АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТИ: ДАН 20 – СА НАУЧНИЦИМА, „Оставке“, „Цар је го“ и „Врати баби пензију“ (фото, видео)


БЕОГРАД – Студенти и незадовољни грађани окупили су се 20. дан заредом у центру Београда, испред зграде САНУ. Овог пута са њима су и научници.

19.50 Учесници протеста су се разишли, нови је заказан за сутра у 18 часова испред Скупштине Србије.

19.45 Демонстранти су испред Скупштине Србије, део њих са транспарентима се попео на степенице испред улаза у зграду.

19.35 Део учесника протеста одржао је перформанс у коме се били нашминкани као мртваци и носили транспарент „Одузмите нам право гласа“, алудирајући на несређене бирачке спискове. Маскирани у зомбије, извели су перформанс „Ми смо гласали за Вучића“, алудирајући на преминуле грађане који нису избрисани из бирачког списка. Један од логистичара позвао је организаторе да стану испред окупљених и најавио да ће се по завршетку протеста они представити свакоме ко жели да их упозна у Пионирском парку, што је наишло на негодовање неколицине која је узвикивала „сви смо организатори“.

19.30 Колона се зауставила код цркве Светог Марка, а демонстранти су поседали и „онесвестили“ се

19.20 После заустављања код зграде СКЦ, колона наставила Ресавском ка Скупштине

19.10 Колона је наставила Немањином и скренула у Ресавску.

19.08- Скандирајући „Небојша докторе“ и „Купи нам дипломе Небојша“, учесници Марша за науку стигли су испред зграде Министарства просвете. Изненада, на том месту прикључио се и један добошар што је дефинитивно пробудило учеснике марша и подстакло их да гласније скандирају. Испред министарства, демонстранти су још једном поручили да желе науку, али и оставке челних људи који су за њу задужени. „У овој згради раде они који би да Студентски културни центар дају под закуп. Погледајте ову зграду – за није баш она идеална за закуп“, упитао је доктор Александар Узелац показујући ка згради министарства, на шта су окупљени реаговали дугим звиждуцима и скандирањем „изађите напоље“. Шетња се наставила Ресавском улицом према згради парламента.

19.05 Демонстранти су се зауставили испред зграде у Немањиној у којој се налазе министарства Владе Србије. Скандирају „Оставке, оставке!“.

19.00 Колона је у Немањиној, демонстранти се приближавају згради Владе Србије.

18.55 Колона је на Славији, демонстранти скандирају „Врати баби пензију“.

18:36- Стигавши испред Музеја Николе Тесле, научница Милена Репајић, поручила је да у Србији нема наде за науку док нам политику воде људи са плагираним дипломама. „Драго нам је сто су студенти стали уз научнике. Циљ нам је да политици и политичарима скренемо пажњу да морају да обрате пажњу на науку када доносе одлуке. Наука у Србију је у много горем проблему него наука у свету – издавања за науку су најнижа у Европи и региону. Нећемо да будемо јефтина радна снага, хоћемо да се питамо о науци у Србији и да спречимо да нам најбољи студенти одлазе из земље“, поручила је она, што су окупљени испратили скандирањем „нећемо напоље“ и памет у главу.“ Колона је кренула ка згради Министарства просвете, науке и технике у Немањиној улици.

18.30 Демонстранти су стигли до Крунске улице, где су се зауставили код Музеја Николе Тесле.

18.20 Током проласка колоне кроз Булевар, запаљене су бакље, а атмосфера је весела.

18.15 Колона у којој је неколико хиљада људи је прошла поред Скупштине Србије и наставила Булеваром краља Александра ка Београдској и Славији.

18.00 Предвиђено је да колона иде до музеја Николе Тесле а касније и до до Владе Србије, Учесници скандирају пароле као и протеклих дана протеста, а на скупу нема инцидената.

17:51 – На уласку у Македонску улицу, један од логистичара замолио је окупљене да, сходно поводу, уместо уобичајених парола узвикују оне везане за науку и културу. „Данас смо овде да њих подржимо, а сутра ћемо по старом“, образложио је он. У овом тренутку, демонстранти се приближавају Тргу Николе Пашића и скупштини.

17.45 Протестна колона је кренула од зграде САНУ ка Скупштини Србије.

17.40- Незадовољни грађани са Студентског трга кренули су пут Теразија, скандирајући „опамети се“ уместо већ традиционалног „онесвести се“. За разлику од претходних дана, са чела колоне изостали су добошари, па „шетачи“ узвикују пароле без такта. Колона је на неколико тренутака застала испред Народног позоришта поручивши још једном да хоће културу а не – диктатуру.

17:26 – Поворка од око 500 окупљених, уз звуке пиштаљки и узвикујући већ свима добро познате пароле, кренула је ка Студентском тргу. На челу колоне, сходно поводу, појавили су се нови транспаренти на којима пише „Књиге браћо, књиге а не конкурси и категорије“ и „Научници у Србији као Робинзон Крусо“.

17.04 – Логистичари и учесници Протеста против диктатуре лагано пристижу носећи транспаренте испред зграде САНУ, како би подржали данашњи Марш за науку који је организовао Институт за филозофију и друштвену теорију из Београда.

Окупљени носе транспаренте „Без буке нема науке“, „Не улажите у образовање да не бисте изгубили изборе“ и „Марш знања а не марш знању“.

Планирано је да учесници прошетају рутом Студентски трг – Музеј Николе Тесле – Немањина – Народна скупштина.

Марш за науку се на Дан планете Земље одржава широм света и представља заједнички покушај научника и научница да на глобалном нивоу одбране кључну улогу коју наука има за друштво: здравље, сигурност, економију и политику, да афирмишу критичко мишљење и политику која се заснива на чињеницама и аргументима.

Демонстранти Протеста против диктатуре најавили су да ће данас шетати са са научницима, у недељу са просветарима, а у уторак са Иницијативом „Не да(ви)мо Београд“, као и да ће променити форму и са, до сада уобичајених шетњи централним градским улицама, прећи на конкретније акције у изражавању незадовољства.

17.00 ИСПРЕД САНУ – ПОДРШКА МАРШУ НАУКЕ

ИЗВОР: КУРИР, ДАНАС

***

Зрењанин – Протест у знаку просвете и младих

Час на отвореном о слободи, моралу, праву и грађанској дужности одржали су вечерас учесници зрењанинског „Протеста против диктатуре“. Скуп је организован поред Моста на сувом, код градског језера у насељу Мала Америка а учествовали су професори, ђаци, симпатизери студената и протеста, слободоумни грађани. Група од око 70 Зрењанинаца присуствовала је овом догађају. Протестно окупљање тематски је било посвећено образовању а више Зрењанинаца имало је прилике да се јавно обрати присутнима.

-С обзиром да сам просветни радника, мислим да је долазак на протест и подршка студентима моја морална обавеза. То би требало да буде обавеза и мојих колега, мислим да би просветари требали да буду овде и да подрже младе – навела је професорка Ана Лукач.


Двоје полицијских кола и униформисана лица пратила су у близини тениских терена догађаје на „протесту против диктатуре“.

-Протести који су масовнији у другим деловима Србије имају исти захтев као и ми овде. Надам се да ћемо временом доћи до тога да нас овде буде више и да захтеви људи који протествују буду испуњени – наводи Дејан Поповић.

И зрењанинац Драгољуб Поноћко говорио је о значају протеста и томе да не треба осећати страх ни пред којом влашћу. Током скупа емитован је „Улични радио“ а неформални програм уживо и разговор са учесницима протеста водио је новинар и активиста Срђан Папић. У опуштеној атмосфери неколико дечака делило је флајере са садржајем зашто су људи на улицама Србије, док је двоје гимназијалаца делило први број часописа „Деца из комшилука“, у издању Пропаганде слободе. Млади су се одлучили да у првом броју подсете одрасле на појмове револуције и текстове Карла Јасперса, Фридриха Ничеа, цитирали Чарли Чаплина “Не желим да будем диктатор“ и писали о „Бомбашу из мога краја“, алудирајући на момка који прошлог викенда бацио бомбу на Градску кућу.

***


Фото: Гордана Нонин; Нови оптимизам поделио викенд издање листа Данас на Тргу републике у Новом Саду. Велики број Новосађана рекао: „Јутрос смо већ купили, али поклонићемо комшијама“.

Нови оптимизам „завладао“ трговима

Након два дана паузе, у Новом Саду су се данас, наставили протести „Против диктатуре“. Окупљање је, као и до сада, било на Тргу Републике одакле се кренуло у шетњу.

Окупљенима су на Тргу, активисти Новог оптимизма делили на поклон викенд издање листа Данас. Наиме, на данашњи дан, пре годину дана, затворено је „Зелено звоно“ – чувени клуб у Зрењанину који је од 1991. године до затварања био оаза слободног грађанског духа и место у којем је поникао покрет „Нови оптимизам“. На Тргу у Новом Саду затекли смо и председника „Новог оптимизма“ Бранислава Грубачког Гуту који је рекао да је прво дошао на протест, а потом иде у „Фабрику“ на премијеру представе „Дон Кихот“.

