Биљана Диковић

ЈЕЛЕНА ГУСКОВА: Наш циљ је да ослободимо све Србе из хашког трибунала


ЈЕЛЕНА ГУСКОВА: Наш циљ је да ослободимо све Србе из хашког трибунала

Јелена Гускова, академик РАН и САНУ, доктор историјских наука, члан Сената РСрпске, Руководилац је Центра за изучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука говори за СРБски ФБРепортер…

17.05.2013. за ФБР уредник Биљана Диковић, СРБИ НА ОКУП

Јелена-Гускова-и-Биљана-Диковић

Јелена Гускова и Биљана Диковић

ЈЕЛЕНА ГУСКОВА је уважени члан Комитета за заштиту Ратка Младића Државне Думе Руске Федерације и члан озбиљне, научне руске јавности.

Биљана Диковић: Ви сте неко ко је стално на путу, Москва-Хаг, Москва-Република Српска, Москва-Београд, неко ко треба да служи за пример србским академицима који се буквално не померају са једног места…

Јелена Гускова: Ја сам академик САНУ, ја радим уместо њих..

Биљана Диковић: Ја сад мало прозивам њих, јер су они дужни да бране србство, да се баве својим послом односно да одбране Србе, требало је одбранити да уопште наши Срби оду у Хаг…
Шта је то у шта, по овом питању, Ви верујете? Шта вам је жеља и за шта ћете се ви борити као Јелена Гускова, као научни радник, као члан Комитета?

Јелена Гускова: Шта је најважније за нас. Прво: Комитет је створен, Комитет је кренуо са радом, Комитет већ у том свом плану има остваривање: Били смо у Хагу, подигли смо морално генерала Младића, обавестили смо га о нашим плановима и због тога чини ми се да имамо перспективу, да одрадимо све што пожелимо. Наш циљ је да ослободимо све Србе из хашког трибунала. Пре свега, да срушимо тај трибунал, да више он не сме да постоји у свету уопште, јер је створен на лош начин, на неправедан начин, ван међународног права. А друго, функционише тако како не сме функционисати ниједан међународни орган.

Биљана Диковић: Рекли сте, од сада, од када постоји Комитет за заштиту Ратка Младића више не може радити шта се до сада радило у свету, од када се Русија сада укључила на овај начин, да се више не може радити као до сада, Русија ће да стане иза тога.

Јелена Гускова: Тако је. Русија ће стати иза тога, ми смо кренули, сада ни власти Србије неће моћи да остану без речи, без могућности да подрже, и да остану равнодушни према том нашем покрету. Јер сада, видите, то је покренуло стварање Комитета у Србији, а онда стварање Комитета у Републици Српској. Значи, сада можемо да говоримо о  о покрету против злочинске делатности хашког трибунала.

***

Наравно, поставили смо питање уваженој Јелени Гусковој, др историјских наука и стручњаку за балканолошка питања, да коментарише документ који је парафиран у Бриселу између Дачића и Тачија.

„Ово српско НЕ, које је било прослављено пре неки дан овде у Београду, потрајало је врло кратко. Сада видимо да је то НЕ прерасло у ВЕЛИКО ДА. Том уговору између Београда и Приштине, који само формално као није уговор, међутим то је уговор о ПРИЗНАЊУ НЕЗАВИСНОСТИ КОСОВА. Јер они имају границу, српске општине су потпуно потчињене `уставу Косова`, Србија треба да мења свој Устав. Оне српске општине које су несрећне и Срби, гледала сам како у документу стоји, они се сада зову `косовски Срби` и будућност за њих је проблематична… Чини ми се да ово није још до краја сређено. Чини ми се да много зависи од тога како ће реаговати народ…“ – изјавила је др Гускова.

Она је додала да верује да ипак у тим разговорима србска делегација није искористила све могућности, све шансе које је имала…

——–

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

ПАВЕЛ ДОРОХИН: Захтеваћемо да се Генерал Младић лечи у Русији

ЕКСКЛУЗИВНО: Разговор са Љиљаном Булатовић – СРПСКИ ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ – СУДБИНА ЗАШТИТНИКА ОТАЏБИНЕ

Руски комитет за одбрану Ратка Младића долази у Београд. Конференција за новинаре – у суботу 20. априла у хотелу Москва

У Москви представљена књига Љиљане Булатовић – “Српски генерал Младић. Судбина браниоца отаџбине”

Руси снимају Хашки трибунал

Јелена Гускова – Русија хоће да помогне Србији у преговорима за Космет! Потребно је САМО да је Београд позове!