АКТУЕЛНО

Антонић: Да је Kосово стварно независно, не би они од нас тражили да признамо независност (ВИДЕО)


Проф. др Слободан Антонић

Слободан Антонић, социолог и политички аналитичар, оценио је да је на делу „тихо“ признање Kосова од Србије и нагласио да је тиме Србија крочила на пут нестајања. Он је додао да Kосово јесте одраз националне свести и да одрицањем од тог дела Србије, Србија се одриче себе. Антонић је објаснио шта би Србија могла да уради како би зауставила процес признања, али је истакао да је јасно да за тако нешто не постоји политичка воља. Он је додао да се и код једног дела опозиције не види да има јасан став о Kосову, у чему се и не разликује од актуелне власти, па самим тим није алтернатива режиму који води Србију у тихо признање Kосова. Такође се дотакао и забрињавајућег става једног броја владика и патријарха Иринеја.

„Састанку у Патријаршији су присуствовали Патријарх и оне владике које су хтеле да саслушају Вучића и Додика, а не сви, како је то наведено у неким медијима. Тако да се он обратио појединим Владикама и Патријарху. То није било званично обраћање Вучића сабору. Била је доста велика опозиција међу владикама да ли да се пусти Вучић да ту говори. Имајући у виду да је црква један од великих дародаваца цркве, разумљиво је да држава има право да каже. Али то што се о томе не прича у парламенту најбоље доказује стање демократије у Србији. Парламент је само врста кулисе где се не доносе никакве битне одлуке, већ се усвајају закони по аутоматизму. С друге стране прави се нека врста представе за народ имајући у виду да постоји преноси. Значај парламента је маргинализован и има само симболичку улогу. Парламент је суверен и ту су представници народа, па самим тим је и природно да се ту разговара о нечему што се тиче нашег суверенитета, као што је питање Kосова и Метохије“, казао је Антонић.

Он је додао да никада раније није било тако и подсетио да када су вођени преговори у Бечу делегација ј увек подносила извештаје парламенту и о томе се расправљало.

„Видели сте Вучићеву изјаву да је његов план о разграничењу одбијен, а ми о томе ништа не знамо. Он га није ни изнео, само се причало о разграничењу без плана што је јасно да не постоје консултације с народом. То је све само нека врста његове пропаганде“, истакао је Антонић и додао да у тим преговорима Албанци изгледају много озбиљније него српска страна.

Проф. др Слободан Антонић

Он је подсетио да се Вучић оног дана када је била инаугурација отворио питање Kосова које није помињао у изборној кампањи и било је јасно да је Вучићева идеја некакво попуштање.

„Вучић је пробао да добије север Kосова за признавање сецесије Kосова од Србије. Па када није успео у томе, онда је пробао да се трампи, па да да општине на југу Србије за север Kосова. Па ни то није прошло. Па у трећем кораку, ето, да остане бар врх Kопаоника који је у суштински важна стратешка тачка за контролу Србије. Па је говорио да ми тамо немамо ништа, и ако бисмо добили макар метар и то би било нешто. Па ни то није успео. У тим преговорима, то сада тако изгледа, он је све изгубио. Ништа није успео да испреговара и зато сада каже та ствар је пропала и он није крив. Или је он неуспешан преговарач или је он дао нека обећања па нема маневарски простор“, рекао је Антонић.

Антонић је истакао да Вучић и не мора да каже да Србија признаје Kосово, али да је он довољно урадио, јер је север Kосова предао Албанцима Бриселским споразумима и извео те општине из система Србије.

Он је 50.000 људи и 50 км територије предао другој држави. Већ је штета почињена. И сада имамо даље преговоре који иду ка томе да Србија не прави проблем. Направи се нека формулација да неће сметати једни другима у пријему у међународне организације. Онда Kосово аплицира за столицу у УН и Србија се ту неће мешати, али ће Москва и Пекинг затражити мишљење Србије да ли да стави вето. А Србија ће рећи да смо се обавезали да нећемо да блокирамо једни друге и не можемо да будемо против тога. То не значи да ће Kина и Русија у том случају да дозволе да Kосово уђе у УН. Али та псеудо-држава заокружује своју државност“, оценио је Антонић и додао да је Србија на прагу тихог признања Kосова.

