АКТУЕЛНО

Хорепископ Максим: Београдска патријаршија је узурпирана!


Сабор архијереја Београдске патријаршије маја 2017. усвојио јеретичке документе Критског лажног и екуменистичког сабора

Сабор архијереја у Београдској патријаршији, којим председава декларисани екуменистички патријарх Иринеј Гавриловић, на свом мајском заседању усвојио је „извештај о раду“ Критског скупа из 2016. године. На овом Сабору архијереја, судећи по усвојеним критским актима, „саборно“ је прихваћено неправославно јеретичко учење звано екуменизам. Тиме су сви епископи Београдске патријаршија, сабрани у Београду маја ове године, на челу са патријархом Иринејем, себе сврстали у ред декларисаних екумениста, односно следбеника екуменистичке јереси, тог духовног порода и философско-идеолошку измишљотину новодобског глобалистичког покрета, који је надахнут нескривеним богоборним и антихристовим духом. Зато је екуменистичко учење опака јерес новог доба. Науспрот православном учењу да постоји само Једна, Света, Саборна и Апостолска Црква екуменистичка јерес и њени следбеници уче да постоје и друге цркве, у истој равни са православном Црквом, што директно противречи основном учењу вере православне сажетом у светом Символу вере. Услов да неко буде православан и члан православне Цркве јесте апсолутно прихватање православног Символа вере. Насупрот томе, свако ко овај Символ гази, тиме одступа од вере и Цркве православне, а то управо чине екуменисти међу српским епископима, као и сам патријарх Иринеј. Екуменизам тежи неправославном обједињењу православних са Ватиканом, и осталим сектама и јересима у свету. То значи да је покрет екуменизма нови начин унијаћења и подмукло подвођење православних Срба под „папску папучу“, а све у име лажног екуменистичког јединства са тзв. хришћанима, под изговором исто тако лажне, душегубне и наводно хришћанске, љубави.

Зато са највећом тугом обавештавамо православне Србе да су на мајском заседању у Београдској патријашији ове године патријарх Иринеј и сви присутни епископи овакав екуменистички и унијатски покрет прихватили „саборно“, то значи на званичном нивоу. Тиме су уместо вере православне кренули путем јереси и стварања нове уније са Ватиканом. Пошто је по аутономном праву Цркве, садржаном у православним канонима и Уставу Српске православне цркве несумњива православност главни предуслов да неко буде патријарх, епископ, свештеник или било шта у Цркви православној, те с обзиром да су патријарх Иринеј и њему послушни епископи уместо вере православне званично прихватили јеретички, неправославни и унијатски покрет и идеологију екуменизма, тиме сваки њихов ауторитет у Цркви постаје ништаван, јер ван православне вере сваки чин и титула у Цркви губе садржај, смисао и ауторитет. Зато, свако ко буде следовао њиховом лажном ауторитету, неправославној речи, власти и путу, треба да буде свестан да ће следовати управо јеретичком, екуменистичком путу нове уније са Ватиканом.

Напред наведено значи да је трон светог Саве, тј. Београдска патријаршија узурпирана(!), јер у њој више не седе православни патријарх и епископи, већ неправославни патријарх Иринеј и епископи који следују, не светом Сави, већ јереси екуменизма, римском папи и Ватикану.

То је највеће духовно посрнуће Београдске патријашрије, њеног патријарха и епископа (осим православног епископа Артемија и његовог клира и пастве) у историји Српске православне цркве. Никада се од светог Саве до данас, није догодило да српски патријарх и већина српских епископа погазе веру православну, веру светог Саве и да сви скупа народ воде у нову, погибељну, екуменистичку унију са Ватиканом и са римским папом. Од свих трагедија које су задесиле Српски народ, ово је до сада највећа. Јер Српска православна црква, а то значи вера православна и светосавска, је наша задња линија одбране иза које не смемо одступити.

