АКТУЕЛНО

Наши издавачи изгубили трку на тржишту уџбеника – од немачких и хрватских…


По неким рачуницама, странци су ове године само од продаје књига првацима и петацима профитирали готово десет пута више него домаћа конкуренција којој је преостала зарада од 1.447.080.193 динара

Oд 1. септембра ђаци који крену у други и шести разред учиће према новом, реформисаном плану и програму, као што је био случај и са првацима и петацима почетком текуће школске 2018/19. године. Објављивање каталога одобрених уџбеника за други и шести разред очекује се око 25. маја, после чега школе имају две недеље да се изјасне које ће књиге користити њихови ученици.

Иако је уобичајена пракса да Министарство просвете не износи у јавност проценат заступљености појединих издавача на тржишту уџбеника, у јавности се десетак година говори о монополској заступљености појединих страних издавача на тржишту школских књига. Ту чињеницу су око Васкрса у телевизијским изјавама потврдили и неки од највиших представника власти, појаснивши да „у појединим областима, као што су уџбеници, морају да дају монопол страним владама јер упућују притиске на нашу земљу”. Подаци које су, после захтева упућеног Министарству просвете и позивања на доступност информација од јавног значаја, из овог дела владе добили представници Удружења издавача уџбеника Србије говоре да је заступљеност страних издавача на српском тржишту уџбеника за први и пети разред 87,4 одсто.

То подразумева да већински удео на овом тржишту имају четири страна издавача, па се 11 преосталих малих, домаћих издавачких кућа, уз „Вулкан”, који се тек укључио у ову трку, прибојавају да ће се слика монопола само пресликати и на нове књиге које ће ђаци у току лета бирати за други и шести разред. Такође се питају да ли ће се такав тренд наставити, ако се зна да ће из године у годину уследити и корените реформе градива – у трећем и седмом, па у четвртом и осмом разреду осмолетки.

На основу детаљног извештаја о заступљености издавача у продаји уџбеника за сваки предмет појединачно у првом и петом разреду, који су Удружењу издавача уџбеника Србије пре неколико месеци послали из Министарства просвете и у који је „Политика” имала увид, начињена је табела. Она приказује да четири страна издавача држе 87,4 одсто овдашњег тржишта школских књига за прваке и петаке. Од тога „Нови логос”, „Клет” и „Фреска” првацима и петацима, како наглашавају чланови Удружења издавача, продају 71,75 одсто уџбеника, а „Бигз” 15,65 одсто. Осталих 11 овдашњих издавача заступљено је на тржишту за реформисане разреде у току текуће школске године са само 12,6 одсто. Преведено у добит, то значи да странци од продаје књига првацима и петацима профитирају 10.035.133.318 динара, док домаћим издавачима преостаје зарада од 1.447.080.193 динара.

Саша Петковић, сувласник издавачке куће „Вулкан издаваштво”, сматра да конкуренција на тржишту уџбеника треба да постоји, али и да заступљеност домаћих издавача треба да буде већа, као што је у свим земљама у региону и свету. Челни човек највећег домаћег издавача, који ове године тек улази на тржиште уџбеника, сматра да смо ми једина земља у којој стране издавачке куће држе више од 80 одсто школског тржишта.

– Нажалост, нисмо имали времена да обавимо опсежнија истраживања тржишта и обратимо се Комисији за заштиту конкуренције – наглашава Петковић и додаје да су, борећи се за заштиту законитости, пре неколико месеци указивали да се спречава улазак „Вулкан издаваштва” на тржиште уџбеника.

Нада Стојановић, директор „Математископа”, каже да се приликом новог избора уџбеника за други и шести разред нада и лошијој ситуацији.

– Направљен је ланац повезаних притисака на директоре школа, а они то преносе на наставнике који би требало да бирају уџбенике. Либерализација тржишта требало је да донесе много квалитетних уџбеника, а претворила се у своју супротност: монопол – истакла је директорка издавачке куће специјализоване за уџбенике из математике.

Групација „Клет”, уз неке измене, слично као и у току текуће школске године, биће и од 1. септембра заступљена на тржишту уџбеника за први и пети разред основне школе, нагласила је за „Политику” Гордана Кнежевић Орлић, директорка српског дела ове издавачке групације. Она прецизира да су „Нови логос”, „Клет” и „Фреска”, чланице те групације, на тржишту уџбеника за поменуте разреде заступљене са око 50 одсто, као и да нема представу како ће се то одразити на продају нових издања припремљених за други и шести разред. Што се тиче тврдњи Удружења издавача уџбеника Србије да су из Министарства просвете добили потврду да је групација „Клет” тренутно заступљена на тржишту за први и пети разред са 71,75 одсто, она истиче да не зна да министарство располаже тим подацима.

– Више бих волела да разговарамо о 10.000 интерактивних задатака које смо урадили за дигитална издања уџбеника, о великом залагању и новцу које смо уложили у њих, о више од хиљаду аутора које плаћамо да бисмо направили савршене ђачке књиге. То су ствари о којима желим да причам, а не о тржишту уџбеника, јер су подаци о којима говорите непрецизни, настали на основу узорка који евентуално обухвата 15 одсто тржишта уџбеника за први и пети разред – изричита је Гордана Кнежевић Орлић, која је и председница Удружења издавача уџбеника, наставних средстава и учила Србије.

Подсетимо, „Клет” је немачка компанија која послује у великом броју земаља и има утицај све до Брисела. Оснивач „Новог логоса” је хрватска фирма „Профил интернационал”, коју је купила кућа „Клет Словенија”, а групацији је припојена и „Фреска”, што нам је и у ранијим разговорима потврдила Гордана Кнежевић Орлић. У јавности је више пута објављено да је „Бигз” пре више од деценије припојен хрватској „Школској књизи”.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

———

23.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Заиста ме чуди, како то да онај „који се лавовски бори“ за србску ствар, није успео да довуче неког албанског издавача да штампа уџбенике за нашу децу.

    Свиђа ми се

  2. Један народ као срБски који је дао писменост цивилизацији, треба да дозволи себи да му историју пишу освајачи, зар није доста било бечко берлинске школе? Шта раде они који за то добивају плаћу? Шта ради струка? Зар данас док наука доказује настанак живота, и не налази прелазних форми, ми и даље фурамо еволутивни процес, па и кокоши нам се смеју народе Бог са вама! Такво школство је боље да не постоји, мање штете…, или се изборимо за здраво разумско образовање, у наспротном нећемо постојати! Понеумљање нам не служи, толико скрнављење хомо сапиенса не може преживети! Господе запрети злу, ти једино то можеш! Амин Боже дај!

    Свиђа се 1 person