Биљана Диковић

Сећање на Стелу Џатрас – Вјечнаја памјат!


Сећање на Стелу Џатрас – Вјечнаја памјат!

 

Последњи поздрав редакције СРБског ФБРепортера уваженој Стели Џатрас која је србство и Србију бранила свуда и на сваком месту целом својом дивном душом. Преносимо текст професора Вишеслава Симића који је написао за портал Новинар.де, као и иницијативу за доделу постхумног признања Стели Џатрас које смо добили електронском поштом од нашег сарадника.

22.06.2013. новинар.де, електронска пошта, за ФБР приредила Биљана Диковић

Stella Jatras Видовдан 2008. Грачаница

Stella Jatras
Видовдан 2008. Грачаница

Земљом још гмижу и Медлинка и Хилари, и Наташа и Соње, за собом остављајући трагове непочинстава и плач и беду. Али, узнела се једна душа, чиста и непорочна, телесно изнемогла да настави отпор онима који верују да су владари овог света. Некада је моћ баш у телесном непостојању, у бивствовању вечном у сећању, у истрајном треперењу у висинама, као зрачак наде онима који по мраку тумарају, покорени, поробљени, немоћни да зажаре бакљу водиљу…

 

***

 

Изгубили смо анђела хранитеља земаљског, племениту, утешујућу, праштајућу мајку, која никада није тражила захвалност и похвале (а веома мало их је и добила од данашњих острвљених Срба), која нас је храбрила, бодрила, не допуштајући нам да посустанемо пред нападима Лажи, Зла и Неправде, која је, бранећи наш народ, наш образ и нашу будућност, издржала, стамено и достојанствено, најпрљавије ударе, увреде и оптужбе.

 

Једно велико, храбро, див-срце, утихнуло је од туге и бола, у неверици, неприхватању вести да од циља и смисла одустају управо они за које је то срце било, тукло и снагом пунило и најкрхкије и најтананије ратнике и мученике за Слободу, Истину и Правду.

 

Можда је и благослов не доживети укидање, смену, опогањивање Видовдана.

 

Можда је боље придружити се силама анђелским још за доба српског чојства и јунаштва, неокаљаног сопственим, добровољним окончањем Српства, без отпора, небрањено га, у понизном шапату, преобратити у његову супротност…

 

Провела је трећину свог живота дајући широкогрудо своја блага за нас-прилоге у новцу, целу своју породицу укључивши у борбу за нас, своје овоземаљско бивствовање, сваки свесни тренутак, и, што је и највредније, своју Реч, Част, Углед и Душу положивши пред цео свет као жртву, невину и најчистију, за нас данас, готово недостојне, за оне који су наше српско име створили вредним да се за њега жртвује, и за оне будуће, којима остаје најсветије предање и дуг да га од нас, прегордих и самољубних, слабоумних и готово бездушних, преузму, поврате, оживе и увеличају и украсе, и да никада не забораве велику жену, мајку и нашу племениту сестру Гркињу, Стелу Џатрас!

 

Вјечнаја памјат!

 

Пише: проф. Вишеслав Симић
16. јун 2013.
Мексико Сити

 

 

 

MAY GOD BLESS YOU, STELLA. REST IN PEACE.

 

 YOU WILL BE MISSED.

Новинар.де онлајн новине

Стела Џатрас, читуља Новинар.де

Иницијативу за доделу постхумног признања за одбрану србског народа Стели Џатрас покренуо је адвокат Милош Д. Миленковић, из Кливленда, држава Охајо. У наставку је његово писмо председнику Србије.
„Поштовани и уважени Председнице Србије, Господине Николићу,
 
Обраћам Вам се као Србин који живи у дијаспори и који је упознат са радом недавно преминуле сестре Гркиње, Стеле Џатрас, која је већ двадесет година неуморно свим могућим средствима бранила интересе српског народа у америчким медијима. Са Њеним радом она је заслужила највеће могуће одликовање које Србија даје странцима за заслуге које је Стела заслузила својим радом.
 
Обраћам Вам се и молим да учините све што је у Вашој моћи да се јавно ода признање Стели, нашој сестри Гркињи, и да се њеном сину, Ђорђу Џатрасу, адвокату у Вашингтону уручи на свечани начин одговарајућа повеља.
 
Унапред захвалан,
 
Милош Д. Миленковић, Адвокат
Кливленд, држава Охајо