АКТУЕЛНО

Од 6.марта нове тарифе овере докумената: Потврда да сте живи кошта до 3.240 динара


За оверу 40 отпусних листа, потребних за инвалидску пензију, једној жени тражено – 22.000 динара. – Јефтинији смо од општина, каже председник Јавнобележничке коморе

У градовима и местима где постоје јавни бележници службе овере у општинама и судовима од 1. марта више ништа не оверавају.

Грађани код нотара плаћају многе услуге које су до сада биле бесплатне, а у општинама тврде да ће грађани код нотара чекати дуже, чак и неколико дана.

– Оверене папире којима се остварује право на туђу негу и помоћ могли сте да добијете за петнаестак минута и то бесплатно, док се код нотара плаћа. За све социјалне категорије, за избегла и расељена лица, услуге овере биле су бесплатне, баш као и овере медицинске документације за инвалидску пензију – каже за „Политику” службеница општине Палилула, једне од највећих београдских општина, уз молбу да не објављујемо њено име.

Бесплатне овере код нотара уведене су 6. марта изменама јавнобележничке тарифе, али када се те измене упореде са услугама које су грађани добијали на општинским шалтерима, може се закључити да је сада код нотара мањи обим бесплатних услуга и нешто ужи круг грађана који имају право на њих.

На пример, за избегла, прогнана и расељена лица нотарска тарифа је 70 одсто нижа, док су овере у општинама биле бесплатне. Код нотара је бесплатно оверавање докумената само за први упис на факултет, а у општинама је било бесплатно оверавање за било који по реду упис на факултет.

– Уочи екскурзија и уписа на факултете биће великих гужви код нотара, а људима су документа потребна одмах. Долазе код нас грађани да се жале на нотаре, моле нас да ургирамо, плачу, а ми не можемо ништа. Знамо да јавним бележницима неће бити пријатно када им канцеларију запоседну социјални случајеви који имају право на бесплатну услугу – каже наша саговорница из општине Палилула.

Цене услуга биле су уједначене у свим београдским општинама и истина је да су неке од њих сада код нотара јефтиније. На пример, овера потписа за физичка лица (када није за председничке кандидате) кошта 360 динара код нотара, а у општини је била 560 динара. Међутим, за правна лица је код нотара знатно скупље – 1.260 динара, а у општини је била иста цена као и за физичка лица (560 динара).

– Прошле недеље дошла нам је старија жена којој су нотари тражили 22.000 динара за оверу 40 отпусних листа из болница, што јој је потребно за остварење права на инвалидску пензију. Код нас је то било бесплатно – каже наша саговорница.

Општинари нису наплаћивали ни излазак на терен ради издавања потврде о животу, што је многим старијим суграђанима потребно због иностраних пензија. Нотари ову услугу наплаћују, па ће потврда да је непокретна бака жива коштати 3.240 динара. Од тога је излазак на терен 2.700 динара, а сама потврда 540 динара.

Деца која путују у иностранство морају имати сагласност својих родитеља. Ако оба родитеља потписују, цена је 720 динара, а ако само један родитељ даје сагласност да дете путује ван граница Србије са другим родитељем, то кошта 360 динара. У општини је ова услуга била скупља – 1.080 динара, али је била бесплатна у случајевима када деца путују на неко спортско или друго такмичење.

Будући да су јавни бележници преузели све овере потписа и докумената од 1. марта, управо у „шпицу” прикупљања потписа за председничке кандидате, тек када се та гужва заврши грађани ће моћи брже да обаве своје послове.

– Генерално смо јефтинији од општина, али је, на пример, овера потписа била јефтинија у суду него код кас. Општине су имале највећи број овера, али је свака локална самоуправа имала своју тарифу – каже Миодраг Ђукановић, председник Јавнобележничке коморе Србије.

Наводи конкретне цене за различите услуге.

– За оверу потписа код нотара грађанин треба да плати 360 динара. Од тога је ПДВ 60 динара, а 300 динара је награда бележника, од које 30 одсто иде поново држави на име пореза. За правна лица овера једног потписа је 1.260 динара. Уговор о купопродаји возила ми наплаћујемо по потпису, и то кошта 720 динара, а општине су наплаћивале по вредности возила. Овера преписа је код нас 270 динара, овера копије је до 7. марта била 540 динара за прву страницу, а за сваку следећу 360 динара. Од уторка је и прва страница 360 динара, као и свака наредна – набраја Ђукановић.

За сваку услугу јавни бележници имају награду, а то је оно што остане када се од цене услуге одузме најпре ПДВ, а затим се од преостале суме одузме порез. Сваки јавни бележник од награде плаћа трошкове пословања, трошкове своје канцеларије и плате запослених.

Шта доноси нова измена тарифе

Измена Јавнобележничке тарифе ступила je на снагу 6. марта, а по њој осим државних органа и посебних организација, аутономних покрајина и јединица локалне самоуправе, плаћања награде и накнаде трошкова ослобођене су и „установе основане од стране Републике Србије, аутономних покрајина односно јединица локалне самоуправе, као и Црвени крст Србије”. Овера преписа или фотокопије исправе бесплатна је за остварење права из обавезног социјалног осигурања, социјалне заштите, борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних инвалида рата. Награда се неће плаћати за оне акте „који се користе за остваривање права у складу са прописима којима се уређује финансијска подршка породици са децом, као и за акте у покренутом поступку остваривања права жртава породичног насиља”. Бесплатна ће бити и овера докумената за упис у вртиће, школе и први упис на факултет. Незапослени ће бесплатно моћи да овере документа потребна ради запослења.

*један од коментара на сајту Политике

ИЗВОР: ПОЛИТИКА
————
11.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Пре 2 месеца оверио сам неко овлашћење у општини и за то платио 800 динара. За 800 динара сам могао да купим 16 килограма јабука, више од једне гајбе. Коментарисао сам на шалтеру да су претерали, а онај радник на шалтеру је рекао да му је исто рекао и један одборник, а да му је овај одговорио питањем зашто је онда гласао за повећање цена.
    Ја имам касно паљење, тек сада ми се упалила сијалица да је општина надзидала цену да би нотарима омогућила да ту астрономску цену мало умањи, ето видите како смо ми јефтинији од општине. А ово што сам ја платио 800 динара вреди 30 до 50 динара, који би надокнадили оне покрете руке службеника при упису у књигу и ударање печата.
    Не знам критеријуме за дозволу да неко нотарише, али ево ја сам спреман да разбијем монопол нотарске коморе, овераваћу за 10 пута нижу цену од њихове. Само ме изаберите и дајте дозволу, обећавам да ћу радити поштено. А биће то и допринос витешкој борби Европске Уније за здраву конкуренцију, видели смо то на примеру Јужног Тока.

    Свиђа ми се