АКТУЕЛНО

МАКЕДОНИЈА: Мирно, испред зграде Собрања шатори и металне барикаде, затворен саобраћај – НЕЛЕГИТИМАН избор Џаферија


 

У Македонији, како пишу њихови медији, јутрос мирно. Око зграде Собрања и неколико суседних су металне барикаде и видно је присуство полиције, испред су постављени шатори присталица коалиције „За заједничку Македонију“.

***

После синоћних нереда јутрос је ситуација мирна, испред парламента нема грађана, али се појачава присуство полиције.

Испред неких зграда су постављене металне барикаде и улице су затворене за саобраћај. Пре главног улаза зграде Парламента су неколико шатора присталица иницијативе „За заједничку Македонију“.
У упаду у Скупштину и нередима који су настали, по извештају МУП-а 109 људи је повређено.

Јуче је до 23:30 у градској болници „8.септембар“, „Свети Климент Охридски“ и Клиничком центру медицинску помоћ затражило 70 грађана, 22 полицајца и три посланика. Поред тога, у касарни је указана медицинска помоћ за седам особа.

МУП је у саопштењу изнео да прати безбедносну ситуацију у Скопљу и да ће предузети додатне мере и радње ради заштите безбедности грађана, објеката и омогућити мир.

Према подацима МУП-а у македонском парламенту после поноћи није било више грађана, а грађани су протестовали испред парламента.

ВЕСТИ.мк

Џафери нелегитиман: Нема 60 посланика који су гласали за њега у покушају илегалног избора председника Скупштине

Петак, 28/04/2017 11:30 Македонија
СДСМ и албанске партије јуче су покушајем државног удара изабрали новог председника Скупштине, МП ДУИ Талат Џаферија, потпуно супротно правилима и парламентарним процедурама.

Џафери је незаконито изабран за председника парламента пошто нису испоштоване законске и парламентарне процедуре. Није познат ни број гласова са којим су СДСМ и албанске странке одлучиле да изаберу Џаферија за председника, ван Уставно и ван институционално. Оно што је познато јесте да је најстарији посланик (ДУИ), Али Ахмети и остали посланици били у сали када се удар догодио, што значи да је одлука за избор Џаферија усвојена са мање од 60 посланика…

Универзитетски професор Татјана Каракамишева Јовановска је јуче истакла да је овакво понашање СДСМ и албанских партија класична провокација и потпуно је неприхватљиво, да је „Талат Џафери нелегитиман председник Скупштине, да потпис није важећи и све што се догодило је илегално“.
Професор Александар Климовски је подсетио да су СДСМ посланици позвани да не крше Устав и Пословник о раду.

****

ПОВЕЗАНО:

(ВИДЕО-УЖИВО) МАКЕДОНИЈА: Присталице Покрета „За заједничку Македонију“ упале у зграду Собрања – ПОСЛЕ НЕРЕДА председник позвао лидере странака на консултације

Док је трајало гласање на којем је 61 од 67 посланика парламентарне већине коју чине СДСМ Зоран Заева, и албанских странака Дуи, Беса и Алијансе за Албанце гласало за избор Џаферија, посланици појединачно најаче странке ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског су узвикивали: „Ово је Пуч“ и певали македонску химну.

Талат Џафери је потписао свечану изјаву Мухићу, који је други најстарији посланик у Собрању, и дао изјаву на албанском језику.
-Девет повређених, од којих је осам њих задобило повреду главе, епилог је вечерашњег хаоса у македонском парламенту. Тренутно пред парламентом је мирно, али је маса грађана распоређена са стране и на задњем улазу зграде.
-Иванов позвао на консултације лидере странака
-00:10 – Директорка Клинике за хируршке болести “Свети Наум Охридски” (Градске болнице) Јасминка Чабуковска изјавила је за ту агенцију да је у Собрању укупно повређено 45 лица, међу којима три полицајца и припадника обезбеђења

***

28.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић