АКТУЕЛНО

Драган Станојевић: Морамо реаговати на нови талас србофобиje у западним медијима


Коментар Драгана Станојевића,
поводом новог таласа србофобских изјава

Драги моји пријатељи, и посебно Ви у дијаспори. Видимо да се опет појавио талас изјава у разним државама, усмерених против Србије и нас Срба. Ми морамо сада, опет, да се организујемо и да реагујемо на све те изјаве и нападе које видимо све чешће.

Ево добијам од пријатеља из Италије, Француске и других држава србофобске изјаве тамошњих политичких или новинарских активиста, који се граниче са говором мржње против нас Срба.

На пример, у Француској је новинар Meurice Guillaume изјавио: „разговарати са Србима значи да вам остаје још 15 минута живота“! (види текст у прилогу)

Или у Италији изјава новинарке Tommasini, где нас Србе описује као „људе који су у генима убице“!

Дакле, ово су изјаве на које мора да реагуја свака Амбасада, јер им је то у опису радних обавеза и за то добијају плате. Међутим, поучен личним искуством, где ни угроженост живота наших људи у дијаспори, за поједине Амбасадоре није довољан разлог да реагују, онда остаје да једино дијаспора и наше организације преузму на себе те проблеме. Са своје стране, ја ћу као и увек учинити све што могу да се на те појаве реагује адекватно.

Пошто се многи некако скептички и бојажљиво јевљају, још једном подвлачим да људи из дијаспоре могу да ми се јављају кад год имају потребу, ја сам отворен за све и немам никакву круну на глави, нити сам ја човек било ког режима. Имам одређене лимите због техничког мандата, али нам нико не може да забрани да штитимо наше интересе где год се налазимо.

***

Француски новинар изнео увреду
на рачун свих Срба

У својој емисији на радију „france inter“ водитељ Guillaume Meurice је на веома бедан начин увредио сав српски род, изјавивши у својој емисији да :
„Разговарати са Србима значи да вам остаје још 15 минута живота“.

27/04/2017 Сви Срби у Паризу

Наиме, изгледа изнервиран што Марин Ле Пен на својим митинзима не дозвољава да се уносе заставе других земаља сем СРПСКЕ, прозвао је прво нашег председника Томислава Николића и поменуо како су Срби геноцидни због Сребренице, да би у наставку изговорио да свако ко буде поразговарао са било којим Србином остаће му још 15 минута живота.

Ми вас само подсећамо да је Француска прва на удару терористичких напада у Европи од стране исламских терориста. Ипак нисмо никада чули да се спрдао на рачун муслимана који већ чине 10% популације у Француској. Можда то не ради да не би био оптужен за расизам. Ипак, када су Срби у питању изгледа да је све дозвољено.

Ово је само још један у низу покушаја демонизације Срба и српског народа. Наравно организације које представљају Србе у Француској а и шире ће и овог пута остати без реакције, што у најмању руку говори да је свеједно што се наставља са пљувањем и вређањем свих Срба.

Подсетимо само овог „новинара“ да су Срби поносан и слободарски народ који је дао велике жртве у оба светска рата на страни савезника, између осталог и за то да би и он сад мирно могао да води своју емисију.

Ми само желимо да му поручимо: “Господине! Уствари извините, далеко сте ви од господина. Немате појима ви ко су и шта су Срби“.

Уколико желите да пишете овој радио станици, ево њиховог маила:
mediateur@radiofrance.fr, име новинара: Guillome Meurice.

Будите кратки, јасни и без икаквих претњи и ружних речи.

Његове увреде можете чути од 2’30 на снимку.