Република Српска

Изабрана нова Влада Републике Српске


 Изабрана нова Влада Републике Српске

12. 03. 2013. 21:54х | Бета| фото: Срна
Вести онлајн

На посебној седници Народне скупштине РС у уторак увече је изабрана нова Влада РС на чијем је челу жена, по први пут од настанка РС.

Влада Републике Српске

Новоизабрана Влада Републике Српске после полагања заклетве у Народној скупштини

Подршку премијерки Жељки Цвијановић и њеном кабинету дали су посланици скупштинске већине, предвођене Савезом независних социјалдемократа (СНСД), док су против гласали посланици опозиционих странака.

Цвијановић је у говору рекла да је то „народна влада“, опредељена да мења ствари и апсолутно спремна да крене у обрачун с криминалом и корупцијом.

Признајући да су „чуда немогућа“, она је поручила да ће спровести приоритете које је изнела у свом данашњем експозеу у Скупштини РС: на првим местима су очување уставне позиције РС са свим надлежностима и проевропска оријентација.

Као даље приоритете је навела регионалну сарадњу, реализацију Споразума о специјалним и паралелним везама са Србијом, очување радних места, фискалне и социјалне стабилности, реформисање пословног амбијента, стварање простора за стране и домаће инвестиције, рехабилитују принципа социјалне правде. Премијерка је најавила и увођење реда у јавним предузећима, борбу против криминала и корупције.

Избору нове Владе РС претходила је вишечасовна расправа у којој је опозиција оценила да премијерка нема визију, нити је предложила мере које РС могу извући из тешке економске кризе. Они су оценили да ће Цвијановић бити „мегафон“ председника РС Милорада Додика који суштински управља свим токовима у РС.

Премијерка је све то одбацила, истичући да Додик „никада од ње није ништа тражио“ током вишегодишње сарадње, а и захвалила му је што ју је кандидовао на ту функцију. Председник Додик је изјавио да је несумњива његова подршка новој влади и оценио да „овим показујемо способност која је у РС присутна – да брзо решавамо проблеме“.

Поручио је да ће, заједно с Народном скупштином, Владом и осталим институцијама наставити да ради на решавању проблема, а формирање нове владе је објаснио жељом да се „направи нови амбијент и полет“. У кабинету премијерке Цвијановић биће десет министара из бивше Владе Александра Џомбића и шесторо нових које је кандидовао СНСД.

Влада одражава уставну одредбу о националној заступљености, те су Бошњаци на челу пет министарстава, на челу три су Хрвати, а на осам места су Срби.

Нову Владу РС треба да потврди и Веће народа РС.