фото, архива 2013.

Он је оценио да би то увело Србију у процес нестајања, јер земља која се одриче своје територије и народа престаје да постоји.

„Србија би у овом тренутку могла да суспендује Бриселске споразуме с аргументом да је урадила све што се од ње тражило, а друга страна није испунила ништа. И ви можете да кажете да нећете да преговарате више уопште, док Албанци не испуне своје обавезе. Ако нећете, ми ћемо да се вратимо уназад и да вратимо нашу администрацију на север Kосова. Не то, али ми смо се сада наљутили што су они увели царине, и сада тражимо да се то укине или ублажи па ћемо да разговарамо. Да је Kосово стварно независно, не би они од нас тражили да признамо независност. То је важна ствар не само симболички то је завршетак легализације онога што је отето силом“, закључио је Антонић.

Он је додао да не може да се очекује да се Kосово врати одједном, али да на томе треба радити, јер се ситуација мења што је и историја показала.

ИЗВОР: HelmCast

———-

16.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ГОСПОДИНЕ АНТОНИЋУ ЈЕДИНО ЧЕСТИТИ ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ И ЕРП И КОСОВСКА МЕТОХИЈСКА ЈЕ СВЕТОСАВСКА СВЕ ДРУГЕ НАЗОВИ ЕПАРХИЈЕ И ТЗВ ВЛАДИКЕ СУ унијати ШТА ЋЕ ТЗВ ав НА ТЗВ САБОРУ ДА СУ ТО ПРАВЕ СРБСКЕ ВЛАДИКЕ КА ШТО НИЈЕСУ ОНИ БИ БИЛИ НА СТРАНИ ВЛАДИКЕ АРТЕМИЈА КОЈИ ЈЕ ЗА МЕНЕ СВЕТАЦ КА СВЕТИ САВА НЕ МОГУ ДА РАЗУМЕМ МНОГЕ СРБЕ НАЈБЛИЖИ ИМ СТРАДАЛИ ОД усташа балија шиптара У ОВОМ БЕЗИМЕНОМ РАТУ ОД 1991 ДО 1999 А ОНИ СУ ЗА ТЗВ ПАТРИЈАХА иринеја гавриловића САМО НАС КОЈИ СМО ЕРП И КОСОВСКУ МЕТОХИЈСКУ У ПРОГОНОНСТВУ СМО ЗА СРБСТВО И ПРАВОСЛАВЉЕ ШТА СЕ ЕВО ПАР СТИХОВА МАЛИ ВЛАДИКА РАСТОМ СА СЕДОМ БРАДОМ МИСЛИ ДОБРО СВОМ СРБСКОМ НАРОДУ СВОЈОМ ГЛАВОМ НИЈЕСУ ГА НИКАДА