АКТУЕЛНО

Вишеград: Обележавање 75 година од усташког покоља више од 6.000 Срба


У Старом Броду код Вишеграда данас ће бити обележено 75 година од усташког покоља више од 6.000 Срба из источног дела БиХ који су покушали да пређу реку Дрину и потраже спас у Србији.

Свештеник Драган Вукотић рекао је да обележавање овог датума организује Црквена општина Вишеград, у сарадњи са општинама Рогатица, Соколац и Вишеград.

Вукотић је навео да ће литургија бити служена у 9.00 часова у спомен-капели у Старом Броду, а парастос у 12.00 часова.

Он је додао да је превоз за све заинтересоване организован бродом „Лотика“ из Андрићграда и бродом „Соња“ са поласком код Новог моста у 10.00 часова.

Обележавање је почело синоћ у Градској галерији изложбом фотографија и докумената о страдању српског народа од Сарајева до Старог Брода током 1941. и 1942. године.

Након тога представљено је треће допуњено издање књиге „Заборављени злочин – Стари Брод“ коју су приредили Славко Хелета и Александар Савић.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у пролеће 1942. године офанзиву у намери да протерају и побију српско становништво из источног дела БиХ.

Током ове офанзиве усташе су мучки убиле 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу реку Дрину и потраже спас у Србији.

 

Извор: СРНА/РТРС

————-

22.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Слава нашим мученицима,који су сурово страдали од усташке звери,а стид нека иде и на безбожне комунисте који су претњом и силом скривали,и заташкавали усташке злочине.Јер њихова недела су иста и циљ им је био исти уништавање свега што је Србско и православно.Крајње је и време било да се изврше опела,и подигну обележја да будуће генерације знају праву истину о страдању Србског рода од некадашњих однарођених и преверених Срба.

    Свиђа ми се

  2. ВЈЕЧНА ИМ СЛАВА МУЧЕНИЦИ НАШИ МИЛИ ХВАЛА БОГУ ЗА НАШЕ ЧЕТНИЧКЕ ВОЈВОДЕ КОЈЕ СУ ЧУВАЛЕ НАШ СРБСКИ НАРОД ОД ЗЛОЧИНА КОЈЕ СУ ЧИНИЛЕ усташе и партизани НАД СРБСКИМ НАРОДОМ У ТЗВ ндх И ЗА ЧЕТНИКЕ КОЈИ СУ СЛУШАЛИ НАШЕ ВОЈВОДЕ КА ОЧЕВЕ ЂЕДОВЕ

    Свиђа ми се