Биљана Ђоровић

НАРОДНИ ПРОТЕСТ – СРБИЈА ПРОТИВ ГМО – ПРОТИВ “ХРАНЕ” KOJA УБИЈА! (видео)


НАРОДНИ ПРОТЕСТ – СРБИЈА ПРОТИВ ГМО – ПРОТИВ “ХРАНЕ” KOJA УБИЈА! 

Упркос хладном времену и киши, више стотина људи окупило се на протест против ГМО, у организацији Еколошког покрета!

НАРОДНИ ПРОТЕСТ – СРБИЈА ПРОТИВ ГМО: 21. март у 12 испред Скупштине – ПОСЛЕДЊИ ЈЕ ЧАС, УСТАНИМО ПРОТИВ “ХРАНЕ” KOJA УБИЈА!

Београд, 21.03.2013

[wzslider]

ИЗВЕШТАЈ ДВЕРИ О ПРОТЕСТУ ПРОТИВ ГМО:
Успешно одржан протест против ГМО испред Скупштине!

 

Изузетно кишовит дан у Београду није омео више стотина освешћених грађана Србије да испред Народе Скупштине Србије, изразе своје незадовољство због лицемерне политике банана Владе Републике Србије и нелегитимне  Скупштине Србије  по питању  измене закона у корист слободног увоза и дистрибуције ГМО и семена. Посебну пажњу и одобравање пристуних изазвали су говори прослављеног редитеља Емира Кустурице, полицајца Ристе Кнежевића, као и директора Еколошког покрета Новог Сада, Николе Алексића. На скупу је поручено посланицима Народне Скупштине да се не играју са здрављем нације и да уколико наставе да се оглушују о захтеве народа по питању здравствене и еколошке безбедности, радикализација народних протеста неће изостати.

Представник Покрета Двери, Југослав Кипријановић, поручио је да овако више не може и да је владајућа коалиција окупљена око СНС-а настављач погубне политике ДС-а по питању уласка у ЕУ.  Европска унија нас условљава и либерализацијом закона о увозу и дистрибуцији ГМ хране и семена. Са поруком да овако више не може, представник покрета Двери позвао је све окупљене  да се прикључе првом протесту против банана Владе Србије, заказаној за 6.април у 13 часова на Тргу Републике у Београду.

Након протеста, делегација предвођена господином Алексићем предала је Скупштини Србије захтев за усвајање декларације Еколошког покрета, којом би се поремећена здравствена и еколошка безбедност грађана  вратила у уставни и законски  оквир, ван кога се тренутно налази.

На протесту су говорили:

Вероника Томић, студенткиња из Крагујевца,
Мара Керн-Кнежевић, новинарка недељника ,,Печат“,
Биљана Ђоровић, новинарка Радио Београда и аутор ”Атлантиса Ултра”
Борис Малагурски, редитељ и ТВ водитељ,
Ристо Кнежевић, полицајац,
Дејан Лучић, писац,
Емир Кустурица, редитељ,
Никола Алексић, директор Еколошког покрета Новог Сада и председник Савеза еколошких покрета Србије,
Југослав Кипријановић, члан руководства Покрета Двери

Овим путем захваљујемо се Еколошком покрету Новог Сада на позиву за учешће на скупу, надајући се да ће нам  се све више људи прикључивати у овој заједничкој, одсудној битци за опстанак српског народа и свих њених грађана!

Информативна служба Покрета Двери

***

21. март 2013. 15:26 > 15:36 мондо.рс

И Кустурица на протесту против ГМО

Народна скупштина морала би Уставом да забрани увоз, узгој и комерцијални промет производа од генетски модификованих организама у Србији, поручили су данас окупљени на протесту испред Дома Народне скупштине.

„Важно је да у борби против ГМО не прође идеја да се српско тржиште отвори за продају ГМО хране, јер тада је прича готова“, упозорио је прослављени српски редитељ Емир Кустурица који је подржао данашњи протест.

Он је навео да је генетски модификована храна део „светског злог концепта који води рачуна о истребљењу, а не унапређењу живота“.

Када је Мокра Гора у питању, Кустурица сматра да су се на њеном примеру судариле две идеје – цивилизације и антицивилизације.

На Моркој Гори је за седам година забележен највећи прираст становништва у Србији, истакао је он, подсетивши да је, када је он почео да гради своје станиште, и уз њега парк природе, сваки разред у Моркој Гори похађао по један ђак.

Мало по мало, дошло се до тога да Мокра Гора данас има највећи прираст од свих малих регија у Србији, истакао је Кустурица.

„То су мали резултати који могу да буду велики ако се не деси да препорука да једемо никловани парадајз прође“, подвукао је Кустурица.

Председник Еколошког покрета Новог Сада Никола Алексић навео је да је до промене Устава неопходно забранити увоз хране и производа који у себи садрже ГМО састојке, уништити све посађене ГМ усеве у Србији, као и сва експериментална поља под ГМО.

Такође се захтева, како је навео, да се ван снаге ставе одредбе закона о репродуктивном материјалу шумског дрвећа, којим је одобрено стављање у промет репродуктивног материјала који потиче од ГМО.

Према његовим речима, неопходно је да се постојећи закон о забрани увоза, узгоја и комерцијалног промета производа ГМО ригорозно примењује, уз кривичну одговорност за све прекршиоце закона.

Потребно је вратити контролу сваке количине прехрамбених намирница на граничним прелазима, јер је евидентно да је уклањање контроле угрозило здравље становништва, навео је Алексић.

Он сматра да је врло важно забранити имплементацију Кодекса Алиментаријуса у правни систем Србије, али ставити ван снаге и већ донете прописе и стандарде који су из њега изведени.

Алексић је такође рекао да би требало да раскинути споразум Партнерство за мир са НАТО, јер авиони западне војне алијансе прелећу Србију, остављајући за собом на небу траг хемијских супстанци.

Управо на основу тог споразума је становништво Србије готово свакодневно запрашивањем из авиона изложено радиолошко-хемијско-биолошким отровима“, рекао је Алексић.

Данашњи скуп организовао је Еколошки покрет Србије, а подржали су га и писац Дејан Лучић, редовни професор Пољопривредног факултета Универзитета у Београду Миладин Шеварлић и глумица Љиљана Благојевић.

Организатори су најавили ново протестно окупљање за 6. април на Тргу републике у Београду.

(Тањуг, фото: Тањуг, Зоран Жестић)

********


***

Биљана Ђоровић: Разговор са Вилијамом Ендгалом или Како упокојити ГМО вампира

***

***

Општенародни упозоравајући скуп против намере Народне скупштине да легализује ГМО одржан у четвртак, 21. марта о.г. под ненормалним условима испред Народне скупштине у организацији Еколошког покрета Новог Сада, а у име Еколошког покрета Србије-Савеза еколошких организација Србије, је у потпуности успео.
Ни хладноћа, нити киша која је цело време падала није омела организатора и говорнике, нити неколико стотина грађана да присуствују скупу. Еколошки покрет Новог Сада као непосредни организатор наведеног скупа, се јавно захваљује свим присутним грађанима, учесницима скупа-говорницима, на жртви да и поред изузетно лоших временских прилика, буду присутни и учествују на скупу.
Посебно се захваљујемо људима који су без заштите од кише држали заставу Еколошког покрета Србије испред говорника на скупу, чиме су поднели највећу жртву. Хвала им. Остаје нам искрена нада да ће Народна скупштина послушати глас разума и да неће жртвовати живот целокупне нације по диктату моћника из Брисела.
Никола Алексић, с.р.

4 replies »

 1. – Вероника Томић, студенткиња из Крагујевца,
  – Мара Керн-Кнежевић, новинарка недељника ,,Печат“,
  – Биљана Ђоровић, новинарка Радио Београда и аутор ”Атлантиса Ултра”
  – Борис Малагурски, редитељ и ТВ водитељ,
  – Ристо Кнежевић, полицајац,
  – Дејан Лучић, писац,
  – Емир Кустурица, редитељ,
  – Никола Алексић, директор Еколошког покрета Новог Сада и председник Савеза еколошких покрета Србије,
  – Југослав Кипријановић, члан руководства Покрета Двери

  Strucna ekipa nema sta:D

  Свиђа ми се