АКТУЕЛНО

БЕЛОРУСИЈА: Лукашенко предао Николићу Орден пријатељства


Фото Танјуг,Н.Петров

У касним вечерњим сатима је 19.маја 2014.године у време ванредног стања због поплава у Србију стигао и други контигент хуманитарне помоћи из Белорусије, нама братске земље. Допремили су баш оно што је тог тренутка било најпотребније: четири велика агрегата од по 100 киловата, 20 преносивих генератора, 30 моторних пумпи за испумпавање воде, 20.000 конзерви месних прерађевина, 5.000 вунених ћебади, 20 шатора са по 20 места за спавање итд…
Истим авионом је стигао и заменик белоруског министра за ванредне ситуације Александар Николајевич Гончаров, а претходно су из из Белорусије стигла два хеликоптера и четири спасилачке екипе ронилаца да помогну. То сам морала да додам, и да подсетим надлежне на санкције које су у наше име али не и наше одобрење уведене овој братској земљи по наредби бриселских и вашингтонских налогодаваца однарођеним срПским властима… ТО СЕ НЕ ЗАБОРАВЉА, НАРОД НЕ ЗАБОРАВЉА ПРИЈАТЕЉЕ, без обзира на оно шта раде и причају власти Србије… 

***

ПРЕДСЕДНИКУ Србије Томиславу Николићу његов белоруски колега Александар Лукашенко у четвртак је у Минску уручио признање те државе – Орден пријатељства народа. После билатералног сусрета, Николић је изјавио да је са Лукашенком разговарао о великим белоруским инвестицијама у Србији и српским у Белорусији, као и о заједничким инвестицијама у производе наменске индустрије за продају другим земљама. Шеф наше државе је подсетио да је његова прва посета као председника била Белорусији и да се не слаже са санкцијама које су уведене тој земљи.

– Данас, на крају мандата, имао сам обавезу да поново дођем у Минск, да се сретнем са мојим личним и великим пријатељем Србије Лукашенком. Велике су турбуленције у свету, а пријатељство Србије и Белорусије остаје заувек.

Двојица председника разговарала су и о напретку Србије у преговорима са ЕУ и проблемима наше земље на том путу. Председник Николић је, у пратњи председника Минског градског извршног комитета Андреја Шореца, обишао Трг победе у главном граду Белорусије и положио венац на Споменик победе.

————

19.5.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »