ДЕШАВА СЕ...

VESTERVELE VRAĆA SRPSKI JEZIK U CRNOGORSKE ŠKOLE!


Biljana Dikovic

VESTERVELE VRAĆA SRPSKI JEZIK U CRNOGORSKE ŠKOLE!
(3) Petak, 12. Avgust, 2011

Nakon posete šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea i upozorenja sa više adresa iz EU, u vladajućoj DPS Mila Đukanovića razmišljaju da vrate srpski jezik u nastavni program, piše podgorički Dan.
Na pregovaračkom stolu predstavnika vlasti i opozicije, DPS će najverovatnije dati ponudu kojom se izjednačavaju crnogorski… i srpski jezik u obrazovnom sistemu, piše list pozivajući se sagovornike iz najuticajnije crnogorske partije na čijem je čelu bivši premijer Milo Đukanović.
Dan tvrdi da je zvaničnoj Podgorici sa više adresa u Evropskoj uniji stiglo upozorenje da Crna Gora mora poštovati jezičku većinu i da joj ne sme dodeljivati status manjine. Pitanje srpskog jezika uslov je opozicije za nastavak pregovora o usaglašavanju izbornog zakonodavstva oko kojeg skupština u šest rundi nije uspela da dođe do kompromisa.
Na redu je sedma pregovaračka runda, a, prema očekivanjima predstavnika Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadora Leopolda Maurera, taj proces bi trebalo da se okonča do početka septembra. Demokratska srpska stranka pozvala je građane da, u slučaju da dogovor opozicije izostane, problem oko jezika radikalizuju bojkotom nastave.
курир

Категорије:ДЕШАВА СЕ..., Црна Гора