ИСКРЕНО НАЗОВИ ДРУГЕ ВЛАДИКЕ КА БРАТА СРБИНА ВОЛЕЛИ ВЕЋ СУ МУ ИЗДАЈУ И ТРАГЕДИЈУ КОСОВСКУ МЕТОХИЈСКУ ПОТАЈНО СПРЕМАЛИ ТРАЖИЈО ЈЕ ПОМОЋ И ПРВОБИТНО ЈЕ ОТИШАО У ШИШАТОВЦЕ У СРЕМ ДА ТРАЖИ КРОВ НАД ГЛАВОМ МНОГИ СУ ТАД САМО ЧЕКАЛИ ДА ИМ НАРЕДЂЕЊЕ ОД издајника тадића ДОДЂЕ ДА ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ НА ЖАЛОСТ БУДЕ ЛАЖНО ОПТУЖЕН ОД ЊИХ ДА МУ ГЛАВЕ ДОДЂУ ДА ЈАДАН НЕ БИЈО ПРОДЂЕ КА НАШ СЛАВНИ ВОЖД КАРАДЂОРДЂЕ АЛИ БОГ ПОСЛА ДИВНОГ НАМ БРАТА МИЛОЈА ЗВАНОГ ГРЕШНИ МИЛОЈЕ БРАТА СРБИНА И ПРАВОСЛАВЦА КОЈИ ИМА СРЦЕ КОСОВСКИХ ЈУНАКА ДАДЕ ВЛАДИКИ АРТЕМИЈИ И КАЛУДЂЕРИМА КРОВ НАД ГЛАВОМ КАД НИКО ТО СМИЈО НИЈЕ БАШ У СРЦУ ДРАГЕ НАМ И ЧЕСТИТЕ ШУМАДИЈЕ СКУПИЛО СЕ ТАДА СРБА И СЛОЖНО ПОМОГАШЕ КА НИКАДА ДО ТАДА БРАТСКИ И СЛОЖНО ДА СЕ ПО ОЈАДЂЕНОЈ СРБИЈИ ПОДИЖУ СВЕТЕ КАТАКОМБЕ ДА ЧУВАЈУ ВЕРУ ДАТУ ОД БОГА МИЛОГА ПРАВОСЛАВНУ И ОД БОГА НАМ ЈЕДИНУ ИСТИНИТУ ДАНУ ГУСЛЕ МОЈЕ ОПЕВАЈТЕ МИ СВЕТОСАВЉЕ И ПРАВОСЛАВЉЕ ЧИЈЕ ЛЕПОТЕ ДИВНА СРБАДИЈА КРОЗ МОЛИТВЕ БОГУ И СВЕТОМ САВИ ПРЕНОСИ И ВЛАДИКИ РАДУ ПЕТРОВИЋУ НАЈМУДРИЈОЈ СРБСКОЈ ГЛАВИ ЧУВАЈМО ЈЕДНИ ДРУГЕ БРАЋО СРБИ МОЈИ СВЕТОСАВЦИ ДА ПРЕД БОГОМ И ПРЕЦИМА КОЈИ СУ ГОРЕ У ВЕЧНОЈ НЕБЕСКОЈ СРБИЈИ УГЛЕДАМО БОЖЈЕ ЛИЦЕ А ОНИ КОЈИ СУ РАДИ ШАКЕ ЗЛАТА НА ЗЕМЉИ СУ ПОСТАЛИ СВОЈОМ ПАСИНОВШЋУ И ИЗДАЈОМ СРБСКОГ РОДА КУКАКВИЦЕ РАДИ ТРИДЕСЕТ ЗЛАТНИКА КОЈИ екунумисти ОД папе ПРИМИШЕ ДА РУКУ ЉУБЕ ТОМ КОЈИ ИЗ рима И ватикана ОД 1054 ГОДИНЕ НАС СРБЕ ПРОЗВАШЕ ШИЗМАТИЦИМА И ДА ОНИ НАВОДНО БРАНЕ ДУШЕ НАШЕ АЛИ ТО ЈЕ ЛАЖ ОНИ СУ ЈОШ КОСОВСКЕ БИТКЕ 6897 ГОДИНЕ БИЛИ ПРОТИВ СРБА УЗ турке УЗ аге бегове паше КРОЗ СТИХОВЕ САМ МАЛО ПРОБУДИЈО УСПАВАНО СРБСТВО ВЕЋИНА ЈЕВРОПУ И ЊИХОВО ИЗМИШЉЕЊО БОГАТСТВО САЊА И ЊЕМУ СЕ НАДА ШТО ЈЕ НЕТАЧНО ЗА СРБЕ СВЕ НЕВОЊЕ СРИЖУ ОД ватикана рима И ПИГАНОГ запада СССС

    Свиђа ми се