АКТУЕЛНО

У данашњем удесу школско-борбеног авиона „Супер галеб Г-4“ код Уба страдала су два пилота


СЛАТИНА – У данашњем удесу школско-борбеног авиона „Супер галеб Г-4“ страдала су два пилота, потпуковник Ненад Ћулибрк из Команде РВиПВО и капетан Дејан Пандуровић из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде, саопштено је из Министарства одбране.

Потпуковник Ненад Ђуре Ћулибрк рођен је 30.9.1968. године у Вировитици.
Обављао је дужност референта у Одсеку за ваздухопловну подршку Одељења за оперативне послове Команде РВ и ПВО.
На служби у Војсци Србије је од 20.7.1991.године.
Током војничке каријере обављао је низ дужности и више пута је награђиван и похваљиван. Потпуковник Ћулибрк био је наставник и инструктор летења, носилац је Златног летачког знака. Потпуковник Ћулибрк је био ожењен и има двоје деце.

Капетан Дејан Анђелко Пандуровић рођен је 15.4.1978. године у Врбасу. На служби у Војсци Србије је од 2001. године.
Обављао је дужност пилота, уједно наставника летења у 1. авијацијском одељењу 252. школско тренажне авијацијске ескадриле у 204. ваздухопловној бригади.
Током каријере обављао је више летачких дужности и за свој рад награђиван је и похваљиван. Капетан Пандуровић је био ожењен и отац је двоје деце.

Како се наводи, министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић упутили су се ка месту несреће. Министар одбране је у оквиру својих надлежности дао налог Инспекторату одбране да изврши ванредну инспекцију, док је начелник Генералштаба Војске Србије формирао Комисију за утврђивање околности настанка ванредног догађаја, коју предводи бригадни генерал Душко Жарковић.
На лицу места налазе се и надлежни истражни судија и јавни тужилац. Истрага је у току.

Школско-борбени авион „Супер галеб Г-4“, двосед, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, срушио се данас око 10.30 часова у рејону села Слатина, општина Уб, током извођења редовне летачке обуке.
Дописник РТС-а јавља да је авион пао у близини куће породице Младеновић у селу Слатина.
Према речима очевидаца војни авион је пао у близни помоћних објеката што је изазвало страх мештана међу којима, како кажу, нема повређених.
Мештани кажу да је авион летео ниско изнад самог села, и непосредно пре самог пада је направио полукруг и окренуо се. Потом се поново вратио у правилни положај и онда срушио у долини и запалио.

фото: Драган Трифуновић, Tango Six

Војске Србије располаже са 22 авиона Г-4

Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Војске Србије тренутно располаже са 22 авиона Г-4 од чега је један у варијанти тегљача мета Н-62Т, један прототип верзије Г-4М а два „Супер Галеба“ су разоружана.
У последњих пар година активно је око девет авиона од чега око 6-7 у саставу 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле „Курјаци са Ушћа'“ а обично су два до три авиона на испомоћи у 241. ловачко-бомбардерској ескадрили „Тигрови'“.
Осим за школовање, обуку и тренажу пилота Г-4 се у случају рата може користити и као лаки јуришни авион.
Авиони су произведени у периоду од 1980. до 1991.- један 1980. (Н-62Т), три 1985, шест 1986, два 1988, три 1989, пет 1990. и два 1991. Из Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“ је од 2008. до 2015. са ремонта изашло 8 авиона – у просеку један годишње.

Пилоти хеликоптера МУП отказали прославу због пада „Галеба“ 

Свечаност поводом обележавања 50 година од оснивања Хеликоптерске јединице МУП отказана је због пада војног авиона Галеба Г4 код Шапца и неизвесне судбине колега пилота.
Како је командант Хеликоптерске јединице Владан Косић окупљенима пренео, свечаност, на сугестију министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, данас неће бити одржана.
Он је рекао и да ће се у договору са министром видети када и на који начин ће бити обележено 50 година Хеликоптерске јединице МУП-а.

ИЗВОР: РТВ, сајт Министарства одбране, tangosix.rs

———-

7.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Нема објашњења за јавност,дали су се катапултирали,дали је радио катспулт,дали је заказала команда дизања?Зашто окретање на тој висини?Очигледно је да је авион био неисправан за лет?Ко је потписник исправности авиона?.Ако су ови пилоти искусни,а то је више него сигурно,онда се намеће питање, ко је дао људима покварен авион и наравно најтеже питање-зашто?

    Свиђа ми се