БАРИКАДЕ

М.Ивановић: Због референдума Београд заоштрио однос према Србима на северу


М.Ивановић: Због референдума Београд заоштрио однос према Србима на северу

28.01.2012.  Извор: КИМ
Председник Српског националног већа северног Косова и Метохије Милан Ивановић, рекао је у изјави за КИМ радио да ће референдум показати да су Срби у том делу Покрајине јединствени и да народ стоји иза иницијативе о његовом одржавању.

„Одржавање референдума је неопходно јер се кроз њега долази до става који ће бити обавезујући за све локалне самоуправе и институције да се не сме и не може прихватити никакво решење које би значило подвођење наших институција под власт Приштине. Ми на овај начин показујемо да нису само политички екстреми или група појединаца или један део опозиције против косовских институција, већ цео народ“.

Ивановић је казао да се државни врх Србије противи одржавању референдума јер се плаши да питање српске кандидатуре, које је њихов највећи адут на предстојећим изборима, не буде угрожено.

На питање новинара да ли због одржавања референдума очекује заоштренији однос власти из Београда према Србима на северу Косова, Ивановић је казао да су ти односи већ затегнути.

“Ми овде видимо да нам се укида могућност запошљавања, да се баш у овом тренутку људи проглашавају технолошким вишком и да се инсинуира о неким високим платама и незаконитим радњама. Од пре пар дана имамо стално рестрикције струје. Испорука струје из правца Србије, Рашке и Новог Пазара је драстично смањена. Сада имамо сат времена струју, два сата немамо, а то није олакшавање живота грађанима на Косову и Метохији што прокламује ова власт”.

Ивановић истиче да ни план у четири тачке председника Србије Бориса Тадића није никакво ново решење већ само дорађен Ахтисаријев план.

“Мислим да се ради о једном моделу који је синоним за Ахтисаријев план. Овај план, по информацијама које имам, од наших власти, неких других међународних фактора, као и од предстаника из Приштине, је план за Србе у оквиру независне државе Косово и за нас је неприхватљив. Тадић не може да промовише тај план на један овакав начин. Мислим да треба да укључи све релевантне политичке субјекте, као и Србе са Косова и Метохије. Ја сам против тог плана јер мислим да се ради о плану који се може назвати Ахтисаријев план плус”.
Председник СНВ-а северног Косова оцењује да ни процес дијалога не тече онако како су Срби на Косову очекивали.
“Ми смо очекивали да ће бити успостављена некаква координација, али координације нема. Од оног обећања да ће Срби бити укључени у преговоре нема ништа. Преговори се и даље воде у мраку, преговори се воде испод жита и на нашу штету”.

1 replies »