Анализа

Др Светозар Ливада: Степинац је био најдрагоценији стуб Павелићевог усташког режима


Svetozar-Livada

Проф. др Светозар Ливада

14.02.2014. Вести

Алојзије Степинац је био један од најужаснијих свештеника у бискупијама папе Пија XII. Ја сам један од ретких који је прочитао Степинчев дневник који, узгред, никада није штампан, нити ће икада бити објављен – каже за „Вести“ пензионисани универзитетски професор из Хрватске др Светозар Ливада.

Др Светозар Ливада: Степинац је био викар усташких војних јединица и постављао је друге викаре, а за Павелића је говорио да је Божји изасланик.

Зашто је Степинчев дневник и данас у рукопису?

– Зато што је Степинац њиме сам себе осудио. И зато никада тај дневник неће бити објављен јер би тиме био срушен мит о Степинцу као прелату који је страдао због својих хришћанских уверења и жртвовања за веру.

Наведите неке занимљиве детаље из тог рукописа?

– Чувена је његова изјава о Србима: „Када би Србина и Хрвата скухали у истом лонцу и јуха би се раздвојила“ или „Што се тиче православља, ту нема човека, нема истине, нема морала“. То је драстична и комплетна негација друге хришћанске вере. Степинац је спровео прекрштавање 240.000 Срба, што је само по себи геноцидна радња.

То му нису једини греси?

– Степинац је био викар усташких војних јединица и постављао је друге викаре, за Павелића је говорио да је Божји изасланик и одазивао се на све поглавникове прославе и пријеме, редовно је ходочастио код њега и све то педантно бележио у својим дневничким записима.

Светац свих хришћана?!

Да ли ће Степинац бити светац свих хришћана, па и православних?

Хоће, то је договор екумениста. Папа га тиме проглашава мучеником, што прихватају и друге цркве. Чији је Степинац био мученик? Он је благословио убијање и мучење других. Католичкој цркви требало је 700 година да папа осуди Крсташке ратове или насилно покрштавање у Латинској Америци, а за проглашење светих и таквих гадова, какав је Степинац, не треба му ни пола столећа.

Ватикан ће га ипак прогласити свецем?

– Благословио је убиство и последњег Јевреја у НДХ-а. Надалеко је чувен његов „протест“ код Павелића због „нехуманих услова у сточним вагонима којима транспортују Јевреје у Јасеновац и Аушвиц“.

Његови апологете тврде да је он спасавао Јевреје?

– Ма то је смешно. Никога он није спасавао ко није био поклоник усташке идеологије и државе. Он је, не баш енергично, тражио од Павелића да поштеди Јевреје који су примили католичанство, што значи да је убијање преосталих одобравао.
Степинац је био најдрагоценији стуб Павелићевог усташког режима.

Због најаве проглашења Степинца светим контактирали сте и амбасаду Израела у Загребу?

– Назвао сам амбасадора и, мање више, му поновио ове чињенице, што је он „примио к знању“.

Који су мотиви Ватикана за ту контроверзну беатификацију?

– Ватикан је кроз историју увек тежио потпуној моћи и утицају. Па, погледајте само овај последњи скандал са педофилима међу свештеницима и бискупима. Католичка црква упорно и данас избегава УН да достави податке о тим гадовима у својим редовима. Чему се онда чудити да свецима проглашавају и такве као што је Алојзије Степинац.

1 reply »

  1. ГОСПОДИНЕ ЛИВАДА УБИЈЕНО ЈЕ ПРЕКО МИЛИЈОН СРБА У ТЗВ ндх ПО ЧЕМУ СУ чифути НА ПРВОМ МЕСТУ ИСПРЕД СРБА ? ЗБОГ ЧЕГА СВИ СТАЛНО ЗБОРЕ УБИЈЕНИ СУ ОНИ ЈЕСУ 80000 ИЉАДА ПРЕМА МИЛИЈОН СРБА ДА ГОСПОДИНЕ ДОБРО СТЕ ЧУЛИ ДВАНАЕСТ ПУТА ВИШЕ СУ СТРАДАЛИ МОЈИ СРБИ ОД чифута МОЈИ СУ ВАЗДА ЗБОРИЛИ САМО ЧУВАЈ СВОЈУ СВОЈЕ СРБЕ И СРБКИЊЕ ЗА ДРУГЕ ШТА ТЕ БРИГА ПОДСЕТИЋУ ДА СУ МНОГИ чифути БИЛИ У усташама НА ПРИМЕР славко кватерник ЈЕ чифут ИМА ИХ ДОСТА

    Свиђа ми се