АКТУЕЛНО

Објављен извештај Канцеларије за КиМ о „дијалогу“ – Седница Народне скупштине 27.маја


Како је раније најавила председница Скупштине Маја Гојковић, Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије предала је Скупштини извештај о дијалогу Београда и Приштине под покровитељством ЕУ од 2013. године до 2019. године за потребе седнице Парламента о Косову, 27. маја.

Извештај је предат парламенту и доступан је свим посланицима и јавности. Можете га прочитати на линку ОВДЕ.

Извештај има око осамдесет страна и у њему је, између осталог, наведено да је Србија одабиром мирног принципа за активно и посвећено ангажовање у преговорима направила „својеврсно стратешко изненађење“.

Наводи се да је дијалог у сваком смислу радио за интересе српске стране која је у периоду преговора успела да очува мир на Косову и шире.

Истиче се и да је ангажовање Србије у дијалогу успело да „делимично амортизује бескомпромисан став подржавалаца такозване независности Косова и да они више не сматрају да је косовска независност напросто завршена ствар“.

У извештају је оцењено и да је Србија успела да у потпуности заштити своје интересе у покрајини и у контексту европских интергација „без давања суштинских уступака“.

„Упркос критикама везаним за наводну предају српских интереса на северу Косова, на том простору Срби тренутно доминирају свим политичким, полицијским и правосудним институцијама и та њихова доминација је призната и од Приштине и међународног фактора“, пише у Извештају.

Од 2013. године било је укупно 188 састанака, од којих је 24 на високом политичком нивоу, а споразума и договора потписаних на политичком, техничком, и експертском нивоу укупно 45, наводи се у Извештају.

02-1719_19_ИЗВЕШТАЈ – клик и читајте

***

Гојковић: Вучићево излагање биће темељно

Гојковићева је рекла да ће се на седници парламента први обратити председник Србије Александар Вучић, који ће пред посланицима и грађанима поднети усмени извештај о стању и ситуацији на Косову и дијалогу који се води од 2013. године.

Како је додала, председник Србије ју је обавестио да ће његово излагање бити темељно и садржајно и да ће трајати „онолико колико је потребно и колико захтева ова изузетно важна и значајна тема за српски народ на Косову и Метохији, али и све грађане Србије“.

После тога, према њеним речима, почеће дебата у складу са Пословником и шефови свих посланичких група, а потом и сви посланици имаће прилику да излажу и коментаришу и изнесу став о извештају и излагању председника Србије.

Она је поновила да ово је изузетно важна седница и да је важно да у тој расправи учешће узму све посланичке групе.

„Ово је место у коме се води дијалог и на коме је важно да се разговара о Косову и Метохији и о извештају о досадашњим преговорима уз посредовање ЕУ и свим темама везаним за Косово и Метохију“, рекла је Гојковић.

Оценила је да посланици који критикују заказивање седнице само траже изговоре да не дођу у понедељак, 27. маја, на седницу, иако грађанима и својим бирачима дугују да као посланици у Скупштини изнесу своје политичке ставове о веома важном питању – Косову.

„Ако у понедељак не дођу и не учествују у овој изузетно важној расправи и теми о којој се говори годинама у нашој држави онда показују да им није важно шта грађани Србије мисле и да им није важно питање КИМ и да им је у овом тренутку много важније питање ко ће седети у РЕМ-у и њихови захтеви да они као политичари учествују у непоштовања закона приликом избора чланова РЕМ-а или им је жеља да разговарају о РТС и бизнис плану фирми које представљу Драган Ђилас и Вук Јеремић“, рекла је Гојковић.

Она је оценила и да посланици који кажу унапред да неће доћи на седницу сакривају чињеницу да је данас политичка храброст и мудрост изнети свој став о Косову.

„Можда и немају ништа ни да кажу па им лакше да нападају оне који имају. А неки желе да сакрију чињеницу да су их, док су били ван парламента, посланици напустили, па по Пословнику не могу ни да кажу нешто“, рекла је Гојковић.

ИЗВОР: Н1

***

————

24.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ КАКВА ТЗВ еу ИЛИ ТАЧНИЈЕ окупаторска римска легија И ОСТАЛЕ поганије КОЈЕ СУ ПРОТИВ СРБА ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ КОЈИ СЕ ДРЖЕ КОСОВСКОГ ЗАВЕТА И СВЕТОСАВЉА 🏴‍☠️ 😀 СССС

    Свиђа ми се