноси Ројтерс, додајући да је на овим изборима забележена рекордно ниска излазност у Француској.

Тиме је већ премашена бројка од 289 места неопходних за апсолутну већину.

На другом месту су републиканци са 137 места, а социјалисти 45.

Екстремно десничарски Национални фрон имаће осам мандата, а његова лидерка Марин Ле Пен први пут улази у парламент.

Овим је Макрон добио јасан мандат за реформу радног законодавства и преобликовање француске политике.

„Права победа није била синоћ, већ ће бити за пет година кад будемо реално променили ствари“, рекао је портпарол владе Кристоф Кастанер за РТЛ радио.

Он је најавио да ће премијер Едуар Филип и његова влада током дана поднети оставку те да ће нови кабинет бити формиран наредних дана.

Како очекује, Филип ће бити поново именован за премијера.

Две узастопне Макронове победе за месец дана сведоче о нестајању старе политичке класе, оцењује Ројтерс.

Најмлађи француски председник је, како се наводи, победио на крилима растућег незадовољства грађана изолованом политичком елитом и њиховом фрустрацијом због неуспеха власти да створи нова радна места и осетнији економски раст.

Филип: Французи одабрали наду уместо гнева

Француски премијер Едуар Филип поручио је да су француски гласачи на парламентарним изборима дали „јасну већину“ новом председнику Емануелу Макрону и његовој влади.

Филип, политичар десног центра који се прикључио Макроновом покрету, истакао је да је „велика већина Француза својим гласањем изабрала наду уместо гнева“.

Он је позвао нову већину изабраних посланика да помогну влади да испуни политички програм Макрона, пренео је АП.

Лидер социјалиста поднео оставку

Лидер француских социјалиста Жан Кристоф Камбадели поднео је оставку након тешког пораза који је његова странка данас доживела у другом кругу парламентарних избора.

„Тријумф (странке) председника Емануела Макрона је неоспоран, пораз левице неизбежан и пораз Социјалистичке партије неопозив“, изјавио је синоћ Камбадели.

Он је додао да је социјалистима потребна промена идеја и организације, као и да ће на његово место доћи „колективно вођство“.

ИЗВОР: РТВ

19.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »