АКТУЕЛНО

ЕДИТОРИЈАЛ: Родитељи водите рачуна које слике чувате у рачунару- Интернет Брат вас „снима и пријављује“


УПОЗОРЕЊЕ РОДИТЕЉИМА – ВОДИТЕ РАЧУНА КОЈЕ СЛИКЕ СТАВЉАТЕ, НЕ САМО НА ИНТЕРНЕТ, ВЕЋ У ВЛАСТИТЕ РАЧУНАРЕ И „МОБИЛНЕ УРЕЂАЈЕ“..


Гледам вечерас ударне вести (канадске- иначе ја живим на „трулом западу“) где јављају да је „Apple“ признаје да без знања корисника претражује фотографије у њиховим компјутерским уређајима- наводно да би ухватили педофиле и друге криминалце (све то раде у сарадњи са ФБИ и другим полицијама) .

Свакако да лично поздрављам сваку иницијативу да се пред лице правде изведу педофили и други сексуални предатори- али у овом и другим сличним случајевима, оваква такозвана „добронамерна иницијатива“ (која суштински представља грубо нарушавање личних слобода и приватности) може да се изроди у нешто друго- много озбиљније.
…Ако познајемо „уврнути западни менталитет“ који је данас све присутнији и у данашњој „еуро-колонизованој“ Србији, по коме практично свака слика голишавих малишана предшколског узраста може да се протумачи као „дечја порнографија“- онда дефакто „улазимо у минско поље“.
…И ако познајемо наш „родитељски менталитет“, по коме никад није била срамота имати слике својих жиголишавих беба и тек проходалих малишана (сви их поседујемо у својим породичним албумима- укључујући и властите)- Онда можемо да схватимо каква нам „невидљива опасност“ овде прети.

А та невидљива опасност је- да такве приватне фотографије могу да заврше у рукама „западно тренираних“ социјалних службеника који имају овлашћење да „плене туђу децу“ под разним условима- углавном условима које је створила сама држава. Наравно за такве „модерне инквизиторе“ добронамерне (и приватне) слике ваших малишана могу да буду „протумачене“ као крунски доказ наводне „сексуалне злоупотребе“. А као што знамо Србија је ових дана на мети белосветских „купаца деце“. Дакле, верујем да овде сада није тешко сабрати два и два!?

Већина нас је до сада била свесна опасности постављања таквих слика на интернету и друштвеним мрежама (пре свега њихове „интернет злоупотребе, али такође и „легалних консеквенци“)- али оваквим јавним признањем „Apple“-а  „ВеликоБратовска Пандорина Кутија“ добија нову димензију-

Дакле више (у ствари већ дуже време) нису безбедне ни ваше приватне фотографије, у вашим приватним рачунарима, не само оне које чувате на разним виртуелним дисковима (Cloud Service, Microsoft One Drive идр.) већ и оне које чувате на личним „хард дисковима“- а којима сте „свесно или несвесно“ омогућили да их претражују разне компјутерске апликације, које су одувек биле више у служби „великог брата“, него у вашој „муштеријској“.

Ја лично се трудим да приватне „дигиталне ствари“ чувам на преносним дисковима (portable HD or USB drives), за које претходно осигурам да нису повезани на интернет… 😊

Миодраг Новаковић уредник и оснивач СРБског ФБРепортера

1 reply »