АКТУЕЛНО

Москва упозорила Кијев и Вашингтон: Не долази у обзир капитулација Доњецке и Луганске републике


„КИЈЕВСКА ПАРТИЈА РАТА НИЈЕ ДОНБАСУ ОСТАВИЛА ДРУГИ ИЗБОР ОСИМ САМОСТАЛНОСТИ И САМОЗАШТИТЕ“

* Опуномоћени представник Русије на преговорима у Минску Борис Гризлов: „Доњецки и лугански референдум били су одговор на оружани преврат у Кијеву, на узлет неонацизма у Украјини, на премлаћивање и убијање несагласних са новом кијевском влашћу и на отпочињање казнене операције против Донбаса. Били су реакција људи на грубо кршење њихових права, на претњу њиховим животима. Били су одговор Донбаса на агресију са запада“

НЕ ДОЛАЗИ у обзир никаква капитулација самопроглашених Доњецке и Луганске републике – изјавио је у име Москве Борис Гризлов.

У име Москве, зато што је он опуномоћени представник Русије за преговоре у Минску између Кијева, Доњецка и Луганска.

Гризлов је почетно упозорење, које није намењено само украјинским војном и државном врху, него и његовим покровитељима из Берлина, Брислеа и Вашингтона, додатно прецизирао, наласивши:

„Доњецки и лугански референдум били су одговор на оружани преврат у Кијеву, на узлет неонацизма у Украјини, на премлаћивање и убијање несагласних са новом кијевском влашћу и на отпочињање казнене операције против Донбаса. Били су реакција људи на грубо кршење њихових права, на претњу њиховим животима. Били су одговор Донбаса на агресију са запада“.

Гризлов је истакао да су сви догађаји који су уследили потврдили да су становници Донбаса са пуним правом донели одлуке које су донели након преврата у Кијеву 2014-те:

– Кијевска партија рата, додао је, житељима Доњецка и Лиганска није оставила никакав други избор осим самосталности и самозаштите. Донбас је од званичног Кијева добијао само – агресију и блокаду. Све што је имао прилику да чује од официјелног Кијебва биле су претње и позиви на предају. Наравно, никакве  капитулације Доњецка и Луганска неће бити и не може да буде“.

Гризлов је чак подвукао: „Па нису људи у Донбасу до данас бранили своје право на живот, пристојну будућност, на свој језик и историјско памћење да би се свега тога сада одрекли“.

Он је подсетио да је Украјина на преговорима у Минску пристала на „посебни статус“ Доњецке и Луганске републике.

ИЗВОР: ФАКТИ

————–

12.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић