АКТУЕЛНО

Властимир Вујић: ТРИ МУДРАЦА ПРОТИВ ОРБАНА


Европска народна партија је из свог чланства суспендовала „Фидес“ мађарског премијера Виктора Орбана

фото: ПЕЧАТ

Искључење десно-конзервативног „Фидеса“ мађарског премијера Виктора Орбана из Европске народне партије (ЕНП) прве су 8.фебруара званично затражиле две демохришћанске странке из Белгије и луксембуршка Хришћанско-социјална народна партија, чији је члан председник Европске комисије Жан-Клод Јункер. У писму председништву ЕНП те три партије навеле су да се Орбан „понаша отворено супротно“ вредностима народњака, те да – оцена лидера белгијске франкофоне партије ЦдХ Максима Превоа – „Орбанови изгреди више нису прихватљиви“ па се „не могу даље подржавати“. Захтев је доспео на дневни ред ЕНП када је иза њега (почетком марта) стало 13 чланица, чиме је испуњен услов да искључење или суспензију чланице мора да затражи најмање седам партија из најмање пет земаља.

КОРИСНИ ИДИОТИ

Виктор Орбан им је одговорио да чланови ЕНП који позивају на искључење његове странке из тог политичког блока иначе највећег у Европском парламенту, раде у корист својих и његових левичарских противника. Подвукао је и да су сви који желе елиминацију „Фидеса“, на чијем је он челу од оснивања (пуне три деценије), „што би Лењин рекао, корисни идиоти“, и додао да такви „иако верују да воде духовну борбу, заправо само служе интересима других“.

Партијска „породица“ ЕНП била је врло забринута и због кампање мађарске владе против мигрантске политике Европске уније. Плакати који су приказивали „подругљива“ лица Јункера и Џорџа Сороша (оптужујући их да су утицали на ЕУ лидере да дозволе улазак многобројних миграната претежно муслимана, у Европу) с натписима „И ви имате право да знате шта Брисел спрема“ изазвали су бурне реакције у Бриселу.

Коментаришући оптужбе да кампања његове владе против овог политичког „двојца“ има антисемитске тонове, Орбан је рекао да их Мађари не сматрају антисемитрским и да он „не може ништа да учини око чињенице да је Ђерђ (Џорџ) Сорош Мађар јеврејског порекла“…

Проблем ЕНП са „Фидесом“ и Виктором Орбаном остао је без решења и након посете Манфреда Вебера Будимпешти 12.марта. Вебер, иначе председник Клуба посланика ЕНП у Европском парламенту (и један од главних кандидата за наследника председника ЕК Јункера), пред Орбана је ултимативно поставио три захтева – да престане с кампањом против ЕУ, извини се колегама из ЕНП које је назвао „корисним идиотима“, и да дозволи Сорошевом Централноевропском универзитету да остане и настави с радом у Будимпешти (од септембра треба да се пресели у Беч).

Мађарски премијер је испуно само први захтев. Извино се свим посланицима „народњака“ који су спорни цитат Лењина схватили лично. И поручио да од кампање против мигрантске политике ЕУ ни за педаљ неће одступити: „Одбрана европских вредности и хришћана, као и заустављање масовне имиграције, за нас су важнији од дисциплине партије у оквиру ЕНП“.

АУСТРИЈСКИ СЦЕНАРИО

И скупштина савеза странака десног центра у Европском парламенту 20.марта у Стразбуру је, са 190 гласова „за“ и три гласа „против“, изгласала суспензију „Фидеса“.

Виктор Орбан одлуку о суспензији „Фидеса“ из фамилије ЕНП сматра компромисом јер је примењен „аустријски сценарио“ према којем је формиран савет „три мудраца“ који треба да испитају компатибилност  мађарских државно-правних институција са европским.

Одмах је медијима саопштио да ће „мудрацима“ ЕНП (Херману Ромпеју, Волфгангу Шиселу и Хансу Герту Потерингу) у преговорима супроставити своју комисију „мудраца“ (Каталин Новак, Јудиту Варга и Јожефа Сајера).

Мађарски премијер сматра да ће извештај бити готов после мајских избора за Европски парламент. „Потом ћемо Народна партија и ми слободно одлучити о нашим даљим узајамним односима“, истакао је Орбан, сматрајући и да је врло отворено питање да ли ће посланици „Фидеса“ после избора (поново) сести у редове фракције ЕНП…
„Ми своју политику нећемо мењати“, још једном је дао на знање!

 

Властимир Вујић, Будимпешта

Властимир Вујић

ИЗВОР: ПЕЧАТ

———–

4.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић