АКТУЕЛНО

Хрватска полиција почела је истрагу у концерну „Агрокор“ на основу налога Жупанијског државног тужилаштва у Загребу


Хрватска полиција почела је истрагу у концерну „Агрокор“ на основу налога Жупанијског државног тужилаштва у Загребу, саопштено је данас из Дирекције полиције Хрватске.

„Због законских одредби о тајности истраге не можемо да дамо више информација о овом случају“, навели су у полицији.

Хрватски медији наводе да је истрага покренута против управе „Агрокора“ и његовог власника Ивице Тодорића након што је председник Сабора и челник коалиције „Мост“ Божо Петров поднио кривичну пријаву против управе „Агрокора“ и Тодорића, због сумње да су лажирали финансијске извјештаје о пословању концерна.

Петрова је на пријаву наводно подстакла изјава првог потпредсједника руске ВТБ банке Јурија Соловјева, који је 29. марта упозорио да су у „Агрокору“ годинама лажирали финансијске извјештаје.

Представници ове банке касније су ублажили изјаву, позивајући се на грешке у комуникацији и грешке приликом превођења и објаснили да је реч „само о неправилностима, а не о лажирању финансијских извјештаја“.

Пореска управа Хрватске блокирала је у петак, 31. марта, рачуне концерна „Агрокор“, те компанија „Ледо“, „Тисак“, ПИК „Врбовец“ и „Беље“. Јуче је блокиран и рачун компаније „Франк“, једног од највећих „Агрокорових“ добављача.

„Агрокор“ има проблем са ликвидношћу због нагомиланих дугова у износу од шест милијарди евра, од којих највећи дио доспева на наплату 2020. године. Овај концерн сву добит већ троши само на отплату камата.

Улогу лидера у тражењу решења преузела је Сбербанка, која држи више од половине дуга „Агрокора“. Руска ВТБ банка је, уз Сбербанку, један од највећих поверилаца „Агрокора“.

Извор: СРНА

Ивица Тодорић још није активирао тзв. Lex Agrokor

Ивица Тодорић још није активирао Тзв. Lex Agrokor, који је у четвртак изгласан у Хрватском сабору, у петак је објављен у Народним новинама те је ступио на снагу.

Упркос информацијама које су се у петак појавиле у неким хрватским медијима према којима је власник Агрокора Ивица Тодорић активирао закон, то се до сада још није догодило, јавља репортер Ал Џазире Марин Вершић.

„Управа Агрокора није активирала Закон о поступку изванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за Републику Хрватску. У овом тренутку можемо потврдити како се одредбе Закона проучавају ради добијања потпуних информација о његовој примјени и даљњим процедурама“, стоји у саопштењу концерна Агрокор.

У међувремену, председник Уставог суда Мирослав Шепаровић рекао је да Суд није примио предлог за оцену уставности тзв. „Lex Agrokor“, али како очекује да ће тај закон највероватније доћи пред уставне судије.

Уколико власник Агрокора Ивица Тодорић то затражи, закон ће се активирати, а тада би Влада и трговачки суд именовали принудну управу и повереника.

Банке којима Агрокор дугује више од 3,4 милијарде евра пристале су да компанији дају новац којим би се осигурала ликвидност, ако се ‘Lex Agrokor’ активира.

Истовремено, добављачи, којима Агрокор дугује више од две милијарде евра очекују да се постигне договор о наплати њихових потраживања, у супротном, поручили су да ће престати Агрокору да испоручују робу.

ИЗВОР: Ал Џазира

САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА ДОБАВЉАЧА КОМПАНИЈЕ МЕРКАТОР СРБИЈА СА ПРЕМИЈЕРОМ

Премијер Србије Александар Вучић састаће се сутра са представницима добављача компаније Меркатор С, која је део хрватског Агрокора. Састанак ће бити одржан у Палати Србије у 10 часова. – објавио је Б92

Премијер Александар Вучић ће се ових дана састати са свим добављачима „Агрокора“ у Србији како би се нашло најбоље решење у ситуацији када та фирма има проблеме у пословању у Хрватској, сазнаје Курир.