-Када смо оснивали „Нови оптимизам“, а то је било након атентата на Зорана Ђинђића, када су сви људи „потонули“, многима је то деловало и банално и цинично. Ево, у овом тренутку је Нови оптимизам ТОП тема у држави! И треба да буде тако, то смо желели – да људима улијемо наду и да свуда „завлада“ Нови оптимизам јер без њега нема ништа: ни нових идеја, ни смелости, ни жеље за променама, ни слободних људи. Сада је Нови оптимизам на свим трговима по целој Србији. Нови оптимизам је сваки слободан грађанин који шета, који не пристаје на диктатуру режима Александра Вучића, изјавио је за лист Данас Грубачки.

Вечерашњи скуп је био посвећен научним радницима, а студент је у име организатора поручио да „паметнији НЕ попушта“ и да Студентски покрет Нови Сад, заједно са грађанима „неће попустити“ и протестоваће до испуњења свих захтева.

Протест ће бити организован и у недељу у исто време и на истом месту, а прикључиће му се, најавили су из Студентског покрета Нови Сад, и просветни радници из Новог Сада и околине. Тада ће учесници протеста “Против Диктатуре” подржати захтеве просветних радника док су синдикати просветних радника још раније подржали протесте који се одржавају у неколико градова у Србији. Протести „Против диктатуре” су за сада добили подршку Независног синдиката просветних радника Војводине, Уније синдиката просветних радника Србије и Форума београдских основних школа.

“Учесници протеста “Против Диктатуре” схватају тежак положаја просветних радника и сматрају да је савез са просветним радницима очекиван: просветни радници су једни од првих који се налазе на удару неолибералних политика ове власти. Управо због тога су захтев за побољшањем положаја свих радника и захтев за доступним, јавно финансираним образовањем једни од најистакнутијих захтева протеста”, истичу организатори у Новом Саду И напомињу да образовање има кључну улогу у одрастању, формирању ставова и личности младих и њиховом укључивању у друштво.

Вечерас је неколико стотина грађана шетало улицама Новог Сада узвикујући “Излазите напоље”, “Вучићу лопове”… шетња се завршила код зграде Владе АП Војводине на Булевару Михајла Пупина.

Погледајте како изгледа протестна шетња у Новом Саду.

***

Неуспео вечерашњи протест у Ужицу

Вечерашњи протест у Ужицу, који је био најављен након седам дана паузе, није успео јер се на главном градском тргу окупило десетак људи, који су одустали од протестне шетње.

Ипак, учесници протеста су први пут уобличили и упутили захтеве локалној власти и позвали Ужичане да се придруже новом протесту у четвртак, 27. априла, а до тада ће грађанима делити флајере са тим захтевима.

Демонстранти захтевају „слободу говора и право на политичко мишљење, једнаке услови за све медије и омогућавање објективног извештавања; заустављање запошљавања преко странака, постављање компетентних људи на свим руководећим местима, са одговарајућом школском спремом и струком и који су доказани у пракси; траспарентне конкурсе за запошљавање; ефикаснији рад државних служби“.

Осим тога, траже „смене градског већника за културу, због некомпетентности и слабих учинака, градског већника за социјална питања, због нестручности, и градског већника задуженог заштиту животне средине“.

Такође, захтевају „укидање ванредне ситуације у граду, коју је локална власт увела пре скоро четири године, након проблема у водоснабдевању, како би убрзала процедуре јавних набавки; адекватно испитивање квалитета воде и ваздуха и конкретне мере за побољшање њиховог квалитета; заустављање испуштања штетних гасова из Градске топлане, који угрожавају здравље грађана“.

Уз позив Ужичанима да у четвртак 27. априла у 19 часова, дођу на протест на главни градски трг и да тиме искажу подршку борби за боље сутра, у прогласу учесника протеста је наведено да су они „изашли на улицу како би се изборили за бољи живот“.

– Уз нефер кампању и крађу гласова, председнички кандидат владајуће коалиције Александар Вучић је однео победу у првом кругу председничких избора. Животни услови никада нису били лошији и одлучили смо се да предузмемо корак како бисмо их побољшали. Желимо да покажемо да се не бојимо и да нисмо задовољни. Дошло је време да се нешто мења – наведено је у прогласу.

Уз оцену да „ већ дужи временски период, стање у Ужицу није другачије“, демонстранти траже од ужичке власти да испуни њихове захтеве, које нису орочили, а потом су позвали Ужичане да се придруже протестима.

– Покажите да грађани Ужица нису уплашени и да желимо заједно да се боримо за своју будућност. Време је да покажете да сте незадовољни и ово је прилика да вас неко чује. Изађите и са нама покажите да Ужичани заслужују боље услове за живот – наводи се у позиву.

Учесници протеста и аутори наведеног прогласа наводе за себе да су „грађани Ужица који су изашли на улице, јер су незадовољни стањем у граду, за које је, како се истиче, одговорна градска власт.

– Спремни смо да се боримо против диктатуре и аутократије. Очекујемо од суграђана да нам помогну у овој тешкој борби. Желимо да нас схвате озбиљно и да докажемо да заједно можемо достићи боље сутра – закључује се у прогласу.

Протести против диктатуре су почели у Ужицу 4.априла, окупљањима на Тргу партизана и протестним шетњама, у којима су учествовали првенствено млади, али су прекинути 15.априла због лошег времена и потребе да се боље организују и омасове. У ужичким протестима не учествују студенти Учитељског факултета и Високе пословно-техничке школе у том граду.

***

Нишлије протествовале по 17.пут

Стотинак нишких студената протествовало је вечерас по 17.пут на Тргу краља Милана у Нишу. Они су отишли у протестну шетњу Улицом Милојка Лешјанина до раскрснице код Уреда где су извели перформанс о(не)свести се. Демонстранти су узвикивали Вучићу покрао си изборе, није наш председник, изађите Нишлије….
Колона је прошла поред Правног факултета и уобичајено се завршила испред Градске куће.

 

***

Сутра подршка просветним радницима

Учесници Протеста Против Диктатуре 2017.саопштили су данас да ће сутра у недељу у 18 часова бити одржан велики “Протест Против Диктатуре 2017” тематски везан са проблемима у просвети.

Тада ће учесници “Протеста Против Диктатуре” својом подршком подржати захтеве просветних радника док су синдикати просветних радника још раније подржали протесте који се одржавају у Београду, Нишу, Новом Саду и још неколико градова у Србији. Протести Против Диктатуре су за сада добили подршку Независног синдиката просветних радника Војводине, Уније синдиката просветних радника Србије и Форума београдских основних школа.

– Учесници “Протеста Против Диктатуре” схватају тежак положај просветних радника и сматрају да је савез са просветним радницима очекиван: просветни радници су једни од првих који се налазе на удару неолибералних политика ове власти. Управо због тога су захтев за побољшањем положаја свих радника и захтев за доступним, јавно финансираним образовањем једни од најистакнутијих захтева протеста – наводи се у саопштењу.

Они су подсетили на усаглашене захтеве протеста у различитим градовима

• фер и слободни избори,

• департизација,

• децентрализација,

• слобода медија,

• укидање мера штедње,

• јавно финансирано и свима доступно образовање и здравство, и

• заштита права и побољшање статуса свих радника.

У саопштењу се даље наводи да образовање има кључну улогу у одрастању, формирању ставова и личности младих и њиховом укључивању у друштво. Због тога учесници “Протеста Против Диктатуре 2017” желе да се прекине са погубном политиком штедње на рачун образовања која деградира материјални положај радника и радница у просвети и доводи у питање будућност ученика и ученица, студената и студенткиња.

Сви просветни радници и они који их подржавате, придружите нам се! Доста је било претварања образовања у слугу власти и занемаривања једног од најважнијих сектора у држави, речено је у саопштењу.

***

 

 

***

ПОВЕЗАНО:

„Марш за науку“ испред САНУ – за боље услове за научнике

Марш за науку одржан је у више од 600 градова широм света, због смањења средстава за научна истраживања и растуће забринутости због скептичног односа председника САД Доналда Трампа према борби против климатских промена.

————

22.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Протести испред САНУ!?
    Ако је потребно издвајање за науку нека то буде у квалитету науке. Примјер: историјски кабинет у САНУ није заслужио ни динара више, чак неке „професоре“ избацити из ове институције. Не треба подржавати тај дио САНУ који пишу историју Срба по брозовом диктату, ватиканским и берлинским смјерницама, школске и високошколске уџбенике са лажном историјом. Управо такви имају подрушку министарства образовања јер су подобни актуелној политици.

    Свиђа ми се

  2. Законе унапредити и донети на корист и јачање нације и државе а не по рецепту Брисела.јер погрешним образовањем и сотонским законима ,најлакше је уништити једну нацију њену младост и упропастити јој будућност. То тренутно раде они које сте изабрали ,е зато им не дајмо они ће и још горе да нам загорче живот.

    Свиђа ми се