MAIL - RSS FEED

У Косовској Митровици одржан протест против Вучићеве велеиздаје: Тражимо замрзавање преговора. Српска листа не може да представља Србе са КиМ8. јануар 2023. Радио Контакт плус, Koссев
Фото: Радио Контакт плус, видео: Коссев

У Косовској Митровици данас је одржан скуп против велеиздаје Александра Вучића и тортуре, бахаћења, неконтролисаног богаћења, претњи, уцена Српске листе. Протест је почео који минут после поднева и трајао четрдесетак минута.

Окупљени су развили велики транспарент на којем је писало „Вучићу, Космет те неће! Издао си нас! Нећемо ни твоју ЗСО! Продао си нас!“

На почетку догађаја из масе се могло чути „издаја“, „црна листа“, као и критике на рачун председника Србије Александра Вучића, челника Српске листе и косовског премијера Аљбина Куртија.

Са друге стране, окупљени су упућивали поздраве Србима који живе јужно од Ибра.

Био је присутан велики број новинарских екипа.

Иван Милетић: Немамо ништа против Албанаца, али имамо против терора

Један од организатора протеста, Иван Милетић, казао је да су се окупили данас, јер је “дошао задњи час”.

Народ Косовске Митровице и Косова, неће да стане, неће да се преда и бориће се. Требали сте и ви који сте данас у кућама, да дођете и подржите своју браћу, јер ми овде нисмо због себе, већ због свих нас и наше деце. За време барикада смо се ујединили, сав народ северно и јужно од Ибра. Сви смо веровали да су барикаде један вид отпора и да су држава Србија и Александар Вучић решили да стану иза нас и да нас подрже, да нас не пусте низ воду, као што изгледа тренутно“, рекао је Милетић.

Милетић је поручио међународној заједници, косовском премијеру Аљбину Куртију и званичном Београду да “нећемо да трпимо терор, специјалне полицијске јединице на северу Косова и нигде где су Срби”.

Немамо ништа против албанског народа, немамо ништа против људи добре воље и намера, али против терора имамо. Нико више неће да трпи више ово. Ово је вапај Срба, ми не можемо више. Позивамо међународну заједницу и Куртија да моментално, већ данас све расположиве снаге на северу Косова повуче и базе на северу затвори, јер нема потребе да они буду овде“, додао је Милетић.

Нагласио је да “српски народ хоће да живи у слободи”.

Не желимо да живимо у страху да ли ћемо моћи да се крећемо, да ли ће сутра нашу децу да заустави и малтретира, желимо само слободу. Није лако ни људима који су данас на другој страни, има ту добих људи који једноставно не могу да се изборе са тим јер су уцењени. Има доста добрих људи који мисле исто као ми, али нису кадри да се изборе са овим“, рекао је Милетић.

Небојша Милетић: Барикаде уклоњене иако ниједан наш захтев није испуњен

Други говорник на данашњем скупу био је Небојша Милетић. Он је рекао да је протест организован како би се чуо “глас против терора који се врши над Србима”

Упитао је званични Београд “зашто су уклоњене барикаде” на северу Косова, иако “ниједан наш услов или захтев није испуњен”.

Основни захтев је био да се пусте наша браћа која су ухапшена неправедно, то није урађено. Друго, тражили смо да се све РОСУ јединице повуку са севера, јер они немају шта да траже овде. Захтев да се војска (КБС, прим. аут.) не појављује овде, то нисмо поднели и свакако овде не треба да их буде. Од тих захтева ниједан није испуњен, а барикаде су повучене“, казао је Милетић.

Нагласио је да “нико овде није против државе Србије, јер се боримо за опстанак на својим вековним огњиштима”.

„Молимо наш државни врх да нас не штити на овај начин уколико другачије не може да нас заштити. Ми смо се на референдуму изјаснили да желимо да будемо део државе Србије“, поручио је Милетић.

Истакао је да је народу “наметнута нека листа која га у суштини и не представља”.

Ми као народ тренутно немамо своје представнике у државном врху. Молимо званични Београд да саслуша нас људе који живимо овде, који смо одлучни да останемо на овим просторима и да нам помогне“, рекао је Милетић.

Нама је наметнута нека листа која у суштини нас не представља“, поручио је Милетић, док су окупљени узвикивали „Тако је“ и „Уааа“.

Казао је и да Срби немају никог ко би их представљао те је упутио захтев Београду.

Да саслуша нас људе који живимо овде и који смо одлучни на овим просторима. Да чује шта смо говорили и пре тога. Доста је било трпљења овог терора. Сведоци смо годинама да нам се много ружних ствари десило, а наставиле су да се дешаавају, а поготову сада на овај наш велики празник“, нагласио је Милетић и захвалио се грађанима који су се окупили упркос, огромним притисцима.

Трећи говорник на скупу, Горан Миленковић, затражио је данас са митровичког шеталишта слободу за Србе коју немају већ 23 године. Са друге стране, поручили су да желе да пошаљу поруку мира и да не желе провокације.

Мање или више, свакодневно нам се одузима слобода кретања и живљења“, поручио је Миленковић.

Говорници су уједно изразили незадовољство и протест поводом рањавања малишана у Штрпцу и повређивања младића у Клокоту.

Пожелели су им да се брзо опораве и врате својим домовима, те што пре забораве шта им се догодило.

Послати су и поздрави Србима који живе јужно од Ибра – „то су Обилићи и хероји“, казао је повереник Покрета за одбрану Косова и Метохије, Небојша Јовић.

Он наглашава да је Метохија душа Србије.

Казао је да данас окупљени грађани не желе сукобе и да не траже проблеме.

Са друге стране, уколико неко буде имао проблеме на послу, најавио је да ће отићи код њихових директора и послодаваца.

Ми овце нисмо, они вукови нису“, поручио је.

Затражио је од Патријарха СПЦ да посети Србе на КиМ.

Вапи српски народн, директно вас зовем, чекамо вас да дођете у Пећку Патријаршију“, казао је.

Он је нагласио да Срби имају проблем са политиком Аљбина Куртија, али и да је посао Вучића да Србима осигура безбедност.

Не председниче, ти твојим миром купујеш наш немир, на то немаш право“, казао је Јовић.

Он је изнео још један захтев – да се формира Координационо тело које би представљало Србе и било укључено у решавање косовског питања.

Констатовао је да Српска листа не може више да представља Србе, односно да „судбину решавају бизнисмени и пропали политичари“.

Одржавање протеста у северном делу Митровице код споменика Кнезу Лазару, симболично у 12.01, најавио је управо повереник Покрета за одбрану Косова и Метохије, Небојша Јовић.

Протест је прво био заказан за 9. јануар, али су се организатори одлучили на промену датума услед, како су навели, бројних захтева суграђана, а због обавеза које ће имати на радним местима 9. јануара.

Најава за одржавање уследила је након смиривања најновијих тензија на Северу Косова, односно уклањања барикада од стране Срба, али без претходног испуњења већег дела услова које је поставила Српска листа.

Срби са Севера Косова подигли су прве барикаде 10. децембра, а све до 29. децембра било их је најмање 14. Званичан повод за постављање нових барикада било је хапшење бившег припадника Косовске полиције, Дејана Пантића. Његово пуштање, али уз ослобађање још двојице ухапшених Срба, био је и један од услова за уклањање барикада уз повлачење наводних спискова за хапшење Срба, те повлачење припадника Косовске полиције који су се распоредиле на Северу.

И док је Дејан Пантић пуштен у кућни притвор, а Београд наводно добио гаранције да неће бити кривичног процесуирања учесника на барикадама, Срђан Трајковић и Миљан Аџић још увек су у притвору, а полицајци албанске националности и даље су распоређени у етнички мешовитим насељима северног дела Митровице.

Упркос томе што нису испуњени сви услови, организатори барикада пристали су на то да их уклоне.

Повереник Покрета за одбрану Косова и Метохије је потом позвао грађане да се окупе како би дигли глас против „велеиздаје“ Александра Вучића и „тортуре, бахаћења, неконтролисаног богаћења, претњи, уцена“ Српске листе, те „најсвирепије издаје“ од прошле недеље – „аминовање“ база Косовске полиције.

„Грађани српске Митровице изаћи ће да јавно и јасно пошаљу поруку јавности, српској пре свега, да Александар Вучић оваквом проалбанском и по Србе на Косову и Метохији погубном политиком својом, као и Српска листа која је била дугогодишњи партнер Тачију и Харадинају, не могу више да представљају Србе који живе на Косову и Метохији“, казао је.

Најавио је и да ће да затраже од власти у Београду да се Србима на КиМ одреди „државни преговарач“ – заступник, који ће пре свега да поштује интересе и Србије и Срба на Косову, те да ће да затражи повлачење свих полицијских снага са Севера које су у међувремену распоређене, а конкретно од КФОР-а – да не излази из оквира свог мандата.

Протестно окупљање Срба у Косовској Митровици подржао је Покрет за одбрану Косова и Метохије, као и покрајински одбор Народне странке Косово и Метохија, позвао на протестни скуп у Косовској Митровици.

Категорије:MAIL - RSS FEED

1 reply »

  1. СВАКА ЧАСТ БРАЋИ ПРОТИВ САМ ДА БЕОГРАДСКИ режим ЗБОРИ У ИМЕ СРБСКЕ БРАЋЕ И СЕСТАРА СА КОСОВА МЕТОХИЈЕ НИЈЕСАМ ЗА ТО ДА КАКО БИ НАЗВАО НАЗОВИ ПАТРИЈАХА ДА ОН ДОДЂЕ У ПЕЋ ОН ЈЕ унијат НЕК БОГ ВАЗДА БУДЕ УЗ НАШУ РАЊЕНУ ЂЕЦУ БРАТЕ ЈОВИЋУ ДОБРО ЗБОРИШ ФОРМИРАТИ ДЕЛЕГАЦИЈУ СРБА СА КОСОВА МЕТОХИЈЕ ДА БУДЕ ПОСРЕДНИК ИЗМЕДЂУ окупатора НИКАКО КА ПЕТАР ПЕТКОВИЋ И ОНИ ИЗ БЕОГРАДА КРОЗ ВЕКОВЕ СРБИ ИЗ ТИХ ОКУПИРАНИХ МЕСТА СУ ЗНАЛИ КАКО ТРЕБА А МИ БРАЋА И ПРИЈАТЕЉИ ЋЕМО ПОДРЖАТИ СВАКО КОЛИКО МОЖЕ ЗНА И УМЕ ЖИВЕЛО УЈЕДИЊЕЊО СРБСТВО У СЛОБОДНОЈ СРБИЈИ ДР СТЕВАН МОЉЕВИЋ 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    Свиђа ми се