АКТУЕЛНО

ПO ДСС за КиМ: Не може се бити мало власт, мало опозиција


ПОКРАЈИНСКИ ОДБОР
ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ СРБИЈЕ
ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

DSS KiM

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Покрајински одбор Демократске странке Србије још једном жали што је председница Демократске странке Србије г-ђа Санда Рашковић-Ивић, која је странку вратила у Парламент Србије, морала да поднесе оставку на место председника.

Чланови Демократске странке Србије са Косова и Метохије схватају оставку као дубоко моралан и принципијелан чин јер улазак странке у локалну власт на Вождовцу и Врачару компромитује у потпуности опозициони статус Демократске странке Србије.

Покрајински одбор Демократске странке Србије очекује од новог вршиоца дужности председника ДСС господина Драгана Маршићанина да странка напусти власт на Вождовцу и Врачару, имајући у виду да се на тим местима ушло у власт без одлуке председништва ДСС-а које је по статуту странке једино меродавно да одобри локалне коалиције.

Покрајински одбор Демокатске странке Србије нема ништа против става новог председника странке да је Александар Вучић у Скупштину увео ергелу коња, али нажалост таква ергела је и на Вождовцу и Врачару уз садејство одборника и чланова Демократске странке Србије.

Општина Врачар је била симбол отпора диктаторском режиму Александра Вучића и потписивањем коалиционог споразума са СНС-ом на локалу, Демократска странка Србије је срушила тај симбол. Сасвим је разумљиво да у парламенту Србије ДСС са Српским покретом Двери покреће иницијативу за формирање анкетног одбора поводом крађе гласова на протеклим парламентарним и општинским избирима, али чуди да странка прелази преко тога и са лоповима улази у власт на локалу. На страну што је коалиција ДСС-Двери за улазак у парламент имала имала апсолутну подршку свих опозиционих странака у скупштини Србије да би на Врачару, када је макар на симболичан начин могла да покаже коректност, ДСС ушла у власт са онима који су је жестоко сатанизовали.

Од свих опозиционих странака из Скупштине Србије, радикали се ту не рачунају, једино ДСС улази у локалне коалиције са Српском напредном странком. То не чини ни странка Бориса Тадића, ни Демократска странка, ни Доста је било Саше Радуловића, ни Српски покрет Двери Бошка Обрадовића. Дверјани су чак слику свог одборника на Врачару, који је гласао за Српску напредну странку, излепили на територији целе општине, ограђујући се од одборника-прелетачевића.

Овакви несмотрени политички потези дешавају се само пола године пре председничких избора а највероватније и избора за Град Београд, па се поставља питање чему странка може да се нада на тим изборима. У политичком деловању не може се бити мало власт, мало опозиција, јер грађани сутра немају никакву сигурност да гласајући за ДСС она неће формирати коалицију са Српском напредном странком.

Уосталом, са ове дистанце се поставља питање, зашто је уопште искључен из странке Андреја Младеновић, јер нешто што није могло да важи за Град Београд може за општину Врачар.

Покрајински одбор Демокатске странке Србије искрено се нада да ће искусан политички вук, некадашњи председник Скупштине Србије, Драган Маришићанин имати снаге да странку врати оним приципима са којима је стартовала, а то је и демокатско и национално, а не трговачко и комерцијално јер такав постулат и таква клима влада у многим општинским и градским оборима Демократске странке Србије.

 

У Косовској Митровици
31.08.2016. године

Председник покрајинског одбора
Демократске странке Србије
др Ненад Којић

1 reply »