Због овог трагичног врха Београдске патријаршије, сходно православном канонском предању садржаном у 15. канону Прво-другог цариградског сабора, позивамо све православне Србе да се супроставе оваквом екуменистичком и унијатском, папистичком путу патријарха Иринеја и верних му епископа и свештеника, не прихватајући њих за пастире, отказујући им поверење и послушање као црквеним великодостојницима, који уместо да чувају веру православну, њу газе. Осим отказивања поверења и послушања лажним црквеним пастирима екуменистима, треба указати сваку подршку пастирима који се боре за православље, а против екуменизма и сваке јереси, на здрав, канонски и светоотачки начин, како то предвиђа напред наведени канон, који нас обавезује да се оградимо од црквених пастира који иду путем јереси. Наведени канон је прецизно светоотачко и канонско упутство како заузети православни став и позицију у тренутној ванредној ситуацији у Цркви, која је на удару јереси екуменизма и њених следбеника у редовима црквеног клира. Овакво следовање светим канонима у циљу очувања вере православне, представља и гарант нашег останка и опстанка у Цркви, као и опстанка саме Цркве, ван које нема спасења. Оваквим поступањем сваки православни Србин сачуваће веру светог Саве и нашу, увек светосавску, а никада папску или екуменистичку, Српску православну цркву. На онима који овим путем бране духовно наслеђе светога Саве починуће и његов светитељски и равноапостолни благослов. На онима који руше дело светог Саве – нашу православну Цркву и веру, а то су следбеници опаке екуменистичке јереси, обрушиће се његово проклетство, ако се не покају.

Врх Београдске патријаршије није здрав у вери православној, зато више не проповеда ни здрав национализам, нити здрав морал. Отуда се до сада народ збуњено питао зашто патријарх Иринеј и остатак врха Београдске патријаршије не реагује на издају Косова и Метохије, као и на остале моралне и духовне пошасти, коју глобализам и његови посленици у редовима владајућег режима, (не)културне и (не)научне „елите“ доносе и намећу нашем народу? Одговор је у томе што се врх Београдске патријаршије прихватајући екуменизам, званично одрекао православља и његових вредности и прихватио глобализам и све његове антихришћанске политичке, моралне и духовне деградирајуће тековине. Патријарх Иринеј и остали епископи екуменисти у Београдској патријаршији званично се опредељујући за екуменизам постали су сами делатници и расадници глобалистичких тежњи, ка обједињавајућем уништењу свих народа, нација и вера у једну „наднацију“ и „надрелигију“, антихристовог Новог светског поретка.

Ни један Србин православац и светосавац не може следити таквог патријарха и такве епископе екуменисте који се одричу Христа и светога Саве, зарад стварања неке нове папске „надцркве“ и васпостављања Новог светског поретка. Срби морају остати што су увек и били: народ Христов и чеда светог Саве, а никада чеда екумениста, паписта и глобалиста.

 

Хорепископ новобрдско-панонски

  +Максим

ИЗВОР: Епархија рашко-призренска у егзилу

——————

15.6.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. Зар ћемо дозволити да нас предводи и води лажни пастир и његови помагачи,јесмо ли колективно као народ слепи ,глуви и не знамо куда нас воде.

  Свиђа ми се

 2. НЕ у моје име Патријарху Иринеју.
  НЕ у моје име епископима екуменистима.
  Не признајем вас јеретике који сте погазили веру Светог Саве ни за чланове СПЦ!
  Кад нисте Светосавни, изволите ићи код свог папе и њему служите.
  Ми смо од Господа Исуса Христа и Цркве Његове православне.
  Њему служимо, Њему се клањамо и само у Њега верујемо.

  Свиђа ми се

 3. Слава Богу да се коначно почела разобличавати намера екумениста да нас приведу јереси католичанства и папизма и да су се ствари почеле називати правим именом; то је издаја сопственог народа, државе и Православне вере ! Као што ће и издајнички режим бити изведен пред Народни суд, тако и екуменисти трбају да одговарају за своју издају! Следећи корак би требао бити физичко избацивање екумениста из Србске православне цркве и Богомоља где служе, јер то није њихова приватна имовина него народа који је остао веран својој јединој Светој Саборној Апостолској цркви. Нашим ћутањем скоро да смо омогућили отпадницима из СПЦ да нас приведу папи. Зато, да би спасили не само СПЦ, него и Србски народ и државу Србију, скинимо рукавице и одбранимо сопствену Православну веру!

  Свиђа ми се