АКТУЕЛНО

Чешка: Драконска казна борцу са Донбаса, или: Још једном о „правди“ западних крсташа


СРБски ФБРепортер
14.2.2021.

Драконска казна коју је чешко правосуђе у јулу 2021. изрекло Aлексеју Фадејеву, добровољцу који се борио на Донбасу, сликовито говори за какву се то владавину права залаже „демократски западни свет“.

Алексеј Фадејев је родом Белорус и држављанин Белорусије, који живи у Чешкој. Када је избио рат у Донбасу 2014. године Алексеј се одазвао и као добровољац учествовао на страни бранилаца, јер је, како сам наводи, наивно сматрао да је истина једна – иста и на западу и на истоку. Али, није тако било. Запад, очигледно има „своју истину“, као што је имао у време сваког крсташког похода – и користи све ресурсе да ту „своју истину“ свима наметне.

„Ja нисам терориста. Помагао сам у одбрани од украјинских фашиста“

21 година затворске казне – пресуда без преседана у чешком правосуђу, а која је Фадејеву изречена због „тероризма“, изазвала је сумње чак и код чешког историчара Давида Свободе, који иначе нема симпатија ни према Фадејеву нити ополченцима, и сву кривицу за рат у Донбасу уз гнушање приписује Русији. Свобода у свом тексту поставља питање: да ли су Чеси правду заменили самообманом? Историчар наводи да је у случају Фадејева суд напрасно одлучио да је реч о тероризму и да је, за разлику од других сличних случајева за које су одређене много мање казне, овде одреаговао таквом казном која би била примерена хладнокрвном убици. (Превод текста је доступан овде.)

Љубазношћу Игора Александровича Самојленка, нашег сарадника из Русије који показује нарочито интересовање и братску и хришћанску бригу и љубав за људе који неправедно страдају у затворима (његову преписку са генералом Мадићем смо више пута објављивали на нашем сајту), преносимо вам писмо које је у августу прошле године добио од Алексеја Фадејева, а које јасно говори каква је то западна правда резервисана за православне који бране своје домове и огњишта.

Зар и ми, после свега што смо преживели, можемо имати илузија да би у ЕУ правда за Србе била другачија?


Поштовани Александре, здраво!

Хвала Вам за писмо! Речи подршке и свест о томе да нисам сам и да Руси, посебно Ви Александре, мислите и бринете за мене – имају за мене огроман значај и дају ми снагу.
Да… 21. годину су одрезали. Ко би могао да помисли. Ја сам, када сам 2014, 15. и 16. године путовао у Доњецк, ишао тамо ради истине и мало наивно сам мислио – „наша истина је једна“. Да, и овде у Чешкој, у то време то се није сматрало злочином.
Али, добро, joш не падам духом. Судске могућности joш нису исцрпљене, борићемо се.
Што се тиче преписке, Ви сте у праву, писма пролазе кроз много руку и путују дуго. Биће много згодније одржавати контакт преко моје маме, Људмиле Ивановне Мучицове, она је моје лице од поверења (према чешким затворским прописима, прим. ред.), живи у Чешкој и ја се са њом чујем преко телефона сваког дана. Сада је на путу, јавиће Вам се кад се врати, у другој половини септембра.
Извињавам се због стила мог писма. Мене, као терористу, држе у изолацији, мозак ми је ослабио од ове ћелије, а и писма нисам одавно писао.
Још једном Вам хвала. Грлим Вас.

С поштовањем,
Фадеjев А.

П.С.
Игоре Александровичу!
Извините, ја Вас у целом писму ословљавам Александром.
Добро је што сам бар приметио пре него што сам коверту залепио 🙂


Допуна текста: У новијем писму Игору Александровичу, Алексеј Фадејев описује да су се у међувремену услови у затвору погоршали, да је његова молба за помиловање одбијена и да његови браниоци нису успели да дођу до председника Земана.

Напомена:

Алексеју Фадејеву се може писати на адресу:

Aliaksei Fadzeyev
Nám. Míru 55, PS 308/C,
50711 Valdice
Ceska Republika

Категорије:АКТУЕЛНО, MAIL - RSS FEED

1 reply »

  1. НЕМА ПРАВДЕ НА западу ЈОШ ОД ВРЕМЕ ЦАР ДУШАНОВА ЗА СВЕ ТРАГЕДИЈЕ СРБСКОГ РОДА СУ КРИВИ папа ватикан чифути и турци османлије РЕЧЕ НАШ БРАТ ИЗ ТРЕБИЊА ЈОВАН ДУЧИЋ ВЕРУЈЕМ У БОГА И СРБСТВО

    Свиђа ми се