Љиљана Јовановић

Америка напушта најважније европске противракетне одбрамбене компоненте


Америка напушта најважније европске противракетне одбрамбене компоненте

 

За СРБски ФБРепортер превела ФБР преводилац Љиљана Јовановић

19.03.2013. извор текста rt.com, за ФБР приредила Биљана Диковић

Време објављивања: 16. март, 2013 04:16, Време  редакције: 16 март. 2013 19:51

us-cancels-missile-interceptors.si

Амерички војници стоје у близини ракетног сиситема Патриот у Амричкој војној бази у северно пољском  граду Мораг, (AFP Photo / Wojtek Rodwanki)

 

Амерички секретар Хагел је изјавио да САД напушта свој Источно-европски одбрамбени  план о ракетном штиту, због развојних проблема и недостатка новца за пројекат. Америка ће се фокусирати на Далеки Исток, због уочене опасности од Северне Кореје.

Неколико противракетних пресретача из Пољске и Румуније, чије постављање је било извор тешких критика Русије, ће бити премештено, како је рекао Хагел у петак, у оквиру реструктуирања планова о ракетној одбрани земље, а са циљем спречавања  претњи  које долазе од Ирана и Северне Кореје.

Реструктуирање планова ће коштати око 2 милијарде $, за пребацивање 14 ракетних система уз постојећих 26 система на Аљасци, као начин контроле опасности која долази од Северне Кореје.

Вашингтон тврди да је ова промена у плановима потреба да се одговори на бржи,  него што је очекивано, напредак  Северне Кореје у развијању њених нуклеарних ракетних система. “Овим изменама, ће се набавити новац потребан да се план спроведе” – рекао је Хагел..

Прва фаза  (2011) – Распоређивање АЕГИС  одбрамбених балистичких ракета , (БМД) – на бродове.   2011. године амерички брод,  УСС Монтереј,  опремљен је СМ-3 блок ИА балистичким ракетним пресретачима, и пребачен је у Средоземно море. Турска је пристала да буде земља домаћин овом броду који је имао радар за упозорење. До 2012. систем је функционисао у складу са временским програмом. 

Друга фаза (2015) – Распоред више СМ-3 ИБ балистичких ракетних пресретача, у Румунији, у подземним базама.

Трећа фаза (2018) – Распоред додатних ракетних система СМ-3 блока ИИА, балистичких ракетних пресретача у  подземним базама у Пољској.

Четврта фаза (2020) Распоређивање СМ-3 Блок ИИБ балистичких ракетних пресретача, што је  Вашингтон поништио 15. марта 2013 године.

Објашњавајући одустајање од распоређивања ракетних пресретача у Пољској  и у Румунији,  Хагел је рекао да је: “Циљ тога, да се појача безбедност  америчке домовине уз постојеће  ракетне пресретаче  распоређене на територији САД да би се смањила опасност од ракета са Средњег Истока”.

Али је додао: “Рок за примену овог програма је одложен најмање до 2022. године, због  укидања финансијских фондова у Конгресу. За то време опасност нараста. Пребацивањем оружја, бићемо у стању да одговоримо раније на ракетну опасност из Ирана и обезбедимо додатну заштиту од ракетне опасности из Северне Кореје.

Али ракетни- СМ-3 Блок ИИБ балистички пресретачи, у базама у  Пољскоји и Румунији су биле само један део у вишеструком програму противракетне заштите.

Док је  Фаза 4 ракетног пресретача није више на програму,  Фазе од 1 до 3 су и даље актуелне и одвијају се по плану.

“Распоређивање  Америчких ракетних система иде по фазама од 1–3, према Европском фазном прилагођеном  програму, у који  су укључене и локације у Пољској и Румунији и  биће довољне да обезбеде потпуну заштиту Европских НАТО територија, као што је планирано до 2018. године”-рекао је  Хагел.

 

 

Забринутост Кремља

Кремљ тврди да распоређивнаје ракета у суседству има за циљ спречавање руских ракета и смањење ефекта руског нуклеарног наоружања, иако Вашингтон тврди да је циљ распоређивања ракета супротстављање опасности од иранских ракета.

Током почетка преговора са Администрацијом Џорџа Буша (George W. Bush), како су подсетили Американци, Русија је понудила САД да користи алтернативне територије  у Азербејџану како би се супротставила  ракетној опасности из Ирана.

Ракетни штит се сусреће са јаком  опозицијом у Пољској и Румунији, што је навело Обамину администрацију 2009.,  да изјави да отказати планове за овај  пројекат.

Али промењена шема је објављена само месец дана касније у октобру 2009, године када је објављено постављање, мањих мобилних СМ-3 балистичких ракетних пресретача у региону до 2018.

Поред супротстављања ракетном штиту, руски званаичници се противе  постављању радарских система у Републици Чешкој. Постављање радарских станица ће омогућити америчким снагама и њиховим НАТО партнерима да прате  активности Русије у  Европском делу  руског ваздушног простора.

Хагел је нагласио да други делови Америчког ракетног одбрамбеног  програма остају и даље актуелни,  јер америчка посвећеност Европској безбедности  “остаје непоколебљива” али не спомиње примедбе  Русије на програм.

Анонимни високи званичник Стејт департмента изјавио је да су Пољска и Румунија биле обавештене пре објављивања одлуке, док Русија није била о томе обавештена. 

polish-missile

AFP Photo / Wojtek Rodwanki

————

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Северна Кореја прети ″превентивним″ нуклеарним нападом на САД (фбр превод)