„Агрокорове фирме“ у Србији, међу којима су „Рода“, „Идеа“, „Меркатор“, „Дијамант“, „Фриком“, Кикиндски млин, „Мг Мивела“ и „Нова Слога“, имају око 150 добављача у нашој земљи.

И једна и друга страна заинтересоване су да односи буду што бољи, у чему им може помоћи и Влада Србије.
– У наредна два дана Вучић ће се састати са свим великим српским добављачима „Агрокора“. То је велика тема и од велике важности за Србију, и држава ће се потрудити да нађе најбоље решење – каже саговорник Курира из Владе Србије. Вучић је пре неколико дана изјавио да ће наша држава учинити све што може да заштити запослене у фирмама „Агрокора“ у Србији.

Ипак, Лазар Шестовић, главни економиста Светске банке за Србију, истакао је да су фирме у Србији, које послују у оквиру „Агрокора“, независна правна лица, која послују профитабилно и немају проблеме.
– У овом тренутку ситуација у Србији није на нивоу који би захтевао значајније реаговање државе и не очекујемо да ће се појавити потреба за неком финансијском подршком – рекао је Шестовић. Он је додао да су Влада Србије и Министарство трговине веома рано реаговали и обавили консултације са добављачима и представницима „Агрокорових“ фирми у Србији.
– Држава треба да буде укључена и информисана о проблемима у „Агрокору“, о стању дуга, доцњи, ликвидности и да разговора са добављачима и банкама – саветовао је Шестовић.

ИЗВОР: КУРИР

„Стрепи и близу 11.000 радника Агрокора у Србији, који се прибојавају да је један од два сценарија неизбежан – нови власник или стечај. Пут у банкрот могао би да без посла остави и запослене у осам овдашњих фирми-ћерки. „
фото: НОВОСТИ

Хрватски Сабор усвојио „лекс Агрокор“

Сабор је усвојио данас Закон о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за Хрватску, такозвани „лекс Агрокор“, који ће омогућити поступак ванредне управе у предузећима чије обавезе премашују 7,5 милијарди куна, те имају више од 5.000 запослених.

Овај закон је донекле измијењен јер су прихваћена три амандмана Клуба посланика ХДЗ-а које је премијер Андреј Пленковић најавио током јучерашње расправе, као и један ХНС-ов.

Осталих пет амандмана ХНС-а одбијено је, па је ХНС на крају гласа против закона, као и СДП, преносе хрватски медији.

Главна промјена омогућиће да кредитор, који након активирања поменутог закона кредитира концерн како би систем могао нормално да функционише, има предност у наплати свих потраживања. То се односи и на евентуални стечајни поступак, ако не успије процес ванредне управе, односно ако не дође до нагодбе између повјерилаца.

Одбор за правосуђе предложио је у уторак, 4. априла, Сабору доношење закона о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја, у јавности названог „лекс Агрокор“.

За такав приједлог било је пет чланова Одбора, три СДП-ова члана била су против, а један уздржан.

Пореска управа Хрватске блокирала је у петак, 31. марта, рачуне концерна Агрокор, те компанија Ледо, Тисак, ПИК Врбовец и Беље. Јуче је блокиран и рачун компаније Франк, једног од највећих Агрокорових добављача.

Агрокор има проблем са ликвидношћу због нагомиланих дугова у износу од шест милијарди евра, од којих највећи дио доспијева на наплату 2020. године. Овај концерн сву добит већ троши само на отплату камата.

Улогу лидера у тражењу рјешења преузела је Сбербанка, која држи више од половине дуга Агрокора. Руска ВТБ банка је, уз Сбербанку, један од највећих повјерилаца Агрокора.

Извор: СРНА

РТРС

———-

7.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић