АКТУЕЛНО

САД: Руски хуманитарни центар у Нишу угрожава трупе САД на Косову (!?!)


„Ако Србија дозволи Русији да оформи центар за шпијунажу, изгубиће контролу над делом своје територије“

САД су забринуте због изградње руског хуманитарног центра у Србији и потенцијалног специјалног статуса за особље који је Русија тражила, рекао је високи званичник Стејт дипартмента задужен за Европу и Евроазију Хојт Брајан Ји. Он је на претресу о ситуацији у Југоисточној Европи, одржаном у Пододбору за европску и регионалну безбедносну сарадњу у Сенату, објаснио да је од виталног значаја за САД да Србија иде ка ЕУ, иако има културолошке и историјске везе са Русијом, преноси Глас Америке.

“Брине ме такозвани хуманитарни центар, не због онога што је сада, него због онога што би могао да постане. Поготово ако Србија испуни оно што је Русија тражила: специјални статус и имунитет за своје особље. Не верујемо да Русија има добре намере да помогне Балкану да иде ка ЕУ. Центар у Нишу, близу границе са Косовом, где имамо око 600 америчких трупа и 4.000 припадника НАТО „мировних“ снага (!!!) није позитиван помак. Важно је, и то уверење делимо са Владом Србије, да Србија има потпуну контролу над својом територијом и свега што је на њој. Ако дозволи Русији да оформи центар за шпијунажу, изгубиће контролу над делом своје територије.“

Русија, каже Хојт Ји, користи зависност Западног Балкана од њеног гаса, као и слабости тамошњих држава: корупцију, неслободне медије, тензије међу суседима.

„Тренд је забрињавајући, али не мислим да смо изгубили битку. Црна Гора је успела да се одупре утицају Русије, видимо да се и ситуација у Македонији стабилизовала уз нашу и помоћ ЕУ.“ (!?!)

Али, предлог буџета САД не говори у прилог већем америчком присуству на Балкану, оцењује потпредседник Пододбора, сенатор Крис Марфи. Подсећа да су фондови за страну помоћ за Албанију смањени за 98%, Хрватску 60%, Косово 48%, БиХ 40%, Македонију 40%, Црну Гору 34% и Србију 31%.

Ипак, и сенатори и учесници претреса сматрају да је, осим финансијске, важна и дипломатска подршка САД Западном Балкану.

Извршни потпредседник Атланстког савета Дејмон Вилсон је оценио да „америчка равнодушност данас може да изазове кризу сутра“ и подсетио да и ЕУ има своје проблеме, те да је Балкан зато препуштен Русији.

„Време је да се ангажујемо на томе да све балканске земље спроведу реформе и да могу да постану чланице НАТО-а. Да осигурано да чланство Црне Горе буде успешно и да размислимо о дугорочном америчком војном присуству у региону. Стално присуство америчких у оквиру НАТО снага на Косову може да спречи утицај Русије.“ !!!

Осим политичког, треба осигурати присуство САД и у економији држава Западног Балкана преко страних инвестиција и јачања приватног сектора, закључено је на претресу. Ипак, како је напоменуо Хојт Брајан Ји, поједине државе и даље не испуњавају услове које траже амерички инвеститори – пре свега, владавину права.

Извор: ВОСТОК

***

ФБР КОМЕНТАР: 

САД су Србији прво окупирали део територије, тачније 15%, отели и у сарадњи са убицама и терористима (које су они означили као такве) заокружују им сепаратистичку тзв.државу Косове. Чак су у супротности са међународним правом, конвенцијама о људским правима и сопственим НАТО правним регулативама извршиле злочиначку агресију и еколошки, радиолошки и хемијски геноцид над народом Србије а све у сврху преотимања Косова и Метохије од Србије. Окупирали су Косово и Метохију и Србија практично од тада нема „контролу над делом своје територије“ – ЈЕР СУ ОНИ (ЕУ/САД/НАТО) ТАКО НАПРАВИЛИ.

Сада им смета Руски хуманитарни центар који нема ни десет људи и боје се да то не угрози   600 америчких трупа и 4.000 припадника НАТО (NATO-KFOR-UNMIK-EULEX) који се тренутно налазе на Косову и Метохији?!? 
А колико су НАТО – „мировне снаге“ – научили смо 1999. године!!!
Хоћемо и ми „владавину права“ – да одговарају за планирање, обуку и директно учествовање у послу званом „репубљик Косово“ и „Милосрдни анђео“!!!

ПОВЕЗАНО:

*РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: Проф. др Мирјана Анђелковић Лукић – Специјални, ХЕМИЈСКИ и РАДИОЛОШКИ рат НАТО алијансе над Србима 1999. уништавањем здравља народа и природе хиљадама година унапред!

*Емисија „СИЛЕН“ Биљане Ђоровић: Др Мирјана Анђелковић Лукић – СРБИЈА ЈЕ БОМБАРДОВАНА МИНИ АТОМСКИМ БОМБАМА, немачки научник др Габријел их је назвао „Мини Хирошиме“

*Никола Влаховић: Америчко-албанском окупацијом Косова и Метохије, Србији није отето само историјско и духовно седиште, него и сва њена материјална добра – Хоће ли отето бити проклето?

*База „Бондстил“: Центар за обуку обавјештајаца и балкански Гвантанамо

*

*

*
* Уставни суд (26.03.2015): Уредба о контроли преласка административне линије према КиМ је неуставна
* Садашње структуре у Приштини нити су „привремене институције“ по Резолуцији 1244, а још мање су „покрајинске институције“
* Раденко Недељковић: Управни суд је поништио одлуку Владе Србије о мом разрешењу
* Славка Којић: О НАЈАВИ УСТАВНОГ ЗАКОНА КАО ПОКРИЋА ЗА БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ
* Славка Којић: НЕЛЕГАЛНОСТ, НЕЛЕГИТИМНОСТ И НЕРЕГУЛАРНОСТ „ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА“ ОД 03.11.2013.
* Славка Којић: ПРЕДАЈА СУДСКЕ ВЛАСТИ АЛБАНСКИМ СЕПАРАТИСТИМА
* Славка Којић: УКИДАЊЕ ПРАВА ГРАЂАНА НА ЛОКАЛНУ САМОУПРАВУ
* Славка Којић: ГРАЂАНИ КАО НОСИОЦИ СУВЕРЕНОСТИ – УСТАВНИ ОКВИР КОНСТИТУИСАЊА СКУПШТИНЕ АП КиМ
* Славка Којић: УСТАВ И ЗАКОН НЕ ВАЖИ ЈЕДНАКО ЗА СВЕ У СРБИЈИ
* Славка Којић: Устав или Бриселски споразум?
* Славка Којић: ИСТОРИЈСКИ И ПРАВНИ РАЗЛОЗИ ОСНОВАНОСТИ ПРАВА НА САМООПРЕДЕЉЕЊЕ
* Славка Којић: КО КРШИ МЕЂУНАРОДНО ПРАВО?
* Славка Којић – ОДБРАНА УСТАВА ЈЕ ОДБРАНА СРБИЈЕ

*Зејнели: Косметски хектари и суверенитет

*

—————-

15.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »